IZMJENE I DOPUNE ZAKONA

Svinjce i kokošinjce hitno legalizirati! Vrdoljak: Nelegalni poljoprivredni objekti su prioritet u odnosu na apartmane

Tako će se svinjci, kokošinjci, šuea i druge nelegalne gospodarske zgrade po hrvatskim selima naći ispred morskih i primorskih zagađivača prostora.

OSIJEK - Nelegalni poljoprivredni objekti daleko su veći problem za ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka nego što su to nelegalni apartmani i kuće na moru. Sukladno tome, Vrdoljak je u petak u Osijeku, na prvoj od ukupno 11 javnih rasprava što će o njegovu prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama biti održane po cijeloj Hrvatskoj, izjavio da će legalizacija poljoprivrednih objekata biti provođena po hitnom postupku.

Tako će se svinjci, kokošinjci, šupe i druge nelegalne gospodarske zgrade po hrvatskim selima naći ispred morskih i primorskih zagađivača prostora. Razlog za to leži i u činjenici da se čak 90 posto hrvatske poljoprivredne proizvodnje obavlja u nelegaliziranim objektima (20 tisuća takvih objekata samo je u Osječko-baranjskoj županiji), zbog čega njihovi vlasnici ne mogu konkurirati u predpristupnim fondovima EU.

- Ne može se jednako tretirati pomoćni poljoprivredni objekt i nelegalno izgrađeni objekt u centru Zagreba ili apartman na 30 metara od mora. Zato ćemo legalizaciju poljoprivrednih objekata voditi po hitnom postupku, pri čemu će sama legalizacija objekta od 30 do 50 kvadrata stajati 1000 kuna po objektu, dok će se doprinosi i naknade plaćati na rate u sljedećih pet godina - izjavio je Vrdoljak u svom gradu, pri čemu se osvrnuo i na priče koje dolaze iz Dalmacije kako se „vidi da je zakon pisao Slavonac.“

- To nije slavonski već hrvatski zakon, a selo je isto i u Slavoniji i u Zagorju i u Dalmaciji. To moramo hitno rješavati, ostalo može čekati - rekao je Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:31