SMRT U ZATVORU

SVJEDOCI KRISTIANOVIH MUKA U ZATVORU I BOLNICI 'Prvo što uprave urade je da nagovore druge zatvorenike da izjave i napišu ono što ide njima u prilog'

Kristian Vukasović (u krugu) i splitski zatvor Bilice
 CROPIX

Dvadeset dana nakon smrti Kristiana Vukasovića (18) još uvijek nije gotov nalaz obdukcije. Za to vrijeme odvjetniku Vinku Ljubičiću, koji zastupa obitelj Vukasović, javljaju se osobe koje su s Kristianom provele neko vrijeme tijekom četiri mjeseca koja su prethodila njegovoj smrti.

- Javilo mi se desetak osoba koje su spremne svjedočiti o uvjetima boravka Kristiana Vukasovića u zatvoru na Bilicama i u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu. Moram napomenuti kako se ne radi o osobama koje su pod kaznenim postupcima za primjerice krvne delikte ili zlouporabu droga. To su osobe koje su se našle pod postupanjem pravosudnog sustava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela po prvi put, znači bez kriminalnih dosjea. Osim o samom postupanju prema njemu, spremni su svjedočiti i o okolnostima i uvjetima u zatvorskom sustavu koje nemaju veze sa sada pokojnim Kristianom, ali se odražavaju na sve koji se nađu u njemu - rekao je odvjetnik Ljubičić za Slobodnu Dalmaciju.

Prvo su mu se javile osobe koje su bile s Kristianom u zatvoru na splitskim Bilicama. U svojim pismima navode kako ih je nesretna sudbina mladića i sućut prema njegovoj obitelji navela da se jave kao svjedoci. Osim njih, ubrzo su se odvjetniku obratili i ostali koji su neko vrijeme proveli s Kristianom.

Radi se o osobama iz drugih zatvora koji su se našli u bolnici na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu, i to ne kao psihijatrijski pacijenti, u isto vrijeme kada i Kristian. U zatvorskoj bolnici su ga upoznali te su čak dijelili sobu s njim i direkti su svjedoci postupanja prema njemu.

Svi oni žele posvjedočiti o okolnostima i uvjetima u kojima je boravio Kristian, ali i o manjkavostima zatvorskog sustava općenito, koje se zataškavaju. Tragedija obitelji Vukasović dirnula ih je u tolikoj mjeri da su pojedinci ponudili platiti troškove puta odvjetniku i njegovim suradnicima da dođu do zatvora u kojima borave i zabilježe njihovo svjedočanstvo o zadnjim danima 18-godišnjeg mladića, piše Slobodna Dalmacija.

Jedan od njih se osvrnuo i na izjavu ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića koji je izjavio da je razgovarao s drugim zatvorenicima u slučaju Kristiana Vukasovića i njegovog boravka na Bilicama.

- Dobro znam kako zatvorske uprave rade u svakom slučaju. Prvo što naprave je da nagovore druge zatvorenike da izjave i napišu ono što ide njima u prilog - izrijekom je napisao jedan od svjedoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:55