SUĐENJE BIVŠEM PREMIJERU I HDZ-U

Svjedok: 'Fimi Media naručila je vjetrovke s logom Željo majstore'. Sanader: 'Nije istina! Moglo je stajati samo Dinamo majstore'

ZAGREB - Izjava svjedoka o sloganu “Željo, majstore” uz logo HDZ-a na plavim vjetrovkama nabavljenim prilikom izborne kampanje 2007. godine preko Fimi-Medije izazvala je danas u sudnici zagrebačkog Županijskog suda, na nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i suoptuženicima u aferi Fimi-Media, dosta čuđenja, pomalo zbunjenosti, a na koncu i prigovore na istinitost iskaza svjedoka Marina Frčka.

Frčko je sudskom vijeću ispričao kako je Fimi-Media od njegove tvrtke Emma 95 nabavljala promotivne artikle i poklone. Svi su ostali ravnodušni kada je rekao kako je prema uputama Nevenke Jurak i Anite Lončar slao ponude na pojedine natječaje.

- Iz Fimi-Medije dobili bismo mailom podatke kome poslati ponudu i s kojim cijenama. Nevenka Jurak predlagala nam je i na koje se javne pozive ne bismo trebali javljati - istaknuo je svjedok, čija je tvrtka, prema optužnici, bila među onima koje su na pozivne natječaje javnih poduzeća, u dogovoru s vlasnicom Fimi-Medije, slale nešto skuplje ponude tako da je ponuda Fimi-Medije “na papiru” uistinu uvijek bila najpovoljnija.

Nitko u sudnici te svjedokove tvrdnje nije dovodio u pitanje. No, kada je naveo kako su na određenim artiklima utiskivali logo pojedinih tvrtki, a pritom je spomenuo i plave vjetrovke na kojima je s prednje strane otisnut logo HDZ-a, a otraga “Željo, majstore”, nastalo je komešanje.

Prvo su Sanaderovi odvjentici pitali je li kada radio neki posao za nogometni klub Željezničar. Svjedok je odgovorio da nije. Potom je došlo do kraće rasprave o tome je li svjedok siguran u svoje riječi i je li takve jakne vidio na nekom predizbornom skupu HDZ-a. No, Marin Frčko jasno je rekao da je ta narudžba stigla iz Fimi-Medije, koja mu je deset dana nakon isporuke i platila jakne. Napomenuo je da je naknadno provjerio u radnom nalogu i vidio da se radi upravo o otiskivanju loga HDZ-a i spomenutog slogana.

Optuženi Ivo Sanader na kraju je ustao i stavio prigovor na istinitost tog dijela njegova iskaza.

- Nikada HDZ nije naručio jakne s logom HDZ-a i natpisom ‘Željo, majstore’. Moglo je stajati ‘Dinamo, majstore’, ali ne Željezničar - izjavio je Sanader, a odmah mu se pridružio i suoptuženi Ratko Maček.

- Ja sam vodio sve kampanje u to vrijeme i takve natpise nikada nismo imali. Godine 2007. slogan je bio ‘Pobjednički tim dr. Ive Sanadera’.

Treba napomenuti da natpis “Željo, mastore” nema nikakve veze s nogometnim klubom s Grbavice, nego je izrađen za kampanju HDZ-ova kandidata Željka Grgačića na općinskim izborima u Pitomači početkom 2007. Jednu takvu jaknu od “Želje” Grgačića na poklon je dobio i sam Ivo Sanader, što su zabilježile i kamere tada prisutnih fotoreportera.

ACI-ju ispostavili fakture i za ono što nisu obavili

Branko Radošević, šef Uprave Plinacroa, ustvrdio je da su započeli suradnju s Fimi-Medijom jer je bio oduševljen kada je vidio kako je ta tvrtka organizirala Dane Crosca. Potvrdio je da je Sanader na sastanku u Vladi u travnju 2007. preporučio predstavnicima javnih poduzeća suradnju s tom tvrtkom, ali je napomenuo da to nije doživio kao nešto značajno jer je Plinacro već tada surađivao s Fim-Medijom.

Direktor ACI-ja Anto Violić naveo je da je Fimi-Mediju angažirao nakon što je dobio preporuku Mladena Barišića. Kazao je kako je ACI platio Fimi-Mediji dva računa za organizaciju proslave 25. godišnjice tvrtke te da po jednom računu nisu napravljene nikakve usluge pa su tražili povrat sredstava. Nije uspio pojasniti po kojem računu nisu obavljene usluge, a na koncu se ispostavilo da su oba računa bila uvećana za usluge koje nisu stvarno pružene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:21