RASTE BROJ ŽRTAVA

Svinjska gripa u Hrvatskoj uzela i peti život

 Ranko Šuvar/Cropix

ZABOK - Pacijent star 43 godine koji je preminuo od 'svinjske gripe' u Općoj bolnici Zabok, u noći na ponedjeljak, bio je kronični bolesnik težak čak 180 kilograma.

Patio je od globalne respiratorne insuficijencije, imao je kroničnu opstrukciju pluća, te sindrom Pickwick (pretilost).

Saznajte sve o svinjskoj gripi! Krizni stožer Jutarnjeg lista središnje je mjesto za razmjenu informacija u borbi protiv novog virusa

Zbog istih tegoba je bio hospitalizitan i prošle godine. Nakon prošlotjednog zaprimanja u bolnicu, na Odjelu interne, uzet mu je bris kao i svima sa sličnim simptomima (visoka temperatura i respiratorni problemi), smješten je na intenzivnom odjelu, no ovog puta bitku za život nije dobio.

Pluća nisu izdržala, vremenom je 'poljubičastio' i bilo je vidljivo da je u iznimno teškom stanju. Imao je i dijabetes te hipertneziju što je sve skupa bilo previše za načeti organizam. Da je podlegao virusu H1N1 potvrđeno je u ponedjeljak ujutro. Peta je to žrtva virusa H1N1 u Hrvatskoj. Naime, pacijentu koji je jučer preminuo u Zagrebu nije bolovao od gripe. Uzorci brisa dišnih putova uzeti od 53-godišnjeg muškarca za kojeg se sumnjalo da je preminuo od nove gripe, negativni su na virus H1N1.

Inače, u bolnici su još tjednima ranije uvedene posebne mjere, odvojen ulaz sa zvoncem za ulazak na hitan prijem, no treba imati na umu da oni nemaju odjele za zarazne bolesti te da je pametnije javiti se prvo svom obiteljskom liječniku koji će dati uputnicu za bolnicu za zarazne bolesti.

Opća bolnica Zabok je strogo zabranila sve posjete, no ljudi se oglušuju, hodaju okolo s vrećicama, što sve unosi nepotreban nemir i nervozu među osobljem koje ne žali biti neljubazno, a mora postupati profesionalno. Iz bolnice stoga još jednom pozivaju na razumno ponašanje svih koji iz bilo kojih razloga moraju tamo doći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:31