DRŽAVNI TAJNIK

‘Svinjokolje će u Slavoniji biti. Eutanaziranih 19.000 svinja? To je beznačajan gubitak‘

Na pitanje o budućnosti svinjogojstva u Slavoniji, naveo je kako je u Hrvatskoj danas 136.000 svinja više nego prije pola godine

Mladen Pavić

 Dragan Matic/CROPIX

Dosad je na području Slavonije eutanazirano oko 19 tisuća svinja zbog afričke svinjske kuge, a uginulo ih je oko 1100, no svinjokolje će i ove godine u Slavoniji biti, izjavio je u petak u Drenovcima nedaleko Županje državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Mladen Pavić. On se u tom posavskom mjestu prethodno sastao s 50-ak svinjogojaca.

"Ljudi su vrlo optimistični unatoč velikim gubicima. Na 202 gospodarstva u ovoj općini imamo zabilježeno oko 4500 eutanaziranih svinja. Nitko od na sastanku nazočnih svinjogojaca nije gledao unazad, već su sva njihova pitanja bila okrenuta budućnosti", prokomentirao je sastanak Pavić.

Iznio je da je s jučerašnjim danom isplaćeno 240 gospodarstava na temelju zapisnika s eutanazije.

"U četvrtak je isplaćeno i desetak onih koji su imali svinje u kategoriji 3 i koji idu po posebnom zahtjevu. Vlada je jučer dodatno osnažila taj financijski paket tako da će krenuti isplate idući tjedan u još većem intenzitetu", najavio je Pavić.

Potvrdio je kako će svinjokolje u Slavoniji biti, ali neće se smjeti klati na domaćinstvima, već će se moći dovesti svinjske polovice i obraditi ih na tradicijski način, kako je to i dosad bilo.

ASK stagnira, mjere pogođene

Ocijenio je da je bolest u fazi stagnacije te se intenzivno uklanjaju svi objekti koji nemaju uvjete.

"U Brodsko-posavskoj županiji, na području šest općina, maknuli smo sve kategorije koje ne udovoljavaju uvjetima tako da su na tom području ostale samo kategorije koje udovoljavaju visokom biosigurnosnom statusu. Počelo se u petak s time i u Vukovarsko-srijemskoj županiji", rekao je.

Izvijestio je da je na terenu svakodnevno pet do deset veterinarskih ekipa s područja cijele Hrvatske.

Komentirajući dosad poduzete mjere na suzbijanju afričke svinjske kuge, Pavić je ustvrdio kako su od samog početka poduzete ispravne mjere koje daju i rezultate te se u idućim tjednima očekuje i silazna putanja tijeka bolesti.

"Predočili smo Europskoj komisiji sve mjere koje smo poduzeli i opći stav je da smo ispravno proveli sve mjere i procijenili tijek širenja bolesti", izjavio je.

Na pitanje o budućnosti svinjogojstva u Slavoniji, naveo je kako je u Hrvatskoj danas 136.000 svinja više nego prije pola godine.

"Trenutno je to 931.000 svinja od kojih je eutanazirano oko 19.000", rekao je ocijenivši to beznačajnim gubitkom.

Komentirajući prevrtanje kamiona sa svinjama na području Podravske Moslavine, Pavić je rekao kako je 140 svinja utovareno u Pačetinu nedaleko Vukovara i vožene su na klanje radi prerade.

"Svinje su apsolutno zdrave. Uslijed prevrtanja kamiona uginulo je pet ili šest svinja. Od prvog trenutka tamo su policija i veterinarski inspektori. Obavljen je pretovar svinja koje su preusmjerene u bližu klaonicu u Osijek, a cijeli prostor je saniran i detaljno dezinficiran", rekao je Pavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:14