DEVASTACIJA

'SVI TO RADE KAO LUDI, IZGUBILI SMO OVAJ PROSTOR ZA SVA VREMENA' Razmjeri bespravne gradnje u elitnom pojasu uz more diljem Istre su šokantni

 
 Goran Šebelić / CROPIX

Ovaj tjedan bageri Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja počeli su sa “čišćenjem” ilegalne gradnje u Peroju nedaleko Pule. U ovoj akciji srušit će njih 20, ali to je samo kap u moru nelegalnih vikendica, nadstrešnica, septičkih jama i svih ostalih građevina u brijunskom priobalju.

Naime, na potezu od mora pa sve do dva kilometra prema unutrašnjosti tamošnje su šumice i livade krcate bespravnim kućicama i barakama u raznim stadijima izgrađenosti. Dobar dio njih je sagrađen nakon 2011. godine, odnosno nakon roka kada se bespravni objekti nisu više mogli legalizirati. A gradi se i sada, i to punom parom. Iako vlasnika trenutno preko tjedna nema, jer je većina s kontinenta, Slovenije ili Bosne, vidi se po novom građevinskom materijalu na parcelama, ali i novim fasadama. Procjenjuje se da ih je na brijunskom priobalju oko četiri tisuće, a često se spominje i podatak kako se na tom potezu generira i do 300 tisuća noćenja na crno.

Snimanje avionom

Problem je ovo o kojem se govori više od 20 godina i mislilo se da će nadležni građevinski inspektori i akcije rušenja zaustaviti ovu pojavu. Međutim, zadnji val legalizacije ponovno je potaknuo vlasnike da krenu graditi bez papira. Upravo su proteklih dana bageri rušili one zgrade koje su sagrađene nakon 2011. i nisu mogle nikako biti legalizirane. Pitanje se postavlja zašto su se onda gradile.

- U zadnje vrijeme se događa da veliki broj vlasnika parcela udruženo zida ilegalne kuće nadajući se da će doći do novog vala legalizacije. Grade sve pod krov u slučaju da bude novih snimaka iz zraka kako bi si osigurali jednog dana mogućnost da sve učine zakonski.

Izgubljen prostor

Za nekoliko tisuća kuna mnogi su si zadnjih mjeseci sagradili vikendice gdje će već ovog ljeta moći bespravno ljetovati, a mnogi od njih te kuće čak i bespravno iznajmljuju. I to ne samo u brijunskom priobalju, nego i na istočnoj obali Istre, na području Općine Marčana. Potvrdio nam je to vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović koji smatra da je legalizacija pogodovala još većoj devastaciji tog prostora.

- Ovakva rušenja trebala su se dogoditi prije 25 godina i, nažalost, ono što sam govorio pri donošenju zakona o legalizaciji, obistinilo se. Ona je samo potaknula novu bespravnu gradnju. Nažalost, mi smo taj prostor izgubili za sva vremena, u smislu objektivnog i razvojnog planiranja. Danas svi grade kao ludi. Bespravna gradnja nikada nije cvala kao zadnjih godinu dana. Pogotovo od kada se donijela odluka da se produžava novi rok za podnošenje prijava za legalizaciju - kazao je Vitasović na čijem je području podneseno oko 3600 zahtjeva za legalizaciju.

Građevinski inspektori koje smo zatekli ovog tjedna na terenu čuli su za priče ilegalnih graditelja i kako misle da će doći do nove legalizacije. Ipak, upozoravaju da to neće biti tako i da je veliki broj predmeta u obradi. Za rušenje se samo čeka da pravna procedura bude gotova.

Akcija ministarstva

- Za područje Općine Marčana, naselja Pavičini, Kavran, Krnica, Općine Vodnjan, naselje Peroj i Barbariga, Općine Ližnjan i Općine Medulin postoje prijave nove bespravne gradnje, poglavito u nekoliko posljednjih mjeseci. Prijave dostavljaju jedinice lokalne samouprave te savjesni građani.

Ove prijave su dodatni izvor informacija, s obzirom na to da je građevinskoj inspekciji već poznata situacija na terenu, gdje bespravni graditelji, pogotovo u zoni izvan građevinskog područja, pokušavaju graditi i grade nove građevine, koje bi htjeli naknadno ozakoniti kroz Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Zbog toga je građevinska inspekcija već određeno vrijeme svakodnevno na terenu, kažu nam u resornom ministarstvu.

Potvrđuju da će građevine koje se sada nezakonito grade, poglavito gradnja izvan građevinskih područja, biti inspekcijski obrađene te po dovršetku postupka uklonjene.

Riješili trećinu od 24.551 zahtjeva

U Istarskoj županiji, točnije njihovom odjelu za prostorno uređenje i gradnju koji je nadležan za 33 općine i dva grada, zaprimili su do 30. lipnja 2013. godine čak 24.551 zahtjev za legalizaciju.

Od tog broja riješeno je 7384 zahtjeva, a 14.300 je dostavljeno na nadležno postupanje Agenciji za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada.

Preostali zahtjevi su u obradi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:25