ZLATA ĐURĐEVIĆ

‘Svi su ostavili dobar dojam, ali Radovan Dobronić jedini je relevantan kandidat za predsjednika Vrhovnog suda‘

‘Pokazao je raskošno pravno znanje i duboko razumijevanje problema pravosuđa‘, ustvrdila je Đurđević
Zlata Đurđević
 Damjan Tadic/Cropix

Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno procesno na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te bivša kandidatkinja predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića za mjesto predsjednice Vrhovnog suda, rekla je tijekom gostovanja na N1 televiziji da su svi kandidati koji su se javili na treći javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda ostavili dobar dojam.

- Dobar dojam su ostavili. Svi su izložili svoj program, ali jedini relevantan kandidat, koji će biti predložen od strane predsjednika, jest sudac Radovan Dobronić - rekla je Đurđević, vanjska članica Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora.

Upitana je kakav je kandidat sudac Dobronić.

- Ja suca mogu cijeniti samo prema njegovu programu i onome što sam čula na Odboru i mogu reći da su u svakom pogledu ispunjena moja očekivanja. On je pokazao raskošno pravno znanje i duboko razumijevanje problema pravosuđa. Pokazao je razumijevanje položaja sudaca i sudova u pravnom poretku RH i što znači sudačka dužnost, da je to jedna intelektualna, teška, savjesna i odgovorna dužnost, da to nisu činovnici, da nije mehaničko obavljanje dužnosti, nego da morate biti intelektualac u punom smislu riječi i ja sam to prepoznala u njemu, što je, moram reći, jako rijetko i kod nas, ali i drugdje - rekla je Đurđević, koja je bila prisutna na saslušanju kandidata za predsjednika Vrhovnog suda koje se održalo prošlog tjedna pred Odborom za pravosuđe.

Dobronić je na Općoj sjednici Vrhovnog suda dobio malo glasova, a konstatirano je, između ostaloga, da nema širinu i da ne poštuje sudačku normu.

- Ne mogu se složiti s mišljenjem Vrhovnog suda, to proizlazi iz njegova programa, a i iz ovog ispitivanja na Odboru. Vrhovni sud ne može ispitivati kandidate. Ono što posebno cijenim kod suca Dobronića je to što je on potpuno otvoren za komparativni pristup, a otvoren je i prema pravnoj znanosti i uzima je u obzir, što je doista vrlo rijetko kod nas. Ja u njemu prepoznajem aspekt otvorenosti i spremnosti tumačenja prava na temelju javnog povjerenja, a i to da pravo i pravda nisu odvojeni. U javnosti se od uglednih pravnika i odvjetnika često može čuti da pravo i pravda nisu isti, a zadatak suda jest da pravo ostvari pravdu - rekla je Đurđević za N1.

- Što se tiče odluke Vrhovnog suda, ja mogu primijetiti da je došlo do određenog zapleta, a koji su to razlozi, možemo samo spekulirati. U našem slučaju nije bilo mišljenja - dodala je Đurđević.

Kritizirala je potom postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda u Hrvatskoj.

- Mi smo tim javnim pozivom pretvorili cijeli postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda u političku kampanju - rekla je Đurđević, dodavši da je sudbena vlast u Hrvatskoj minorizirana i konstantno se omalovažava, kao i da se ne poštuje njezina neovisnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. srpanj 2022 22:40