AFERA DNEVNICE

SVJEDOK NA SUĐENJU TOMISLAVU SAUCHI 'Rekao mi je da će sad on najviše nadrapati jer su na nalozima njegovi potpisi'

Tomislav Saucha
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Nakon što su na ranijim raspravama pročitani iskazi svjedoka koje se neće pozivati na sud te dokazna dokumentacija, u petak je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo ispitivanje prvih svjedoka u aferi dnevnice u kojoj USKOK tereti bivšeg predstojnika Ureda premijera Tomislava Sauchu i njegovu nekadašnju tajnicu Sandru Zeljko da su na temelju lažnih putnih naloga prisvojili blizu milijun kuna.

Svjedočili su nekadašnji posebni savjetnici premijera Zorana Milanovića, Neven Budak i Siniša Petrović, na čija je imena, kao i na ime pokojnog Slavka Goldsteina, izdan najveći broj lažiranih putnih naloga, na osnovi kojih su isplaćene akontacije dnevnica za navodna putovanja u inozemstvo.

Budak je u petak i na sudu potvrdio da je on samo jednom putovao u inozemstvo u svojstvu posebnog savjetnika premijera, dok je za ostala navodna putovanja čuo tek kad je izbila ova afera. Pritom je rekao da ni za to putovanje na kojem je uistinu bio, radi se o putu u Australiju 2014. godine, on nije potpisao putni nalog, nego se netko očito potpisao umjesto njega. Napomenuo je da je po obračunu trebao vratiti manji novčani iznos, ni 50 kuna, ali mu je, kazao je, upravo Sandra Zeljko rekla da ne treba vratiti razliku niti napisati izvještaj s putovanja.

I Siniša Petrović je rekao da nije bio na putovanjima na koja se odnose sporni putni nalozi. Ovaj je svjedok naveo da je 2012. i 2013. uistinu bio na desetak putovanja kao premijerov posebni savjetnik. No kad su mu predočeni putni nalozi za ta stvarna putovanja, Petrović je uočio da se na samo dva naloga nalaze njegovi potpisi, dok se na ostalima netko drugi potpisao umjesto njega.

Petrović je opisao kako su ga, kad je otkrivena ova afera, telefonski kontaktirali i optuženi Saucha i bivši premijer Milanović, ali im se nije odmah javio jer je bio na sprovodu. Poslije je obojici uzvratio poziv te mu je Saucha ispričao o spornim putnim nalozima na njegovo i druga imena.

- Rekao mi je da će sad on najviše nadrapati jer su na nalozima njegovi potpisi - izjavio je Petrović i dodao kako mu je Saucha predložio da svi zajedno odu u USKOK i podnesu kaznenu prijavu. No on je u dogovoru s odvjetnikom odlučio samostalno kontaktirati USKOK. Prisjetio se kako je tad, kad se čuo i s Milanovićem, bio jako ljut te mu je rekao:

- Sad mi je samo još ovo trebalo.

Nije spominjao što mu je Milanović govorio.

Suđenje se nastavlja za tjedan dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:51