SUĐENJE ZA HYPO

Svjedok: 'Sanader i ja smo čavrljali o vremenu, a bilo je razgovora i o kreditu'

NOVO 11:00 Svjedok Joerg Schuster koji je bio član uprave Hypo banke rekao je da je čuo od Kutlerera da je Alois Mock tražio od Hypo banke da se Hrvatskoj odobri kredit za kupovinu i opremanje hrvatskih veleposlanstava.

Nakon što mu je USKOK-ova tužiteljica predočila dio njegovog iskaza iz istrage 2011. godine u kojem je ispričao da su postojali kontakti s Ivom Sanaderom, Schuster je odgovorio da je tako rekao i da je tako i bilo.

- To je točno, ali nisam bio nazočan razgovorima, rekao je.

Na novo pitanje da li je sudjelovao u pregovorima Schuster je odgovorio - ne, nakon čega mu je ponovno predočen njegov iskaz iz istrage u kojem je rekao da se sa Sanaderom sastajao u Zagrebu zajedno s Kutlererom.

Na to je svjedok odgovorio da je to istina.

"Ali nismo razgovarali o pregovorima o kreditu za MVP. To su bili razgovori o komercijalnim kreditima na hrvatskom tržištu", rekao je svjedok.

Međutim, ponovo mu je predočen njegov iskaz u kojem se na kraju tvrdi da je nakon razgovora sklopljen ugovor o kreditu za MVP.

"Iz toga proizlazi da je ipak riječ o ovome kreditu?', pitao je sudac Turudić tražeći od svjedoka da pojasni kontradiktornosti.

Svjedok je rekao da je to moguće, da je od 1995. prošlo puno vremena, da se sa Sanaderom sastajao puno puta, a na sastancima su bili Kutlerer i Striedinger te da su Sander i on čavrljali o svemu - o vremenu, ekonomiji, Sanaderovom studiju u Innsbrucku, a bilo je razgovora i o kreditu, ali ne o njegovim uvjetima nego sam da će kredit biti odobren i da Alojz Mock pozdravlja takvu soluciju.

Na pitanje tužiteljice gdje su ti sastanci održani odgovorio je da su svi održavani u Sanaderovom uredu, a jedan od njih u Kutlererovom hotelu u Klagenfurtu.

Na pitanje da li ima saznanja da je tijekom izdavanja ovog kredita nekome isplaćena provizija odgovorio je da je to prvi put čuo prošle godine na ispitivanju u Državnom odvjetništvu u Klagenfurtu.

9:55 Saslušanjem putem videolinka iz Klagenfurta svjedokinja Zlata Vrdoljak koja je 1994. i 1995. bila asistentica referenta za kreditno poslovanje u Hypo banci u četvrtak je nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju Hypo banke i u slučaju INA-MOL.

Vrdoljak je ispričala kako je inicijativa za davanje kredita hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova došla od austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka, a da su na tom poslu u ime austrijske banke radili Kutlerer i Guenther Striedinger dok je s Hrvatske strane na početku pregovora sudjelovao Mate Granić, a kasnije je čula da se spominje i ime Ive Sanadera.

Svjedokinja nije mogla potvrditi da je u tome poslu bilo isplate provizije. No, rekla je da tako nešto nije bilo neubičajeno u to vrijeme i u takvim poslovima. Također je dodala da osobu sa imenom Eugen Laxe nikad nije upoznala.

Ispitivanje je završeno u 9.55.

U 10.15 videolinkom iz Austrije trebao bi svjedočiti Joerg Schuster, bivši član uprave Hypo banke

Ivo Sanader optužen je za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i uzimanje mita u slučaju Ina-MOL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:33