DAMIR KAJIN

SVJEDOK VREMENA ZA JUTARNJI OTKRIO DOSAD NEPOZNATU EPIZODU IZ 2001. 'Na dan kada je Račan parafirao ugovor s Drnovšekom, pozvao me u svoj kabinet...'

Ivica Račan i Damir Kajin, snimljeni 2003. godine
 Tea Cimaš / CROPIX

Nakon što je bivši slovenski predsjednik Milan Kučan u nedavnom intervjuu Večernjem listu iznio tvrdnju da je izabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na počecima svoje političke karijere, u ljeto 2001. godine, kada je radio u Ministarstvu vanjskih poslova, tadašnjem hrvatskom premijeru Ivici Račanu sugerirao da odustane od graničnog sporazuma s tadašnjim slovenskim kolegom Janezom Drnovšekom, o turbulentnim trenucima iz tog vremena za Jutarnji je progovorio nekadašnji IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin.

- Ivica Račan me nazvao i ispričao se. Rekao je: “Ja, Milane, to ne mogu učiniti.” Rekao je da je do njega došao Zoran Milanović, koji je tada radio u Ministarstvu vanjskih poslova, i rekao: “Ivice, nemoj to raditi jer ćemo mi to spriječiti i tebe će nazivati narodnim izdajnikom", prepričao je Kučan za Večernji detalj za koji je tadašnji hrvatski šef diplomacije Tonino Picula rekao da mu je nepoznat.

- Jako žalim što Ivica Račan više nije među nama da se uključi u raspravu - kratko je za Slobodnu Dalmaciju kazao Picula.

A svjedok vremena Damir Kajin, koji je tada bio jedan od najistaknutijih IDS-ovih zastupnika, a kao Istranin jako zainteresiran za pitanje granice, čiji sporni dijelovi prolaze i najvećim hrvatskim poluotokom, u kratkom razgovoru za Jutarnji opisuje jednu također dosad nepoznatu epizodu iz 2001. godine.

- Na dan kada je premijer Račan parafirao ugovor sa slovenskim kolegom Drnovšekom, pozvao me u svoj kabinet. Rekao sam mu: "Doći ću, ali ne sam. Hoću da uz mene bude i zastupnik Dino Debeljuh." Znao sam da me zove zbog razgraničenja. Počeo je priču, a to je kod njega trajalo satima, kako se oko svega dogovorio. U jednom trenutku rekao je: "Mi ćemo dobiti sela oko kanala Sv. Odorika, ali ćemo Sloveniji prepustiti 1,5 ha oko Jorasove kuće". Planuo sam i rekao: "Ako to napravite, dignut ću vam Istru na noge. Nemojte od Jorasa radit novog Martina Krpana", prisjeća se Kajin.

Referira se pritom na Joška Jorasa, osebujnog Slovenca poznatog po kući na samoj hrvatsko-slovenskoj granici, koja je po katastarskim dokumentima na hrvatskoj strani, ali na koju je on stavio ogromni grafit 'Tudi tukaj je Slovenija', a godinama je pritom vodio razne sudske sporove i orkestrirao sitne provokacije.

Kajin kaže da se Račan prilikom njihova susreta pet puta dizao i odlazio razgovarati sa slovenskim premijerom Drnovšekom.

- Vlada ga je podržala, a i Drnovšek je pristao na taj detalj jer mu je Račan ponudio ono što ne mogu dobiti u Piranskom zaljevu.

Kada smo izlazili iz kabineta spazili smo stol pun plavih karata. Bila je to granica na moru. Sjećam se Dina, koji je rekao: "Danas smo riješili kopno, a drugi put ćemo more".

Nažalost, tog drugog puta nije bilo. Na svoju ruku parafirao je sporazum i od tada nemo sreće između Hrvatske i Slovenije. Valjda će se stvari promijeniti. Građani uz granicu to zaslužuju, zaključio je Kajin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:59