PRESUDA ZA AFERU FIMI-MEDIA

SVI SU KRIVI: SANADERU DEVET GODINA ZATVORA Osuđenima se oduzima 55 milijuna kuna

HDZ i bivši šef te stranke Ivo Sanader proglašeni su krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi Media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici. Mladen Barišić je ukupno osuđen na 3 godine, Ratko Maček na jednu godinu uvjetno uz rok kušnje od 4 godine, Branka Pavošević na jednu godinu i šest mjeseci, a Nevenka Jurak na dvije godine zatvora. Sanader će uz zatvorsku kaznu morati vratiti i ukupno 15,27 milijuna kuna. prvi put u povijesti krivom je proglašena i jedna politička stranka - HDZ ukupno ostaje bez čak 30 milijuna kuna

NOVO 17:15 Sud je odlučio oduzeti Sanaderu “samo” iznos od 15,2 milijuna kuna koliko je, prema presudi, završilo u njegovu džepu, a ne ukupni nesrazmjer u legalno zarađenoj imovini te imovini koju njegova obitelj posjeduje, dakle, 23,7 milijuna kuna.

Taj iznos neće biti oduzet samo njemu već i članovima njegove obitelji. Sudsko vijeće odredilo je da se država naplati i sredstvima s bankovnih računa Ive Sanadera i obitelji u Hrvatskoj i Austriji te od umjetničke kolekcije vrijedne preko milijun eura.

U Sanaderovu slučaju sud je primjenio odredbu novog Kaznenog zakona koja omogućava svojevrsnu mješavinu oduzimanja iznosa ilegalne zarade i proširenog oduzimanja imovinske koristi.

15:40 Prva potpredsjednica Vlade i čelnica HNS-a Vesna Pusić ocijenila je da će funkcioniranje HDZ-a biti dovedeno u pitanje ako se pravomoćno potvrde današnje osuđujuće presude zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi media.

"Ako se presude potvrde, radi se zaista o zastrašujućim razmjerima štete i zastrašujućem načinu ponašanja. Jedna je stvar kada se o tome samo govori, ali kad se počinje sudski konstatirati, stavlja cijelu političku scenu u jednu drugačiju perspektivu. Vidjet ćemo kakva će biti pravomoćna presuda, ali ako bude bilo što slično ovome, dovodi u pitanje funkcioniranje političke stranke", rekla je Pusić novinarima.

-----------------------------

14:30 - Obrana Ive Sanadera ustvrdila je da je u postupku trebalo zadovoljiti određene standarde suđenja, prije svega standarde dokazivanja ali oni, "ne da nisu održani nego su se srozali".

Odvjetnik Čedo Prodanović ustvrdio je da se nepravomoćna presuda temelji jedino na iskazu suoptuženog Mladena Barišića kojeg su demantirali iskazi 60 drugih svjedoka. Dodao je da ni jedan svjedok kao ni materijalni dokaz nije potvrdio njegov iskaz da je Sanaderu dao novac.

Prodanović smatra da Barišić 'de facto' nije optuženi nego svjedok pokajnik. Kazao je da po anglosaksonskom sustavu postoji već uvriježena sudska praksa da se presuda ne može temeljiti isključivo na iskazu iskaza pokajnika, što će im biti jedan od argumenata u žalbi. Opširnije pročitajte OVDJE .

-----------------------------

14:18 Unatoč zadovoljstvu što su svi optuženici proglašeni krivima Uskok će se žaliti na današnju nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media, baš kao i bivši premijer Ivo Sanader te HDZ u čiji se crni fond, prema sudskoj odluci, slijevao novac zarađen korupcijom. "Zadovoljni smo presudom, sve optužene osobe su proglašene krivima i ono što je u ovakvim postupcima najvažnije, oduzeta je imovinska korist u iznosu od preko 55 milijuna kuna", rekla je zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak.

Sud je, dodala je, prihvatio da se u odnosu na Sanadera primjeni institut proširenog oduzimanja imovinske koristi, ali na nešto drugačiji način nego što je to tražio Uskok. Tužiteljstvo je predlagalo da se Sanaderu uz 15,2 milijuna kuna koje je prema presudi primio u slučaju Fimi media oduzme i sva imovina čije porijeklo ne može dokazati, u ukupnoj vrijednosti od 23,7 milijuna kuna.

Stoga će tužiteljstvo, osim na visinu kazne izrečene Sanaderu i njegovom bivšem glasnogovorniku Ratku Mačeku, koji je osuđen uvjetno, uložiti žalbu i na iznos imovinske korisiti koji bi se Sanaderu oduzeo postane li presuda pravomoćna. "Mišljenja smo da je u konkretnom slučaju tijekom postupka neosporno dokazano postojanje nesrazmjera u iznosu od preko 23 milijuna kuna. Dakle radi se o iznosu nedostojećih sredstava u zakonitim prihodima Ive Sanadera", kazala je Mostečak.

-------------------------------

14:05 Predsjednica Transparency International Hrvatska (TIH) Davorka Budimir današnju nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media smatra snažnom porukom cijelom hrvatskom društvu da se korupcija ne isplati te da kazna može biti izrečena i najvišim državnim dužnosnicima. Opširnije pročitajte OVDJE.

-------------------------------

13:35 - 'Nije mi lako i nije mi svejedno, ali pravna država mora funkcionirati', izjavila je saborska zastupnica, bivša premijerka te bivša članica HDZ-a, Jadranka Kosor. Dodala je da u HDZ-u ima "divnih ljudi". Opširnije pročitajte OVDJE.

-------------------------------

13:28 - Ne želim nikome zlo, a sud neka odluči svoje, izjavio je u utorak u Canberri premijer Zoran Milanović povodom presude u aferi Fimi media.

"Samo zbog interesa medija ću komentirati nepravomoćnu presudu. Ne želim nikome zlo, sud neka odluči svoje, a dojmovi u javnosti ostaju", rekao je Milanović, prenosi se na internetskoj stranici hrvatske vlade. Opširnije pročitajte OVDJE.

------------------------------

13:26 - Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić je za presudu bivšem predsjedniku Vlade i HDZ-a Ivi Sanaderu od devet godina zatvora rekao kako je "malo i dobio za sve što je učinio i oštetio hrvatske građane".

HDZ-ov Vladimir Šeks nije htio komentirati nepravomoćnu presudu. "Nema izjava u vezi toga", kratko je uzvratio novinarima. Opširnije pročitajte OVDJE.

------------------------------

12:55 Obrazlažući nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media sutkinja Ivana Čalić utvrdila je da se korupcijske posljedice skupine Ive Sanadera i danas osjećaju u javnim tvrtkama koje su godinama tretirali 'kao bankomat' te da su njihovim postupcima na stup srama stavljeni i oni članovi HDZ-a koji s nezakonitostima nisu imali nikakve veze. Opširnije pročitajte OVDJE!

------------------------------

12:23 Odvjetnica bivšeg premijera Jadranka Sloković izjavila je da je Sanaderu teško povrijeđeno pravo na pravično suđenje, ali da je nakon presude, kao i ranije, rekao tek "idemo dalje".

------------------------------

11:51 Ova presuda je poruka da je politička korupcija zlo, kao i da se zloupotreba vlasti ne tolerira i ne isplati, rekla je sutkinja Čalić, javlja Dnevnik.hr . Dodala je da je Sanader pokazao stav zbog kojeg se stvara dojam da su političari iznad zakona.

------------------------------

11:42 - KOMENTAR DAVORA BUTKOVIĆA - U redu, riječ je o nepravomoćnoj presudi. Međutim, milijuni Hrvata koji su gledali, slušali ili pročitali pohvalno precizno obrazloženje presude u slučaju Fimi Media teško da mogu imati bilo kakvu dvojbu. Sutkinja Ivana Čalić proglasila je, na temelju bezbroj hladnih i pomalo zastrašujućih činjenica, dugogodišnju vladajuću hrvatsku stranku krivom za teški kriminal.

Ovdje je, naravno, manje važno kako će i otkud HDZ platiti ukupno 29,5 milijuna kuna, (povrat ukradenog novca, plus kazna od pet milijuna), I kako će se presuda, postane li pravomoćna, manifestirati na poslovanje stranke.

Mnogo je važnija, u svjetlu današnje presude I njenog obrazloženja, politička budućnost Hrvatske demokratske zajednice.

Naime, ako je dokazano da je HDZ - ne samo Ivo Sanader - nego HDZ, I to u vrijeme dok je bio na vlasti, funkcionirao kao organizacija koja je ilegalno pribavljala novac, i onda ga ilegalno distribuirala, imali li Hrvatska demorkatska zajednica uopće pravo da i dalje sudjeluje u našem političkom životu? Cijeli komentar pročitajte OVDJE!

------------------------------

11:07 Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u obraćanju javnosti najavio je žalbu na presudu, te je izjavio kako stranka nije odgovorna i kako nikad neće prihvatiti kolektivnu odgovornost. Opširnije pročitajte OVDJE!

------------------------------

10:30 Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nepravomoćnom je presudom zagrebačkog Županijskog suda osuđen na ukupno devet godina zatvora jer je kao predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade RH organizirao kriminalnu grupu radi ilegalnog financiranja stranke, ali i radi vlastitog bogaćenja. Istom presudom sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Čalić Sanaderu je oduzeta ilaglano stečena korist u iznosu od 15,2 milijuna kuna.

Na temelju osude Ive Sanadera kao predsjednika stranke, ali i prijašnje šefice računovodstva HDZ-a Branke Pavošević koja je dobila 18 mjeseci zatvora, prvi put u povijesti krivom je proglašena i jedna politička stranka. Hrvatska demokratska zajednica kao pravna osoba proglašena je krivom za ilegalno pribavljenu materijalnu korist u iznosu od 24,2 milijuna kuna, te joj je izrečena novčana kazna u iznosu od pet milijuna kuna. Dakle, kada se zbroji spomenuta kazna i utvrđena ilegalna zarada, HDZ bi bio dužan platiti u državni proračun ukupno 29,2 milijuna kuna.

Drugookrivljeni Mladen Barišić, nekadašnji šef carine i rizničar HDZ-a osuđen je na tri godine zatvora kako je to za njega zatražio USKOK. Vlasnica Fimi Medije Nevenka Jurak dobila je dvije godine i oduzeto joj je 2,5 milijuna kuna, a uz već spomenutu Branku Pavošević krivim je proglašen i nekadašnji glasnogovornik i šef izbornih kamapanja HDZ-a Ratko Maček, kojemu je izrečena uvjetna osuda od godinu dana.

Sama Fimi Medija dobila je najtežu kaznu- ukidanje pravne osobe, s obzirom da je pretežito služila izvršenju kaznenih djela te oduzimanje ilegalne zaradee od 11,8 milijuna kuna.

Fimi Medija i Nevenka Jurak “svojih” ukupno 14,3 milijuna već imaju izdvojene na posebnim računima i u slučaju pravomoćnosti presude automatski bi postali imovina RH.

HDZ je dio novca također već vratio. Dva milijuna kuna i 300.000 eura koje je Barišić donio u stranku nakon odlaska sa svojih funkcija. Novac se nalazi na izdvojenom računu. Tu je i 330.000 eura “viška” na računu njemačke tvornice BMW, zbog dvostrukog plaćanja Sanaderova blindiranog BMW-a. Ukupno 6,8 milijuna kuna, pa je HDZ mora vratiti 17,4 milijuna kuna (plus 5 milijuna kuna novčane kazne op.a.).

Barišića, Mačeka i Branku Pavošević nije se ni teretilo da su osobno profitirali.

------------------------------

10:29 Fimi Medija se ukida kao pravna osoba. Oduzima se imovinska sredstva u iznosu od 11 milijuna kuna.

------------------------------

10:28 HDZ-u se izriče novčana kazna u iznosu 5 milijuna kuna. Oduzima im se 24 milijuna i 254.000 kuna.

------------------------------

10:24 Mladen Barišić je ukupno osuđen na 3 godine, Ratko Maček je osuđen na jednu godinu uvjetno uz rok kušnje od 4 godine, Branka Pavošević je osuđena na jednu godinu i šest mjeseci, Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora i oduzima joj se 2 milijuna i 556 tisuća kuna.

------------------------------

10:20 Ivo Sanader osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 9 godina zatvora. Kazna će biti umanjena za vrijeme koje je Sanader proveo u pritvoru u razdoblju od 10. prosinca 2010. do 10. prosinca 2011. Također, Sanaderu će se ukupno oduzeti imovinska korist od 15 milijuna i 275 tisuća kuna, koja predstavlja imovinsku korist stečenu kaznenim djelima.

------------------------------

10:08 Bivši premijer Sanader je na temelju svog političkog autoriteta sugerirao državnim tvrtkama da angažiraju Fimi Mediju, kazala je sutkinja Čalić u čitanju presude.

------------------------------

10:07 Kako je pročitala sutkinja Čalić u presudi, Sanader je naložio Pavošević da novac koji mu je predao drugooptuženi Barišić ne evidentira u financijskim knjigama HDZ-a. Također, Sanader je Pavošević naredio da u poslovnim knjigama HDZ-a ne prikazuje donacije koje je stranka primala. Od tih sredstava dio je otišao Sanaderu, dio je iskorišten za financiranje HDZ-a, dok su ostatak novca zadržali za sebe. Prema presudi, Sanader je organizirao grupu ljudi s ciljem počinjenja kaznenih djela.

------------------------------

10:02 Sanader je proglašen krivim za povezivanje Barišića, Mačeka, Pavošević, Jurak i Fimi Mediju radi pribavljanja ilegalnih sredstava iz HDZ-a, pa su Ivo Sanader i Mladen Barišić i Ratko Maček istupajući ispred stranke prikupljali financijska sredstva za financiranje HDZ-a, a koristeći Fimi Mediju prikupljena sredstva nisu iskazali u poslovnim knjigama HDZ-a, pročitala je u objašnjenju presude sutkinja Ivana Čalić.

------------------------------

09:58 Svi optuženi u slučaju Fimi-Media proglašeni su krivima!

------------------------------

09:56 Bivši premijer Ivo Sanader stigao je na Županijski sud u Zagrebu u pratnji 4 pravosudna policajca.

Maček je prilikom ulaska u Sud kazao da "očekuje pravdu", dok Barišić i Jurak nisu bili raspoloženi za izjave. Odvjetnik Nevenke Jurak kratko je prokomentirao: - "Strpite se malo." Na izricanje presude stigao je i sadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

------------------------------

Nakon gotovo dvije godine suđenja danas bi na Županijskom sudu u Zagrebu trebala biti objavljena nepravomoćna presuda u slučaju Fimi media, najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, u kojoj se bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader te njegova bivša stranka terete da su novcem iz državnih institucija i tvrtki punili vlastite džepove i stranački crni fond.

Već je jasno da će Mladen Barišić, Branka Pavošević, Nevenka Jurak i Fimi Media biti proglašeni krivima jer su priznali krivnju. U odnosu na njih nepoznanica je samo visina kazne. Dok prijašnji glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček, ako ga sud proglasi krivim, može računati također s blažom kaznom, to se teško može odnositi na Ivu Sanadera i HDZ. Ukoliko ih sudsko vijeće proglasi krivima, oni osim s težim kaznama, Sanaderu prijeti do 13 godina zatvora, a HDZ-u milijunska novčana kazna, moraju računati i s oduzimanjem protupravno stečene imovinske koristi. A to je spomenutih 30 milijuna kuna za HDZ. Zbog toga je pod blokadom i zgrada središnjice HDZ-a vrijedna 20-tak milijuna kuna.

Isto se odnosi i na Sanadera. No, u njegovu slučaju sud ima dvije mogućnosti. Oduzeti mu stečenu ilegalnu korist od 15,2 milijuna za koja ga se tereti ili primjeniti odredbe zakona o tzv. proširenom oduzimanju imovinske koristi kada su u pitanju koruptivna kaznena djela. Prva je varijanta jednostavnija za utvrditi i presuditi, ali ju je u praksi iznimno teško provesti. Naime, oduzeti se može imovina koja glasi samo na osuđenu osobu. A Sanader na sebi gotovo da i nema značajnije imovine.

U drugoj varijanti imovina se može oduzimati i od članova obitelji pa čak i prijatelja za koje se sumnja da za optuženog “čuvaju” imovinu. U Sanaderovu slučaju USKOK je zatražio da mu se oduzme 23,7 milijuna kuna, kao nesrazmjer u njegovoj imovini.

Bivši premijer kojemu će ovo biti druga presuda za korupciju, i u ovom slučaju odbacuje sve optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:23