NE DIRJATE RIVU

Svi umjetnici protiv Kerumovih spomenika

Predložena lokacija je spomenik svjetske kulturne baštine
 Facebook

ZAGREB - Kako se moglo i predvidjeti, sve se udruge umjetnika protive odluci Željka Keruma da se na splitskoj Rivi postave spomenici.

Svi na istoj strani

Povjesničari umjetnosti, umjetnici i arhitekti ovaj put nisu na ratnoj nozi nego su na istoj strani . No, oni nisu toliko protiv ideje spomenika Franji Tuđmanu, Ivanu Pavlu II. i Fontane slobode, nego su protiv lokacije koja je spomenik svjetske kulturne baštine pod UNESCO-ovom zaštitom.

“Predlažemo da se za postavljanje spomenika razmotre druge, prikladnije lokacije u gradu, najprije u novijim dijelovima grada, koji bi zahvaljujući tim spomenicima dobili nove, duhovne vrijednosti”, navode Snješka Knežević i Irena Kraševac u pismu u ime Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske i upozoravaju: “Spomenici moraju biti odabrani na temelju javnog najtečaja, a komisija mora biti sastavljena od stručnih osoba koje će pronaći rješenje u skladu s visokim estetskim kriterijem”.

Pismo je potpisao i predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Hrvoje Hrabak.

Postaviti prioritete

- Potpuno podržavam povjesničare umjetnosti u toj odluci - kaže Hrabak. Potpisali su ga i članovi Umjetničke akademije u Splitu, Udruga splitskih studenata povijesti umjetnosti te brojni drugi uglednici.

Hrvatska udruga likovnih umjetnika Splita također je protiv: “Likovne odluke, a posebno spomenička plastika osjetljiva je problematika koju politika ne zna tretirati. Gradskom vijeću predlažemo da još jednom razmisli o neizgrađenim školama i nedovršenim ulicama, o radnim i stambenim potrebama građana i racionalno postavi prioritete”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:37