EVO OPET EPIDEMIJE

Svinjska gripa: Najugroženiji muškarci u formi, u dobi između 40 i 60 godina

Više od 100 zaraženih, 20 njih u bolnici. Kod oboljelih beba, a radi se o petero dojenčadi u Zagrebu i Splitu, na sreću nema težih oblika bolesti, pa su sve na kućnoj njezi. Među njima djevojčica
Zadar, 060809.Darko Milinovic ministar zdravstva odmara se u svojoj vikendici na otoku Viru. Relaksira se uredjujuci okolis i dizuci utege.Foto : Vladimir Ivanov / CROPIX
 Vladimir Ivanov / CROPIX

ZAGREB - U Hrvatskoj je do danas službeno registrirano više od 100 osoba zaraženih svinjskom gripom, 20-ak ih je hosipitalizirano, od kojih pet na intenzivnoj njezi. Prvi put danas je pomoć zatražila i osoba starija od 65 godina te čak pet beba mlađih od godinu dana.

Navala na bolnice

- Kod svih oboljelih registriran je virus H1N1, no danas je prvi put potvrđen i H3N2, a u jednom slučaju i virus tipa B - potvrdio je ministar Darko Milinović, koji ističe da se radi tek o početku pandemije, čiji se vrhunac očekuje potkraj siječnja i početkom veljače.

Među bolesnicima koji i dalje hrle u bolnice najzastupljeniji su muškarci u dobi od 40 do 60 godina, a javio se i jedan 70-godišnjak s ozbiljnim komplikacijama. Kako doznajemo, riječ je o kronično bolesnom muškarcu koji je nedavno operiran.

Među bebama - a radi se o petero dojenčadi u dobi od 1,5 do 12 mjeseci u Zagrebu i Splitu - nasreću nema težih oblika bolesti. Sva su djeca na kućnoj njezi. Zanimljivo je da su svi oboljeli dječaci.

Kronični bolesnici

- I inače od svih zaraznih bolesti muškarci obolijevaju mnogo češće nego žene, pa je tako i među djecom. Ove godine nemamo puno slučajeva oboljele djece, iako gripa obično prvo pogodi djecu starije predškolske i osnovnoškolske dobi. Pretpostavljam da je to zato što je vrijeme školskih praznika - rekao je doc. Goran Tešović, dječji infektolog u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Do sada je, kaže, u toj bolnici samo jednom srednjoškolcu dijagnosticirana svinjska gripa. Radi se o dječaku oboljelom od maligne bolesti. Još je jedno dijete hospitalizirano zbog sumnje na svinjsku gripu, no ona mu još nije potvrđena.

Na odjelu za odrasle danas je ležalo devetero bolesnika, od kojih niti jedan nije bio u životnoj opasnosti. I 24-godišnjak, koji je bio priključen na respirator, danas je preseljen na redovni odjel i osjeća se mnogo bolje.

Jedina osoba koja je preminula od posljedica svinjske gripe ove godine je 60-godišnjak, koji je umro 21. prosinca, samo devet sati nakon što je primljen u bolnicu.

- Radilo se o gospodinu koji nije bolovao od kroničnih bolesti i koji je još par dana prije igrao tenis. Nismo mu, nažalost, mogli pomoći. I prošlogodišnje nam je iskustvo pokazalo da se najteže komplikacije pojavljuju kod muškaraca u dobi od 40 do 60 godina - rekla je prof. Adrijana Vince, šefica Odjela za hepatitise u bolnici “Dr. Fran Mihaljević”. Prošle je godine preminulo 58 osoba, a samo tri nisu bile kronični bolesnici.

Stručnjaci ističu da svinjska gripa ima teže nuspojave od “obične” upravo zbog toga što prodire dublje u tkivo pluća, zbog čega su teške upale pluća i najčešće komplikacije vezane uz svinjsku gripu. Septički šok zbog teške upale pluća bio je fatalan i za jedinu preminulu žrtvu svinjske gripe.

- Tek ako osoba otežano diše, osjeća bol u prsima, dezorijentirana je, ima vrtoglavice i uporno povraća, treba potražiti hitnu medicinsku pomoć - rekao je ministar Milinović.

Zahvaćeno 11 europskih zemalja

Nakon što je objavljeno kako je virus H1N1 u Velikoj Britaniji usmrtio 27 ljudi, od čega 18 odraslih i devetero djece, svijetom se ponovo proširila panika. Epidemiolozi tvrde kako je virus krenuo još u siječnju 2010. i to iz Singapura da bi se proširio na Australiju i Novi Zeland. U periodu od 21. studenoga do 4. prosinca ove godine Nacionalni centri za suzbijanje gripe iz 59 zemalja prijavili su svoje podatke bazi FluNet.

Od toga je 72 posto pripadalo gripi A tipa, 28 posto gripi B tipa, a iz A tipa kao podvrsta, 31 posto identificirano je kao svinjska gripa, odnosno virus H1N1. Iako je 10. kolovoza ove godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila prestanak pandemije svinjske gripe iz 2009. godine, u ovom trenutku ona službeno postoji u 48 zemalja svijeta. Europski zdravstveni stručnjaci upozoravaju kako se H1N1 trenutno bilježi u 11 europskih zemalja.

Među ostalima pogođeni su Švedska, Finska, Danska, Njemačka, Italija, Norveška, Rusija, dok je u Hrvatskoj zabilježeno 50-ak slučajeva, te jedan smrtni slučaj. Prošle je godine u hrvatskoj od H1N1 umrlo 58 ljudi. H1N1 očekuje se i u Srbiji. Znanstvenici smatraju da se radi o virusu koji cirkulira još od pandemije prošle godine. (N.I.F.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 19:42