KAKO JE TO MOGUĆE?

SVIH 25 ZNANSTVENIH INSTITUTA U ZEMLJI RADI ILEGALNO Dvije godine čeka se potpis iz ministarstva, zakazala već tri ministra

 Goran Mehkek/EPH

Bivši ministri, kao ni današnji Predrag Šustar - nisu stavili potpis na dopusnice za rad javnih znanstvenih instituta. Tako svih 25 instituta u zemlji radi po starim propisima, a ne po važećem Zakonu, piše Dnevnik.hr.

Agencija za visoko obrazovanje je, kako piše i u Zakonu, uredno odradila reakreditaciju Instituta. Ministarstvu je još 2014. dostavila mišljenja o njihovom radu. Na temelju toga Ministarstvo je trebalo izdati rješenja za daljnji rad.

'Ishod postupka može biti ili potvrda ili davanje pisma očekivanja ili pak uskrata, znači ništa od toga do dana današnjeg nije stiglo iz ministarstva', rekla je Mirjana Gopić iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje za Dnevnik.hr .

Ravnateljica Instituta za razvoj i međunarodne odnose kaže da su uredno financirani i da nema nikakvih problema.

Zašto dopusnice u dvije godine nisu potpisane, iz Ministarstva odgovaraju priopćenjem. 'Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta planiralo je u sklopu proračuna daljnji rad i aktivnosti javnih znanstvenih instituta. Što se tiče rereditacijskih preporuka AZVO-a, one su institutima dane, no MZOS želi konačno rješenje ovog pitanja napraviti u sklopu Plana restrukturiranja javnih znanstvenih instituta, kao jednog od strateških opredjeljenja Vlade, u sklopu kojeg će biti definiran jasan okvir i postavljene smjernice za njihov daljnji rad', stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 05:57