UZLET JE MOGUĆ

Švicarsko-austrijska kompanija kupuje TLM: U Šibeniku će se raditi dijelovi za svemirske brodove

Ugledna švicarsko-austrijska kompanija ‘Montana Tech Components’ preuzima cvijet hrvatske aluminijske industrije
 Branka Slavica/CROPIX

Tvornica valjanih proizvoda TLM-a iz Šibenika, srce hrvatske aluminijske industrije, odlazi pod krov ugledne industrijske grupacija “ Montana Tech Components ”, službeno je to priopćeno iz MTC-a, a potvrdio je to i dosadašnji vlasnik Hypo Alpe Adria Bank iz Austrije, javlja Slobodna Dalmacija .

MTC je zajedno sa švicarskom kompanijom “ Alu Menziken ” odlučio kupiti većinski udjel u najvećim hrvatskim kompanijama za preradu aluminija “AluFlexPack” i TLM-TVP i tako dodatno učvrstiti svoju vodeću poziciju na tržištu aluminijskih komponenti.

Kupoprodajni ugovor između “Montana Tech Components” i Hypo Alpe Adria potpisan je u petak, o čemu su u ponedjeljak izvijestili javnost.

- Preuzimanje većinskog udjela kompanija Aluflexpack TVP-TLM-a obavit će se po dobivanju potrebnih regulatornih odobrenja te ispunjenjem preostalih uvjeta, što predstavlja standardnu praksu u ovakvim transakcijama. Realizacija akvizicije se očekuje u sljedećem periodu - kazao je za “ Slobodnu Igor Prstec iz zagrebačke agencije “Premisa” koja u ime MTC-a kontaktira s javnošću.

Preuzimanjem “AluFlexPacka”, vodeće hrvatske grupacije na području proizvodnje aluminijske ambalaže sa sjedištem u Zadru i njezinih pet tvornica, od čega je jedna i u Poljskoj, te šibenske valjaonice, MTC se, zapravo, domogao jedne od najvećih industrijskih grupacija u Hrvatskoj sa 1100 zaposlenih koji godišnje ostvaruju prihod od respektabilnih 240 milijuna eura.

Bez sumnje, i za MTC je ovo jedna od dobitnih poslovnih akvizicija koja će dodatno učvrstiti njezinu vodeću poziciju na svjetskom tržištu u segmentu avionske industrije i industrijskih komponenti, te dodatno diversificirati svoju ponudu aluminijskih proizvoda.

Sto godina tradicije

Već i sada MTC je vodeći dobavljač aluminijskih profila za Airbus i Boeing te tržišni lider u brojnim industrijskim sektorima. Zajedno s kompanijama “AluFlexPack” i “TLM-TVP Montana Tech Components” moći će povećati proizvodne kapacitete te dodatno proširiti portfelj proizvoda i time postati tzv. one-stop-shop za aluminijske proizvode.

Nakon akvizicije pod upravljanjem švicarske kompanije “Alu Menziken” planira se daljnji razvoj i modernizacija hrvatskih kompanija.

- Grupacija “Alu Menziken”, kao dio MTC-a, ima stogodišnju tradiciju u razvoju i proizvodnji visokokvalitetnih aluminijskih profila i gotovih komponenti i svjetski je lider u proizvodnji laganih i srednje teških profila za avioindustriju. Pošto su naši proizvodni limiti na postojećim lokacijama dosegnuti, dodatnu proizvodnju želimo prebaciti i ostvarivati upravo u Hrvatskoj.

Vjerujemo da će hrvatske kompanije profitirati ulaskom u vodeću europsku grupaciju s izvanrednim znanjem i iskustvom te iznimnim rezultatima u aluminijskom biznisu. Naš je pristup pronaći najbolje rješenje za sve uključene strane. Stoga smo uvjereni u uspješno ispunjenje svih uvjeta i uspješno zaključenje transakcije - izjavio je Kurt Ott, član Upravnog odbora MTC-a i predsjednik Upravnog odbora “Alu Menzikena”.

Pri tome je istaknuo da će “Aluflexpack” i TLM-TVP postati proizvođači vrhunskih aluminijskih proizvoda za visokotehnološke industrije, te će dobiti priliku za ulazak na nova tržišta na kojima do sada nisu bili prisutni.

MTC želi uključiti “Aluflexpack” i TLM-TVP u zajednički razvoj novih proizvoda u području zelenih tehnologija, avio i svemirske, te autoindustrije i pakiranja.

- U Hrvatsku MTC planira dovesti najmoderniju proizvodnu opremu te osnovati Tehnološki centar koji će biti dio Centra izvrsnosti čitave grupacije - kaže Prstec.

Tvrtke u 21 zemlje

MTC ima tvrtke u 21 zemlji. Sjedišta su u Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji i SAD-u, a Glavno sjedište MTC grupacije je u švicarskom Menzikenu, s tim da ima logističke centre u Njemačkoj, Austriji i SAD-u odakle kontrolira svoje poslove.

Trenutno zapošljava 2800 zaposlenika na 21 lokaciji diljem svijeta i godišnje ostvaruje prihod od 400 milijuna eura. Inače, operativni menadžment je smješten u Beču.“Montana Tech Components” je angažirana u rastućim sektorima poput skladištenja energije, avioindustrije i industrijskih komponenti te metalurgiji.

Grupacija investira u kompanije koje su lideri u tim industrijama. Jedna od najvećih investicija je greenfield ulaganje u novu tvornicu u Rumunjskoj u koju je od 2008. godine uloženo oko 30 milijuna eura, gdje ima 300-tinjak zaposlenih, a u roku od tri godine je postala certificiran dobavljač za Airbus i Boeing. Tvrtka je proglašena “Dobavljačem 2011. godine“ za Airbus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:04