U RALJAMA BIROKRACIJE

Svi učenici imaju online nastavu, ali ne zbog korone: ‘Čekamo da se u Zagrebu smiluju‘

Ravnateljica ističe kako ništa ne želi reći jer je prekratko na tom rukovodećem mjestu

Skrad

 CROPIX

Na online nastavu u Hrvatskoj učenici nisu osuđeni samo zbog pandemije korone, već i zbog toga što nedostaje domara i vozača kombija, piše Novi list.

Ova bizarna priča vezana je uz Osnovnu školu Skrad u kojoj od ovog tjedna svi učenici imaju online nastavu i to ne zbog korone, već stoga što devetero učenika putnika nema tko voziti iz njihovih naselja do Skrada.

U trenutku kad je prijevoz učenika zakonski riješen na cijelom području Hrvatske i dio je temeljnog osnovnoškolskog standarda, a u Primorsko-goranskoj županiji dodatno se o tome vodi briga kroz kupnju kombi vozila, čime Županija pripomaže prijevozu osnovaca u baš svim goranskim osnovnim školama. Pomogla je tako i Skradu koji ima kombi, ali nema vozača….

Početkom ove školske godine dotadašnji domar/vozač odlazi u mirovinu, a iz škole reagiraju na vrijeme i šalju zahtjev za zapošljavanjem novog domara/vozača na radno mjesto koje već postoji u sistematizaciji, što je bitan podatak jer pokazuje kako se ne radi o novom radnom mjestu, već o popunjavanju postojećeg. Budući da odgovor nikako nije dolazio, ravnateljica Vesna Pintar Grgurić – koja je na tu dužnost stupila početkom ove školske godine – uporno naziva Ministarstvo te uspijeva doći i do ministra koji joj obećaje da će ‘pogurati‘ službe da joj pošalju suglasnost. Ali vrijeme prolazi, a suglasnosti nema.

Školi odlučuje pomoći Općina Skrad koja neko vijeme brine o prijevozu, ali i to krajem listopada staje i u tom trenutku devetero učenika (četiri iz Kupjaka, tri iz Gornje Dobre te dva iz Divjaka) više ne mogu kombijem u školu i iz škole. Roditelji se na trenutke nekako snalaze, ali ni to ne može trajati vječno pa se donosi odluka o online nastavi. I to za sve učenike.

U međuvremenu u Skradu su svi uključeni u ovu priču sve više, potpuno opravdano, nervozni. Ravnateljica ističe kako ništa ne želi reći jer je prekratko na tom rukovodećem mjestu, a zahtjev za suglasnost poslala je na vrijeme i sad čeka da se netko u Zagrebu smiluje.

Načelnik Skrada Damir Grgurić smatra kako je ovo još jedan primjer nebrige o svemu što je van metropole. Roditelji su potpuno opravdano ljuti jer, kako je rekla Sandra Čota, majka jednog od dječaka koji iz Kupjaka putuje u Skrad, najprije uopće nisu znali da postoje problemi. ‘Vidjeli smo da djecu ne vozi dosadašnji domar, ali tome nismo posvećivali neku posebnu pažnju jer je sve nekako išlo do prošlog tjedna kad je najavljeno da će prijevoz stati jer nema vozača te da će djeca umjesto klasične, pohađati online nastavu. Ogorčeni smo jer nismo obaviješteni o cjelokupnom stanju jer bismo svakako nešto kao roditelji pokušali učiniti. Sad je stanje teško, a strah nas je da će biti još gore.

Jer, sve da suglasnost i dođe za koji dan, slijedi natječaj, pa dva tjedna čekanja, pa period žalbe, pa tek onda izbor… Dakle, najvjerojatnije ćemo cijeli drugi dio prvog polugodišta biti bez prijevoza učenika putnika i to zbog nama neshvatljivog razloga – potpuno neopravdanog kašnjenja izdavanja suglasnosti OŠ Skrad‘, rekla je Sandra Čota.

Da je riječ o nimalo bezazlenom problemu ističe i donedavni ravnatelj OŠ Skrad Vjekoslav Pintar: ‘Jedne školske godine mi smo punih godinu dana čekali suglasnost za zapošljavanje spremačice! Naravno da nas je to ometalo u realizaciji poslova. Ovo sada je još gore, jer tu nije u pitanju samo vozač, već i osoba koja vodi brigu o funkcioniranju škole vezanom uz grijanje. Pitam se tko će biti kriv ukoliko se, primjerice, dogodi nešto s grijanjem?‘, zaključuje za Novi list Pintar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:46