VILI BEROŠ

‘Svi zdravstveni djelatnici koji rade s covid bolesnicima dobit će pravedan obračun uvećanog iznosa‘

‘Kako radnici ne bi bili zakinuti, omogućeno je da im se umjesto uvećane satnice može isplatiti tromjesečni prosjek plaće‘
Vili Beroš
 Davor Pongracic/Cropix

Svi zdravstveni djelatnici u Hrvatskoj koji rade s covid-19 bolesnicima dobit će pravedan obračun uvećanog iznosa za odrađeno vrijeme i bit će im svima plaćeno u skladu s Odlukom Vlade, poručuje to ministar zdravstva Vili Beroš u priopćenju, a prenosi N1 televizija.

- Dana 7. prosinca 2020. godine, Vlada Republike Hrvatske je Odlukom o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi oboljelima od bolesti COVID-19 utvrdila je posebnu nagradu u iznosu od 10 posto od osnovne plaće, koja se isplaćuje za vrijeme koje je radnik proveo na obavljanju poslova s oboljelima od bolesti COVID-19.

Dodatno, kako radnici u sustavu zdravstva ne bi bili zakinuti, točkom III. Odluke, omogućeno je da se umjesto uvećane satnice od 10 posto, za to razdoblje, radnicima može isplatiti tromjesečni prosjek plaće, ako je to za njih povoljnije.

Imajući u vidu da visina osnovne plaće ovisi o koeficijentu složenosti poslova radnog mjesta, različit je i iznos vrijednosti posebne nagrade pojedinim radnicima u sustavu zdravstva.

Odgovornost za raspored radnika, kao i vrijeme koje su radnici proveli s oboljelima od bolesti COVID-19 je u isključivoj nadležnosti ravnatelja zdravstvenih ustanova. Radnici se raspoređuju u skladu s potrebama pojedine ustanove vezano uz skrb o pacijentima oboljelima od bolesti COVID -19 te se njihov raspored rada utvrđuje unaprijed. Stoga im za vrijeme u koje su raspoređeni na rad s COVID-19 pacijentima i pripada navedeno uvećanje - stoji u priopćenju koje je prenio N1.

- Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva ovom su Odlukom omogućili da se svim djelatnicima koji skrbe o oboljelima od covid-19 uvećaju primanja - rekao je ministar Vili Beroš i naglasio: “Na ravnateljima bolnica i stručnim službama je odgovornost da prate evidentiranje vremena djelatnika provedenog u covid odjelima, te da se pravilno obračunavaju iznosi i na vrijeme isplaćuju. Opetovano sam na to upozorio ravnatelje zdravstvenih ustanova kako bi se izbjegli nesporazumi.”

Ministarstvo zdravstva zatražilo je od svih ravnatelja izvješće o provođenju navedene odluke Vlade kako bi se utvrdilo stvarno stanje, te ujednačila primjena Odluke o posebnoj nagradi radnicima s COVID-19 oboljelima.

Podsjetimo, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi upozorio je u petak kako zaposleni u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pozitivnim pacijentima nisu dobili 10 posto veću plaću, kao nagradu prema odluci Vlade.

"Ovih dana radnici u sustavu zdravstva primili su svoje zarađene plaće, ali gle čuda, u njima dodaci za rad s pacijentima koji boluju od bolesti covid 19, iznose od 5,26 kn, 41,15 kn; 33,45 i tako redom skoro do 150 kuna", naveo je u priopćenju predsjednik sindikata Stjepan Topolnjak.

Ocijenio to sramotnim jer je, kako je rekao, sve isplaćeno u skladu s uputama koje je Ministarstvo zdravstva dostavilo ravnateljima ustanova 21. prosinca 2020.

Beroš je u petak kako je taj problem u domeni ravnatelja bolnica.

- U domeni je ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova da za svakog djelatnika sagledaju koliko je radio s covid-19 pozitivnim bolesnicima i da odrede taj dodatak rekao je Beroš i dodao da ako bude spornih elemenata, kao s vozačima saniteta, on će biti na raspolaganju - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2023 01:02