BROJNI PROCESI

Svi sudovi Željka Keruma: Otkrivamo koje postupke vode on, njegova obitelj, ali i tvrtke

Na sudu u Splitu odlučivat će se o tvrtki koju vodi supruga Fani, dok njegova tvrtka ima 27 postupaka
 Ilustracija/Vesna Veselić

To je normalno. Ako se to zove trgovina, to je ok. Bitno je da nitko ne ide van okvira zakona. Pa unaprijed je sve dogovoreno. To je standard, to je ok - govorio je nedavno Željko Kerum na HTV-u u priči o aferi Oroslavje, samo nekoliko dana prije nego što će javnost doznati kako petorica istaknutih splitskih sudaca u njegovoj konobi “Pršut” jedu i piju zajedno. I pjevaju.

A možda ima i koji motiv više.

Naime, tvrtka Kerum d.o.o., nekad stup bogatstva i poslovnog carstva ovog bivšeg splitskog gradonačelnika, a danas vijećnika u Gradskom vijeću Splita gdje je u koaliciji s HDZ-om, trenutačno pred hrvatskim sudovima vodi 27 postupaka, a uskoro bi se na Općinskom i Upravnom sudu trebali naći postupci u koje će biti uključen sam Željko Kerum, tvrtka Kruščica, koju vodi njegova supruga Fani Kerum, te Nevenka Bečić, Kerumova sestra i bivša saborska zastupnica.

Podatak je to do kojeg smo došli pregledavajući javno dostupne dokumente, javne oglasnike i oglasne ploče sudova, ali i u razgovorima s brojnim sugovornicima.

Naime, podatak o ukupnom broju sudskih postupaka naišli smo u izvješću stečajne upraviteljice te tvrtke Željka Keruma.

“Stečajni dužnik vodi ukupno dvadesetsedam sudskih postupaka kao tužitelj ili tuženik. U prilogu se dostavlja izvješće odvjetnika Damira Gruića o obavljenim pravnim radnjama koji u postupcima zastupa stečajnog dužnika”, piše stečajna upraviteljica Natalija Mladineo splitskom Trgovačkom sudu u svom izvještaju “Izvješće o tijeku stečajnog postupka i stanju stečajne mase za razdoblje od 01.10. do 31. 12. 2020.”, koji je poslala 5. siječnja ove godine.

Točno tjedan dana kasnije Ivica Mornar proslavio je 47. rođendan. A na taj rođendan pozvat će još pet splitskih sudaca koji su snimljeni u konobi “Pršut” u vlasništvu Željka Keruma, gdje su jeli, pili i zabavljali se s gazdom Kerumom i time poprilično kompromitirali cijelo splitsko pravosuđe.

image
Konoba Pršut kod Kastel Štafilica u vlasništvu Željka Keruma.
Saša Burić/Cropix

Sam Kerum kasnije će priznati kako on nikoga nije zvao, kako ga je njegov suradnik Damir Karaman pitao može li “doć Mornar sa svojom ekipom s nogometa”, što je Kerum, naravno, dopustio. A ta ekipa, pokazat će se kasnije, bila je ekipa splitskih sudaca. “Kad su ti ljudi otišli, ostao je samo jedan, kojeg isto ne znam, ja sam kao inače zapjevao jer volim pjevati, za sve ostalo pitajte Karamana jer je on doveo tog kretena koji je to snimio”, zaključio je Kerum. A taj “kreten koji je sve snimio” otvorio je jedan od većih skandala hrvatskog pravosuđa već nazvan afera “Pršut”.

Naime, ne radi se o tome da je to bio izolirani “izlet” jednog suca, nego se u Kerumovoj konobi i u njegovu društvu zabavljalo društvo koje čini presjek splitskog sudstva. Tu su bila dva predsjednika suda - Županijskog suda u Splitu Bruno Klein i Upravnog suda u Splitu Silvio Čović, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Dinko Mešin, sudac Županijskog suda u Splitu Miho Mratović i sudac Općinskog suda u Splitu Tomislav Zlodre.

Radi se, dakle, o grupi sudaca koja se zabavljala s Kerumom u trenutku kada pred Općinskim sudom u Splitu trebaju početi dva kaznena postupka, oba vrlo neugodna za Keruma, a na Upravnom se odlučuje o predmetima koji se odnose na tvrtku njegove supruge.

Jedan kazneni postupak izravno se tiče Keruma, a riječ je o slučaju u kojem je bio optužen na šest mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine zbog prijetnji aktivistu Bojanu Ivoševiću. Protiv Keruma je 15. srpnja prošle godine bila podignuta optužnica nakon što je Ivoševiću zaprijetio “čupanjem gučka”.

Prijetnju je izgovorio nakon što ga je Ivošević na Dalmatinskom portalu nazvao “malignim tumorom Splita”.

- Ivoševiću, ne znam te niti sam u bilo kojem smislu imao s tobom kontakt, a ti napišeš javno da sam ja tumor grada Splita. Jesi li ti svjestan što radiš? Slušaj, klošaru četnički, pisao si slogan ‘Split je ku**c’, za tebe sve što je hrvatsko ne valja. Dobio si medijski prostor jer se sprdaš s Hrvatskom. Prešao si mjeru. Smetaju ti Split i Hrvatska, ‘ajde u Ravnu Goru, tamo te čekaju tvoji preci. A mene još jednom spomeni, gučak ću ti iščupati - kazao je Kerum, a Ivošević je to shvatio kao ozbiljnu prijetnju i obratio se policiji, nakon čega je uslijedio postupak i podizanje optužnice.

Kerum je dobio kazneni nalog na koji ima pravo prigovora. Kako doznajemo, podnio je prigovor, što znači da obavezno ide suđenje koje će se voditi na Općinskom sudu u Splitu. Drugi predmet koji također treba rješavati ovaj sud odnosi se na Kerumovu sestru Nevenku Bečić, bivšu saborsku zastupnicu.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu još je u ožujku 2018. protiv Kerumove sestre, s kojom je vrlo blizak, podiglo optužnicu zbog kaznenog djela utaje poreza u visini od 4,5 milijuna kuna, i to zbog neplaćenog PDV-a i poreza na dobit.

Nismo uspjeli provjeriti je li optužnica potvrđena, no sudski postupak tek treba početi. Povijest slučaja utaje poreza Kerumove sestre provlači se, međutim, i kroz Županijski sud u Splitu, koji je bio najbrojnije zastupljen na korona-partyju u “Pršutu”. Zbog korištenja jahte “Joke” vrijedne 10 milijuna eura, u vlasništvu tvrtke Kerum, Porezna je uprava još 2012. godine podnijela kaznenu prijavu protiv Nevenke Bečić.

Utvrdili su kako je njen brat i bivši gradonačelnik Splita Željko Kerum od 1. travnja 2004. do kraja 2006. koristio jahtu u privatne svrhe. Županijski sud u Splitu je, međutim, 2013. odbio provođenje istrage toga slučaja. Predmet je došao do Vrhovnog suda, koji ga je vratio i zaključio kako ipak ima osnove za istragu.

No, cijeli se slučaj otegnuo pa je optužnica protiv Kerumove sestre podignuta u ožujku 2018., a suđenje još nije počelo. Ni Upravni sud u Splitu nije lišen postupaka koji se odnose na Željka Keruma.

Saznali smo za upravne postupke u kojima se tvrtka njegove supruge Kruščica d.o.o. spori s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, no od Upravnog suda nismo mogli dobiti nikakvu informaciju o čemu je riječ i u kojoj su fazi ti predmeti.

U odgovoru su naveli kako novinarski upit “predstavlja zahtjev za dostavu podataka o informacijama kojima sud raspolaže temeljem odredbe članka 3. stavak 1. točka 3. Zakona o pravu na pristup informacijama (Narodne novine, br. 172/03, 144/10, 37/11, 77/11)”, te da će dostaviti informaciju u roku koji propisuje taj zakon, što znači ne tako skoro. Od Državnog inspektorata doznali smo da je riječ o dva predmeta bespravne gradnje.

Jedan je riješen, a za drugi, koji se odnosi na rješenje o bespravnoj gradnji iz 2019., Inspektorat još nije dobio rješenje.

Cijela je priča još zanimljivija jer su upravni sudovi jedini koji nemaju eSpis niti e-dodjelu. Dakle, to su jedini sudovi u zemlji čiji se rad na pojedinom predmetu ne može pratiti putem eSpisa niti se predmeti po zaprimanju elektronički dodjeljuju sucima u rad.

To znači da predsjednik Upravnog suda u Splitu Silvio Čović, koji se s Kerumom zabavljao u njegovoj konobi, odlučuje koji će sudac odlučivati povodom prigovora njegove supruge na rješenje inspektora o bespravnoj gradnji.

image
Bivsa svinjogojska farma u Petrovu polju kod Drniša sada u vlasništvu tvrtke Kerum.
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Hotel Central na splitskoj Pjaci.
Paun Paunović/Cropix
image
Restoran Šumski dvor koji je u vlasništvu splitskog gradonačelnika Željka Keruma.
Biljana Gaurina/Cropix

Osim svinjogojske farme Miočić-Siverić (gore), u prosincu je oglašena i prodaja tri prestižne nekretnine Kerumove tvrtke, od kojih su dvije u Zagrebu - bivše zagrebačko kino Central u Petrinjskoj (u sredini) i nekada legendarni, danas urušeni restoran “Šumski dvor” (dolje) koji je procijenjen na nešto više od 15 milijuna kuna.

Cijela ova afera događa se u vrijeme prije lokalnih izbora, na kojima će Kerum u novu bitku za gradonačelnika, i to s pozicije gradskog vijećnika koji je u koaliciji s HDZ-om. U tu utrku neće HDZ-ovac Andro Krstulović Opara, ali ide Tomislav Mamić, vlasnik Tommyja, s kojim je Kerum dugo godina surađivao kroz poslovne projekte.

Kerum i HDZ imali su sklopljen pakt, iako taj koalicijski sporazum, kako nam kažu članovi političke opozicije u Splitu, nitko nikad nije vidio.

Po mnogima, posebno oporbi, ovakva gradska vlast sastavila se isključivo kao dio trgovačkog dogovora, a grad se tretirao kao plijen koji se dijeli.

Ta koalicija s jedne strane radi u stranačkom interesu, a s druge strane u privatnom interesu - sve na štetu ili s iznimno malo javnog interesa.

Vratimo se na splitske sudove.

Prema izvješću koje je u prilogu Trgovačkom sudu poslala stečajna upraviteljica vidi se da Kerum d.o.o. trenutno zastupa u postupcima splitski odvjetnik Damir Grujić. U tih 27 postupaka tvrtka Kerum kao tužitelj navodi se sedam puta. U 20 postupka tvrtka Kerum je tuženik.

Petnaest postupaka vodi se na Trgovačkom sudu u Splitu (u tri postupka tvrtka je tužitelj), a jedan na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Osam postupaka vodi se na Općinskom sudu u Splitu, a po jedan na općinskim sudovima u Zadru, Zagrebu, Šibeniku i Gospiću.

Svi ti podaci stoje u popisu parničnih postupaka tvrtke Kerum d.o.o. u stečaju. Ukupna vrijednost sporova prema toj tablici je oko 611 milijuna kuna. Ta tvrtka kao tužitelj, navodi se u tablici, najvredniji spor vodi s tvrtkom Neva Kerum, koja je baš na dan kada je snimka objavljena - 4. veljače otišla u stečaj.

Riječ je o sporu vrijednom 277 milijuna kuna. Tu tvrtku, prema sudskom registru, osnovao je - Željko Kerum. Do odlaska u stečaj vodila ju je Kerumova nećakinja Željka Kerum Topalušić, kći Kerumova brata Jakova. No, to nije jedini slučaj da Kerum tuži Keruma. Naime, u tablici je upisano i da tvrtka Town d.o.o. u stečaju tuži Keruma u stečaju, a vrijednost predmeta je 8,4 milijuna kuna. Prema sudskom registru, osnivač tvrtke Town d.o.o. je - Željko Kerum.

Kako smo još lani pisali, krenula je rasprodaja imovine Kerumove tvrtke Kerum d.o.o. u tečaju - kuća s osam stanova u Splitu, građevinsko zemljište u Supetru, vinograd u Jelsi i poslovni prostor u Splitu. Na tim nekretninama koje će biti predmet spomenutog ročišta upisan je kao vjerovnik B2 Kapital, a stečajni postupak u nekadašnjoj tvrtki bivšega splitskog gradonačelnika Željka Keruma otvoren je još, podsjetimo, u siječnju 2018. U ranijem predstečajnom postupku 2013. bile su, podsjetimo, utvrđene tražbine vjerovnika u visini od 1,7 milijardi kuna.

Upravo kuća s osam stanova u Okrugu Donjem prije dva tjedna, točnije 22. siječnja, odlukom Trgovačkog suda dodijeljena je factoring tvrtki B2 Kapital. Desetak dana ranije stečajna upraviteljica Keruma d.o.o. izvijestila je da na ročištu za prodaju svinjogojske farme u Drnišu nije primljena nijedna ponuda za kupnju. Sudsko ročište za prodaju svinjogojske farme Miočić-Siverić po početnoj cijeni od 9,1 milijun kuna bilo je održano lani 18. prosinca. Sada je oglašena nova prodaja po cijeni od 8,19 milijuna kuna.

Osim te svinjogojske farme u prosincu je oglašena i prodaja tri prestižne nekretnine Kerumove tvrtke - bivšeg zagrebačkog kina Central u Petrinjskoj, nekada legendarnog, danas urušenog restorana “Šumski dvor” na Cmroku te poslovne zgrade u Zadru ukupne vrijednosti 36,65 milijuna kuna. “Šumski dvor” je procijenjen na nešto više od 15 milijuna kuna.

Novo ročište za prodaju tih nekretnina bit će ovog petka, 12. veljače. Vratimo se sada na splitske suce koji su se gostili u Kerumovu “Pršutu”.

Prema njihovim imovinskim karticama Silvio Čović, predsjednik Upravnog suda u Splitu, ima kuću s okućnicom u Podstrani. Kuća ima površinu 339, a okućnica 329 četvornih metara. Kupio ju je kreditom od 937 tisuća kuna, darovanjem od roditelja u iznosu od 1,1 milijun kuna, prihodima od nesamostalnog rada u iznosu od 203 tisuće kuna i ostalim prihodom od 63 tisuće kuna. Približna vrijednost kuće je oko 3,1 milijun kuna. Vozi Mercedes, a ima i motor Yamahu. Bruto plaća mu je između 22 i 23 tisuće kuna, ima tri kredita i mjesečne obaveze oko devet tisuća kuna.

Čović je i autor jednog znanstvenog rada na temu “Predstavke na rad i ponašanje sudaca u pravu Republike Hrvatske”, a u zaključku tog rada navodi među ostalim kako je “institut predstavke sredstvo koje pravnim i fizičkim osobama omogućuje da ukažu na nezakonit rad ili nedolično ponašanje sudaca. Predstavke su izvor informacija za poboljšanje rada sudaca i očuvanje njihovog ugleda, a sudbena vlast time dobiva priliku i obvezu otkloniti kršenje zakona na štetu stranaka.

Također, pritužbe su pokazatelj želje građana za pravdom u postupanju, te ukazuju na nemogućnost pravosudnih institucija da uvijek i bez greške udovolje tim zahtjevima”. Bruno Klein, predsjednik Županijskog suda u Splitu, živi u stanu od 123 četvorna metra u Splitu, koji je procijenjen na 2,3 milijuna kuna. Stekao ga je kreditom. Plaća mu je između 29 i 30 tisuća kuna bruto. Miho Mratović, sudac Županijskog suda, nema nekretninu, živi u kuću s okućnicom na površini od 600 četvornih metara koja glasi na njegovu suprugu.

Ima čamac i stalni prihod od 24 i 25 tisuća kuna. Tomislav Zlodre živi u darovanom stanu od 50 četvornih metara u Splitu, ima plaću između 18 i 19 tisuća kuna, dok sudac Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu, ima stalni prihod od 37 do 39 tisuća kuna, štednju od 249 tisuća kuna i 9990 eura.

Nema nekretnina, pokretnina ni kredita. Mnogi naši sugovornici komentiraju kako izjave sudaca o tome kako nisu znali da će zateći Keruma u njegovoj konobi ili Kerumova izjava kako nije znao tko mu dolazi, mogu proći samo kod teških naivaca. Kerumovo ponašanje u poslovnom, političkom pa i privatnom životu u najmanju ruku nije primjerno, stoga još više čudi ponašanje sudaca koji bi, iako u neformalnoj i opuštenoj atmosferi, trebali paziti s kim se i u kakvim okolnostima druže.

Naši sugovornici kažu i kako Kerumu ova afera neće štetiti, kao ni sve afere koje je dosad imao, jer njegova publika u svemu ovome vidi njegovu nadmoć nad svima i svime, pa čak i nad splitskim sucima, odnosno pravosuđem. Kerum, o čijem se urušenom carstvu i propaloj imovini priča već godinama, upravo i igra na tu kartu.

Trenutno praktički živi od Kruščice, tvrtke koju nominalno vodi njegova supruga Fani, a lani je, prije korone, imala 14 milijuna kuna prihoda i poslovala s dobiti. Tu tvrtku osnovala je Kerumova punica Anita Horvat. Ta ista tvrtka 2012. osnovala je tvrtku Moj market koju vodi - Željko Kerum. U ovakvoj stvarnosti Kerum će dočekati izbore, dok suce iz “Pršuta” tek čekaju stegovni postupci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:08