OBAVLJEN NADZOR

‘Svi vijci su pritegnuti propisno, osim onog jednog... Ali posjetitelji Skywalka su sigurni!‘

Iz IGH nakon nadzora Skywalka Biokovo tvrde da je sve u redu te da sigurnost ni u jednom trenutku nije bila sporna
Posjetitelji na staklenoj stazi su sigurni, ističu odgovorni
 Vojko Bašić/Cropix

- Svi vijci na Skywalku su prekontrolirani i utvrđeno je kako su svi pritegnuti na propisani način osim prikazanog vijka. U konkretnom slučaju radi se o jednom jedinom vijku na rukohvatu o kojem pridržanje samog rukohvata ne ovisi, a naročito ne ovisi nosiva konstrukcija.

Dodatno, ispod samog rukohvata nalazi se i sigurnosna ograda, tako da sigurnost u niti jednom trenutku nije bila sporna. Prikazani vijak nije dio nosive konstrukcije - kazao je za Slobodnu Dalmaciju Igor Štefanac, voditelj marketinga, odnosa s javnošću, državnim i javnim tijelima Instituta IGH, koji je obavljao nadzor cjelokupne izgradnje biokovske Nebeske šetnice - Skywalka sukladno izvedbenom projektu.

Veliki šok

Kako tvrdi Štefanac, potvrdu da je sve napravljeno u skladu s projektom i proračunima dao je i nadležni Ured za poslove graditeljstva prilikom tehničkog pregleda konstrukcije. Štefanca su novinari Slobodne nazvali nakon što je vidikovac Nebeska šetnica -​ Skywalk već postao glavna vijest s hashtagom #božesačuvaj i #zanepovjerovati.

Naime, prošlog tjedna na Facebook stranici Dnevna doza makarskog nereda puštena je snimka koja se brzinom svjetlosti proširila u javnost, a na kojoj je vidljivo da se na dijelu konstrukcije šetnice, čija je izgradnja trajala godinu dana i koja je otvorena 1. srpnja, bez ikakvog problema može odvrnuti vijak, što je izazvalo popriličan šok među gledateljima videosnimke.

Kako je moguće da na konstrukcijama Skywalka nisu postavljeni posebni zaštitni vijci i kako je uopće moguće da je vidikovac od 8 milijuna kuna na biokovskom predjelu Ravna Vlaška dobio uporabnu dozvolu, Slobodna je upitala i Institut IGH koji je bio nadzornik radova pa je tako Štefanac kazao da je, što se tiče sigurnosti Skywalk konstrukcije, bitno napomenuti kako su svi aspekti prije otvorenja provjereni i Nebeska šetnica je u potpunosti sigurna za posjetitelje.

- Primjerice, u pogonu je tako ispitana i nosivost jednog samog elementa uslojenog stakla, veličine približno 4 metra kvadratna na 2000 kilograma. Također je provedeno ispitivanje pokusnog opterećenja, koje je obavljeno na kraju radova i iznosi 300 kilograma po kvadratu cijele konstrukcije - kazao je Štefanac.

image
'Svaki vijak je pregledan, nema straha'
Vojko Bašić/Cropix

Kako je Skywalk mogao dobiti uporabnu dozvolu ako se vijak tako lako može odvrnuti? - upitala je Slobodna i ravnatelja JU Park prirode Biokovo Slavu Jakšu koji kaže da je vidikovac prošao sva potrebna testiranja sigurnosti i izdržljivosti prije nego što je otvoren za posjećivanje.

Milijunski projekt

- Nakon što je videosnimka izišla u javnost, obaviješten je izvođač radova, kao i stručni nadzor, te su provjereni svi vijci na rukohvatu za koje je utvrđeno da su u ispravnom stanju. Vidikovac ostaje otvoren za posjećivanje do zatvaranja posjetiteljske sezone. Ističemo kako je sam vidikovac od otvaranja posjetilo više od 100 tisuća posjetitelja - govori Jakša, dodavši da je Nebeska šetnica dio projekta 'Novi Adrion - promicanje održivog korištenja prirodne baštine Parka prirode Biokovo' koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.', a inače je financijski najveći i najzahtjevniji projekt u povijesti JU Park prirode Biokovo kojim će se unaprijediti posjetiteljska infrastruktura.

image
Slavo Jakša, ravnatelj JU Park prirode Biokovo
Vojko Bašić/Cropix

Ukupna vrijednost tog projekta iznosi 34 milijuna kuna, od čega je oko 27 milijuna kuna nepovratnih sredstva EU fondova, dok se ostatak financira sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te vlastitim sredstvima korisnika i partnera - MARA-e i HGSS-a.

Komentar na videosnimku u kojoj je vidljivo da se na konstrukciji Nebeske šetnice bez problema može odvrnuti vijak zatražen je i od bivšeg ravnatelja Velimira Vidaka Buljana koji je kratko kazao da nema komentara, dok je nešto rječitiji bio njegov prethodnik Nenad Bekavac po čijoj je ideji i napravljena Nebeska šetnica.

- Objekt je dobio uporabnu dozvolu, a sada je pitanje kako i tko ga je pregledao jer je baš ta osoba odgovorna za tehnički prijem. Dakle, pitanje je kako je Nebeska šetnica mogla dobiti uporabnu dozvolu, ako se vijak tako lako može odvrnuti - drži Bekavac, dodavši da je još 2014. godine na predjelu Ravna Vlaška na kojem se nalazi vidikovac, trebalo postaviti nadzorne kamere.

Potom je Slobodna kontaktirala tvrtku "Jadranovo" iz Zagreba čiji su arhitekti projektirali Nebesku šetnicu, ali je iz tvrtke rečeno da nemaju komentara. Druga adresa bio je izvođač radova, splitska tvrtka "Reliance" iz koje su kazali da 'odvrnuti vijak nema veze s bitnim zahvatima za građevinu' te nakon toga poklopili slušalicu.

I kako smo već spomenuli na početku teksta, Institut IGH Zagreb bio je zadužen za nadzor radova, a kako doznaje Slobodna, glavni nadzornik bila je osoba koja nadzire gradnju Pelješkog mosta. Čim smo spomenuli Skywalk, odvrnuti vijak i Pelješki most, iz IGH-a su se 'trznuli', pa je tako Igor Štefanac kazao kako bi se osvrnuo na spominjanje kolege koji je radio kao nadzorni inženjer na Biokovo Skywalk projektu te njegovo stavljanje u kontekst Pelješkog mosta.

'Drži nas kvaliteta'

- Pelješki most je projekt neopisivo veći od Biokova i na samom projektu radi više od 20 nadzornih inženjera i drugih kolega zaduženih za cijeli niz radova i poslova, od čega je njih čak 15 iz Instituta. Tako da je kolega samo dio jednog većeg tima.

Pritom bih spomenuo da kada se pogledaju naše reference, gotovo da nema niti jednog objekta, ceste, tunela ili mosta u Hrvatskoj za koji upravo IGH nije radio projektiranje ili stručni nadzor, kontrolirao kvalitetu gradnje, izrađivao studije ili davao stručna mišljenja i vještačenja. Neki od najvećih autoriteta i stručnjaka u građevini ili su radili ili još uvijek rade u Institutu. Kvaliteta našeg rada je ono što nam donosi posao, da nemamo tu kvalitetu ne bismo niti uspješno poslovali - kazao je Štefanac za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:52