DRAMA U SPLITU

'SVIH 49 ŠTIĆENIKA IMA SIMPTOME' Beroš na presici u Splitu najavio kazne za odgovorne: 'Da, ako se ustanovi da je bilo propusta'

Velika drama od sinoć traje u Domu za starije i nemoćne u SplituDeset je štićenika doma zaraženo koronavirusom, a pozitivne na Covid-19 su i dvije zaposlenice50 štićenika je evakuirano s drugog kata doma u Vukovarskoj ulici i prevezeno u KBC SplitNavodno je već neko vrijeme više štićenika doma pokazivalo simptome zaraze koronavirusomZbog ove krize u Split su doputovali ministar Beroš i ministrica Bedeković
 CROPIX

<<<<< NOVO 13:50 Ministar Beroš je upitan hoće li broj respiratora u Splitu biti dovoljan za sve pacijente s težim oblikom bolesti.

- U Splitu imamo 82 respiratora uz mogućnost nabave još 10 iz dubrovnika i šibenika. Najveće svjetske države biju bitku s tim respiratorima i moram zahvaliti prethodnicima na nabavi tih uređaja - rekao je ministar.

---------------------------------

13:43 - Glavna sestra doma zvala je epidemiologa u ponedjeljak i rekla da neki štićenici doma imaju simptome. Tek naknadno se utvrdilo da i neki djelatnici imaju simptome, rekla je ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.

- Mi smo u dogovoru s bolnicom smo organizirali prebacivanje u KBC. Mi ne možemo zvati rodbinu korisnika jer moramo raditi epidemiološke izvide vezano uz ovu situaciju - rekla je Karin.

---------------------------

13:33 Na pitanje zašto se deset dana nije znalo da štićenici imaju temperaturu, ministar Beroš kaže da su to pitanje postavili i on i ministrica i da očekuju odgovor.

- Ako se utvrdi da je netko znao da štićenici imaju temperaturu, to je dovoljan razlog da snosi sankcije - poručio je Beroš.

- Iz ovog slučaja će izići nove upute, još detaljnije od ovih koje postoje - rekao je ministar zdravstva na pitanje.

- Ovo je situacija iz koje moramo nešto i naučiti jer se radi o situaciji s kojom se dosad nismo susreli - kaže ministrica Bedeković.

- Na dnevnoj razini primamo preko tisuću mailova iz domova. Zadnje izvješće koje smo dobili iz ovog doma je bilo u utorak oko 21 sat navečer. Da se nešto događa nismo dobili informacije sve do sinoć - rekla je ministrica.

----------------------------

13:30 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji u zadnja 24 sata je potvrđeno 17 novooboljelih - otkrio je župan Blaženko Boban.

- Zatražio sam izvještaj ravnatelja i stručnih službi da mi kronološki izvijeste o svemu što se događalo u zadnje vrijeme. Također, epidemiolozi će napraviti izvid kako bismo u konačnici donijeli odluku o daljnjem postupanju.

---------------------------

13:29 - Zaprimljeno je 49 naših sugrađana i njihovo stanje je klinički uglavnom zadovoljavajuće. Većina ima lakše oblike bolesti. Pretrage su sve učinjene i svi su pod nadzorom. Transport bolesnika je učinjen na najbolji mogući način i na isti način je nastavljena i skrb i liječenje ovdje u KBC-u Split. Nastavit ćemo tako i dalje. Svi ti naši sugrađani će dobiti sve ono najbolje od nas pa sva rodbina može biti mirna - rekao je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

-----------------------

13:23 - Najvažnije je da su svi štićenici zbrinuti i imaju adekvatnu zdravstvenu skrb. Zaposlenici koji su bili s njima u kontaktu nalaze se u samoizolaciji dok se promišlja o tome da se ostatak zaposlenika testira. Starije i nemoćne osobe posebno su ranjiva skupina kad je epidemija koronavirusa u pitanju. To je velika i osjetljiva populacija i mi smo stalnoj u komunikaciji s pružateljima institucijalne njege - rekla je ministrica Vesna Bedeković pa nabrojala sve upute pružateljima njege koje je Ministarstvo dosad objavilo.

Podsjetila je kako je u zadnja četiri tjedna izdan čitav niz preporuka - prva 27. veljače, a njome su zabranjeni posjeti domovima.

Sukladno preporuci Nacionalnog stožera od 25. ožujka o mjerama posebne organizacije rada u ustanovama socijalne skrbi, ustanove su dužne na dnevnoj bazi Ministarstvo izvještavati o nastalim promjenama, naglasila je Bedeković.

Kao posebno važnu izdvojila je onu od 27. ožujka o konkretnim uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije koronavirusa, a radi se o praktičnim uputama što učiniti kad se sumnja na zarazu.

--------------------------

13:15 Počela je konferencija u Splitu.

- Do jučer smo uspješno branili naše domove za starije i nemoćne osobe koji su od iznimne važnosti. Postoje posebne upute koje je Ministarstvo poslalo domovima kako bi se uspješno borili protiv epidemije. No, kako se i u svijetu to dogodi, moguće je da infekcija uđe u ustanovu. Tako se dogodilo i ovdje u Splitu. Na ravnateljima i svim djelatnicima je zadatak da poštujući mjere umanje izbijanje ovakvih slučlajeva u budućnosti. Jučer je 49 bolesnika evakuirano. Zbrinuti su u KBC-u u Splitu. Najveći dio njih imaju blage simptome. Samo dvoje štićenika prima kisik. Sretna je okolnost što je zahvaćen jedan kat, a ostali su odvojeni, rekao je Vili Beroš.

- Glavni cilj nam je spriječiti daljnje širenje virusa i zato će epidemiolog Kaić nakon presici otići u dom i snimiti situaciju i eventualno predložiti neke mjere. Desetero štićenika doma je pozitivno na koronavirus, a na ostalima je provedeno testiranje i rezultate ćemo znati tijekom dana.

Beroš je rekao da su došli provjeriti načine postupanja i misle da je postupanje bilo adekvatno.

- Tražit ću da, ako se ustanovi neki propust, da netko od zaposlenika snosi odgovornost - rekao je ministar zdravstva.

----------------------------

12:28 - Nitko od 49 evakuiranih korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Split iz Vukovarske ulice u ovom trenutku nije na respiratoru. 47 ih ima blaže tegobe, a dvoje ima umjerene tegobe - napisao je Vili Beroš na Twitteru.

----------------------------

11:58 Kako Slobodna doznaje u razgovoru s članom obitelji jednog od štićenika Doma u Vukovarskoj, nitko ih nije obavijestio o novonastaloj situaciji. Sami su kontaktirali Dom, poručili su im tek da se jave oko podne.

------------------------------

11:23 Svih 50 štićenika Doma za stare i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu do ranog podneva su prebačeni u splitsku bolnicu gdje ih je dio završio na Klinici za infektologiju, a dio u Respiratornom centru, doznaje se u KBC Split.

Tamo su stigli nakon što je sinoć kasno započela njihova evakuacija iz Doma jer su testovi pokazali da je od njih 50 na drugom katu desetero pozitivno na koronavirus. Evakuacija je trajala cijelu noć i jutro, a sporo se odvijala jer se svakog pacijenta prije prijema u bolnicu detaljno pregledalo.

Tijekom dana će doći i nalazi za ostale štićenike Doma koji bi trebali pokazati ima li još zaraženih koronavirusom i koliko njih.

O zarazi koronavirusom u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici javnost je doznala kasno sinoć, netom prije nego što je započela njihova evakuacija oko 22.30 sati.

Navodno je već neko vrijeme, čak desetak dana, više štićenika doma pokazivalo simptome zaraze koronavirusom.

Iz Doma su o zarazi županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo obavijestili tek u ponedjeljak nakon čega su započela testiranja, pa jučer evakuacija. Djelatnici Doma su epidemiolozima rekli kako nitko od štićenika, ali ni zaposlenika, s drugog kata nije zalazio u ostale prostore Doma, pa samim tim vjeruju da se zaraza nije proširila.

O tom slučaju danas se na društvenoj mreži obratila i pučka pravobraniteljica Lora Vidović koja je istaknula da su pokrenuli ispitni postupak o pojavi koronavirusa u splitskom Domu za starije, te da se istražuje zašto nikome nije javljeno da korisnici imaju temperaturu.

Iako je Hina pokušala doći do izjave ravnatelja Doma Ivana Škaričića, on se nije javljao na pozive. Neslužbeno se doznaje da bi ga ministrica Vesna Bedeković, čiji se dolazak u Dom očekuje poslije 13 sati, mogla smijeniti.

-------------------------

10:50 HRT je objavio da je dvoje djelatnika Doma za starije u Vukovarskoj ulici pozitivno na koronavirus. Ravnateljica NZJZ dr. Željka Karin izjavila je za Radio Dalmaciju da će biti testirani svi zaposlenici Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj, a svi štićenici neće biti testirani. "Za sada će biti testirani samo štićenici s drugog kata na kojem se pojavio COVID-19", dodala je, prenosi Slobodna Dalmacija.

--------------------

10:48 Županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo u Splitu spreman je za današnje testiranje desetak i više djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici.

Ravnateljica Zavoda Željka Karin je za Hinu rekla da su pripremni i, da kad posljednji štićenik bude prevezen u KBC Split, njihovi djelatnici obave dezinfekciju drugog kata doma na kojem je bilo 50 štićenika, uglavnom polupokretnih osoba.

Rekla je da je Zavod za cijeli slučaj doznao tek u ponedjeljak, nakon što su ih nazvali iz Doma obavijestivši ih da nekoliko korisnika ima temperaturu.

"Odmah nakon toga djelatnici Zavoda, prikladno odjeveni i zaštićeni otišli su u Dom, uzeli briseve ljudima koji su imali višu temperaturu, dok su drugi imali blaže simptome. Sve smo briseve dali na obradu za gripu, a nakon sat vremena su stigli nalazi da nije riječ o gripi. Potom su rađeni preparati za koronu i dva sata kasnije smo dobili test da su pozitivni nakon čega smo odmah obavijestili ravnatelja Doma i medicinsko osoblje", rekla je Karin.

Nakon toga su u dogovoru s ravnateljem KBC-a Split Julijem Meštrovićem i epidemiologom odradili sve u vezi s prihvatom oboljelih štićenika u bolnicu. Klarin je rekla da su odlučili kako je najbolje, s obzirom na to da je riječ o osjetljivoj populaciji i želeći maksimalno izbjeći rizik, štićenike doma prevesti u bolnicu.

Split,110320
Sjednica Zupanijskog kriznog stozera Civilne zas!tite koje vodi dozupan Luka Brcic.
Na fotografiji: Zeljka Karin.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX

"Nažalost, dogodilo se to što se dogodilo. Virus je ušao u Dom. Toga smo se svi pribojavali. Po izjavi ravnatelja Doma zabranjen je bio ulaz, pa mi pretpostavljamo da, ako uistinu nitko nije ulazio, da je virus unio netko od djelatnika", objasnila je Karin.

Rekla je da su zaposlenici Doma danas naručeni na testiranje u Zavodu. Karin je istaknula da je Zavod u roku od 24 sata od dojave, postavio dijagnozu, odradio briseve, evakuirao štićenike, te ocijenila da su napravili sve što su mogli napraviti.

Rekla je i da su evakuirani štićenici uglavnom polupokretne osobe, među kojima je njih više od 20 starosti 90 pa i više godina, dok je prosjek drugih štićenika 87 godina.

Iznenađena je što je ravnatelj Doma Škaričić rekao da su štićenici imali temperaturu desetak dana, jer kada su ih oni sa Zavoda zvali rečeno im je da nemaju simptome i nitko im nije rekao da je to traje deset dana.

--------------------

10:45 Ministar zdravstva Vili Beroš, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković i šef službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a dr. Bernard Kaić stigli su u Split. Odmah su se sastali s ravnateljem splitskog KBC-a Julijem Meštrovićem. S početkom u 12 sati na ulazu u KBC Split održat će press konferenciju, a osim njih govorit će i župan Blaženko Boban.

Policija nakon evakuacije dežura pred Domom u Vukovarskoj, nitko se ne smije približiti ulazu. Otvoreni su prozori gotovo svih prostorija u zgradi, s ulice se može vidjeti da su u nekim sobama u prizemlju štićenici i medicinsko osoblje. U tijeku je dezinfekcija stambene zgrade u susjedstvu.

Split, 080420
Ministar zdravstva Vili Beros doputovao je u Split zbog novog zarista zaraze koronavirusom u Domu za starije i nemocne.
Na fotografiji: Bernard Kaic Voditelj sluzbe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a i Julije Mestrovic ravnatelj splitske bolnice
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Bernard Kaić i Julije Meštrović

Dogradonačelnik Splita Nino Vela uživo je emisiji HRT-a 'Dobro jutro, Hrvatska' za situaciju u splitskom Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici rekao je kako je riječ o velikoj ugrozi.

- Umirovljenici na ostalim katovima zasad su u domu dok se ne izvidi je li se virus proširio i na druge katove - rekao je Vela.

--------------------

10:11 - Od sinoć je na Križine prebačeno na liječenje 45 pacijenata iz splitskog Doma za starije i nemoćne, a još četiri će stići uskoro tako da je situacija pod kontrolom. Testiranje je pokazalo da za sad Covid-19 ima deset pacijenta iz doma a njihovi simptomi su pokazalo se blagi ili umjereno teški. Ni jedan od štićenika doma nije na respiratoru. Naravno, s obzirom na to da se radi o pacijentima starije životne dobi moguće su i komplikacije ali za sad su svi dobro - rekao je za Jutarnji prof. dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Dodaje da je na Križinama osigurano 400 mjesta za pacijente s koronavirusom a trenutno je s ranije 39 hospitaliziranih zbog koronavirusa zauzeto 88 postelja. Ukupno je na respiratoru njih 8 a dva su nakon oporavka skinuta s respiratora.

- Svim pacijentima koji su od sinoć stigli na Križine već su osim testa na Covid-19 učinjene i druge pretrage poput krvne slike, rentgena pluća, EKG-a a dalje se prati njihovo stanje i potrebi će se intervenirati - rekao nam je prof.dr. Meštrović.

FOTOGALERIJA: Završena evakuacija štićenika Doma, u Split stigli Beroš i Bedeković

--------------------

9:10 - Splitski župan Blaženko Boban u razgovoru za N1 televiziju nagovijestio je da bi Ivanu Škaričiću na mjestu ravnatelja doma umirovljenika dani mogli biti odbrojani. Župan je rekao da će, ukoliko se pokaže da je u domu bilo nepravilnosti, odmah povuči neke poteze.

- Ne znam što što Škaričić misli napraviti, ali znam što ćemo mi napraviti - rekao je Boban dodavši da je evakuacija završena.

- Dogodilo se da je u naš Dom u Vukovarskoj ušla korona, odmah su alarmirani šef KBC-a te šefica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin. Mislim da su tijekom jutra svi štićenici prebačeni, svima je obavljen EKG i izvađena krv. Prosjek godina je 86 i oni su u dobrom stanju. Imamo 22 osobe preko 90 godina i uistinu se nadam da će im zdravstveno stanje ostati ovako dobro - poručio je župan Blaženko Boban.

Split, 080420
Ministar zdravstva Vili Beros doputovao je u Split zbog novog zarista zaraze koronavirusom u Domu za starije i nemocne.
Na fotografiji: Julije Mestrovic, Vesna Bedekovic  i Vili Beros, Blazenko Boban
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

- Brisevi će biti uzeti svim štićenicima i osoblju. Prema mojim informacijama, ostali štićenici su sigurni, virus se pojavio samo na jednom katu - kazao je Boban.

Među njima je 15 štićenika koji su navodno zadnjih desetak dana imali povišenu tjelesnu temperaturu, a taj problem istaknuo je i SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić, čija majka je smještena u tom domu.

Split, 080420.
Nakon sto je utvrdjeno da je deset  sticenika  pozitivno  na koronavirus, Dom za stare i nemocne u Vukovarskoj ulici nakon evakuacije osigurava policija.
Na fotografiji: Dezinfekcija susjedne stambene zgrade.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX

- Žao mi je što se tiče Ranka, ali i svih ostalih obitelji čiji su korisnici u tom domu, ali ovo nije vrijeme za politikanstvo. Tek sam jučer saznao da su korisnici imali ili nemali temperaturu unazad više dana. Ako je to tako epidemiolozi će tijekom dana napraviti izvid i izvještaj, i naravno da ću biti jako rigorozan u provođenju sankcija za one, ako se utvrdi, koji su bili odgovorni za takvo ponašanje - rekao je Boban.

--------------------

Dio korisnika Doma za starije i nemoćne u Splitu sinoć je evakuiran nakon što su u toj ustanovi zabilježeni prvi slučajevi zaraze koronavirusom, a njihov premještaj nastavio se i jutros, doznaje Slobodna Dalmacija.

Iz KBC-a Split je potvrđeno da je desetero štićenika Doma zaraženo koronavirusom, a hitno u Split stiže i ministar zdravstva Vili Beroš.

Za Slobodnu Dalmaciju ministar je potvrdio da se upravo nalazi na putu prema Splitu, a zajedno s njim stiže i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

- U Split stižemo oko 10.30 sati - potvrdio je ministar Beroš.

Luka Brčić, šef Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije je potvrdio da je evakuacija dijela štićenika iz Doma za stariju u Vukovarskoj ulici još u tijeku.

Još sedam štićenika treba prevesti u KBC Split. Od sinoć su 42 štićenika prevezena, kratko je rekao Brčić.

Split, 080420
Ministar zdravstva Vili Beros doputovao je u Split zbog novog zarista zaraze koronavirusom u Domu za starije i nemocne.
Na fotografiji: Julije Mestrovic, Vesna Bedekovic  i Vili Beros
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Ministrica Bedeković sinoć je za Jutarnji izjavila kako je za prodor koronavirusa u sustav domova za starije i nemoćne osobe saznala iz medija.

- Dom o kojem govorimo nije državni, nego decentralizirani dom, u nadležnosti Splitsko-dalmatinske županije. Kad sam u medijima vidjela što se događa, odmah sam kontaktirala ravnatelja Ivana Škaričića, koji me izvijestio o čemu se radi. Štićenici su iznimno rizična skupina i najvažnije mi je bilo jesu li zbrinuti. Evakuira se 50-ak osoba s jednog kata, na kojem borave teže pokretni štićenici, štićenici s demencijom i oni koju boluju od Alzheimerove bolesti. Ravnatelj me uvjerava da su štićenici smješteni na ostala dva kata doma potptuno sigurni - kazala je sinoć ministrica Vesna Bedeković.

Transport korisnika Doma je tijekom noći išao usporeno jer su svakom od njih prilikom dolaska u bolnicu napravljene sve nužne pretrage među kojima i EKG. Radi se o korisnicima koji su svi stariji od 85 godina. Po informacijama liječnika koji su izvijestili župana svi su u dobrom stanju s obzirom na dob.

- Deset korisnika kojima je utvrđen koronavirus smješteni su u Respiracijski centar, dok su ostali zaprimljeni na Kliniku za infektivne bolesti na Križinama. Tijekom jutra će se u bolnici na COVID 19 testirati preostalih 40 umirovljenika. Sinoć i jutros sam u kontaktu s ministrom Vilijem Berošom koji se zajedno s ministricom Vesnom Bedeković zaputio u Split gdje ih očekujemo tijekom jutra - kazao je Hini župan Blaženko Boban.

Capak: 'Mi nismo znali da štićenici imaju temperaturu'

Gostujući u programu N1 televizije, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je splitski slučaj.

- Nažalost, dogodio nam se u Splitu proboj virusa u dom za umirovljenike. Ono što iz prve ruke od epidemiologa koji su bili na terenu znam da je nekoliko dana bilo nekoliko febrilnih štićenika doma koji su nepokretni. Radi se o jednom katu. Epidemiolozi su dali na testiranje nekoliko briseva štićenika, 10 je pozitivno, a ima još onih s blagim simptomima. Nakon diskusije s epidemiolozima i ravnateljicom zavoda za javno zdravstvo zaključili smo da bi najbolja varijanta bila da ih se evakuira iz doma u bolnicu - rekao je Capak.

Capak kaže da su prije desetak dana pojačali upute za domove za starije i nemoćne te da je među njima bila i uputa da se odmah posumnja na Covid-19 ako netko od štićenika ima temperaturu. Na pitanje je li do njih došla informacija da dio štićenika ima temperaturu, Capak kratko odgovara.

- Mi to nismo znali.

Ostojićeva majka štićenica je doma: 'Već 15 dana znaju da su ljudi ugroženi'

Tijekom noći na Facebooku se oglasio nekadašnji ministar unutarnjih poslova iz SDP-ove vlade Ranko Ostojić čija majka je štićenica doma. Tvrdi da uprava doma već 15 dana zna da su ljudi ugroženi, no da su čekali s objavom kako im se statistika ne bi pokvarila.

"Evo kako nas lažu! Ušutkavaju novinare! Bravo HDZ! To se od vas i očekuje. Niste bez razloga tamo stavili 'poraženog' gradonačelnika Omiša koji za Novu izjavi - deset dana imaju simptome. To se prevede u 'par' dana! Istina je da 15 dana znate da su ljudi ugroženi! I čekali ste da vam se ne pokvari statistika. Majka mi je u tom domu i nikad nismo prekršili pravilo ni upute. Vama na dušu! Kako je Božinovic rekao- nećemo zaboraviti kako se tko ponašao u ovoj krizi!", napisao je Ostojić.

Ravnatelj Doma: 'Stvarno smo se šokirali'

Podsjetimo, Ivan Škaričić, ravnatelj Doma za starije i nemoćne Split, jučer je izjavio da 15-ak štićenika ima temperaturu.

- Doktorica koja je tu svaki dan, prije nekoliko dana primijetila je na drugom katu nekoliko osoba s povišenom temperaturom. Malo je eskaliralo, kod tih 15-ak temperatura, od ukupno 50-ak korisnika, i to je već sumnjivo. Onda smo odlučili u dogovoru s epidemiolozima da se naprave testovi, što je učinjeno prekjučer i danas smo doznali da je pozitivno deset korisnika. I, normalno, reagiralo se malo kasnije poslijepodne i odlučeno je na nivou Stožera da se svi naši štićenici s drugog kata, njih 50-ak, prebace noćas u bolnicu na Križine - kazao nam je Škaričić.

- Ima simptome jedna, čini mi se, sestra, njegovateljica ili dvije. Treba vidjeti, ne mogu spekulirati o tome. Mi smo se stvarno šokirali - kazao je ravnatelj Doma

Na pitanje reportera Nove TV zašto se ranije nije reagiralo, s obzirom da korisnici imaju povišenu temperaturu zadnjih desetak dana, ravnatelj Škaričić je odgovorio da on nije doktor te da je to pitanje za struku.

- Bili su u kontaktu s liječnikom i ne bih o tome špekulirao - rekao je Škaričić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2021 08:40