CURICU POGODIO KAMEN

Svjedokinja za užas u Sinju okrivila Bulja: ‘Djevojčica je ležala, a dječaci su vikali ‘upomoć‘. Hitnu smo čekali 15 minuta‘

Mia Šušnjara je među prvima djevojčici priskočila u pomoć.

Kamen pao na djevojčicu u Sinju

 Screenshot/rtl/

Djevojčica je jutros u Sinju išla iz crkve sa župnog vjeronauka s vršnjacima kad je na nju pao kamen. Tijekom dana je na tom mjestu palo više kamenja, a kuća s koje je palo je oštećena. Užasu u kojem je devetogodišnjakinja teško ozlijeđena svjedočila je Mia Šušnjara koja je razgovarala s RTL-ovom novinarkom.

- Oko 10 sati smo iz doma čuli jak udarac i nakon što smo izašli na balkon vidjeli smo da je palo stablo. Mislili smo da je to uzrok udarca, ali nije bilo. Kad sam htjela ući u kuću, čula sam zapomaganje djece i kad sam se nagnula na prozor vidjela sam o čemu se radi. Djevojčica je ležala na podu ozlijeđena, a dvojica dječaka su trčala jer nisu znali što se događa i samo su vikali ‘upomoć‘, kaže.

Mia je među prvima djevojčici priskočila u pomoć.

- Ja i slučajni prolaznik smo bili uz djevojčicu oko 15 minuta dok smo čekali Hitnu pomoć. U trenutku kad smo shvatili da je već prošlo neko vrijeme, da leži na hladnom betonu, i da kao majka to ne bih svome djetetu dopustila, uzeli smo je na ruke i čekali Hitnu. S obzirom na to da je ovdje na ulazu bilo par automobila, iako ne bi trebali biti parkirani, to je sprječavalo ulaz Hitnoj. Ja i gospodin smo curicu na rukama nosili na izlaz i kad je Hitna došla, predali smo je, dodala je.

U Sinju ima samo jedno vozilo Hitne pomoći koje se često predugo čeka, a Šušnjara je kao problem spomenula i to što su sve kuće u staroj jezgri Sinja zaštićene, ali su stare i derutne.

- Zahvalila bih se prvoj pomoći u Sinju jer je tu veliki broj ljudi koji su određeni na jedno vozilo i jedan tim Hitne pomoći pa nije čudno da smo duže čekali da dođu po djevojčicu. A u tim starim zgradama nitko ne živi, ali se nitko o tome ne brine. Nama koji tu živimo, nije nam ugodno biti ovdje i prolaziti. Kad smo pokušali ići do Grada da se neke stvari sankcioniraju, rekli su nam da su na privatnom posjedu i da se mogu sankcionirati ako mi to sami financiramo. A danas kad je stablo srušeno, došli su bez ikakvog problema i bez financijskih pitanja su uklonili to stablo, kaže.

Na krovovima kuća ima poprilično crjepova koji nisu na svom mjestu, ova zadnja bura ih je pomakla.

- U dosta tih kuća nitko ne živi i nemamo koga kontaktirati da bi se to uklonilo. Obraćali smo se Gradu u par navrata, ali nikakve koristi. Ima tu još jedno stablo koje je opasno i koje je još uvijek u mom dvorištu. Jutros sam vatrogasce zamolila da automatski i njega uklone jer u najavi ove bure mislim da neće ni ono dugo tu ostati. Rekli su mi da može, ali pod uvjetom da platim. kaže.

Djevojčica je operirana

Devetogodišnja djevojčica koja je u subotu teško ozlijeđena kada joj je na glavu u centru Sinja pao kamen s kuće, operirana je u splitskom KBC-u te je u tijeku intenzivno liječenje, izvijestili su iz tog KBC-a.

"U ovom trenutku nemoguće je prognozirati ishod liječenja. Sedirana je i nakon anesteziološkog postupka ostat će neko vrijeme na respiratoru jer je to normalna procedura nakon ovako dugih i teških operacija", rekao je novinarima Josip Krnić, pročelnik objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split.

Pojasnio je da se radi o teškoj ozljedi glave i kosti te je bila potrebna neurokirurška operacija.

Dodao je i kako sada počinje intenzivno liječenje koje će se nastaviti u idućim danima.

"Protokom vremena moći ćemo reći opseg ozljede i vidjeti koje su moguće komplikacije," kazao je Krnić.

Djevojčici koju je ozlijedio kamen s kuće tijekom udara bure u Sinju, večeras je posjetio sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

image

Miro Bulj

Josko Supic/Cropix

Bulj: Bura je napravila kaos

Bulj je ranije za Slobodnu Dalmaciju rekao da se čuo s djevojčicinom obitelji.

"Molimo Boga da prođe sve u redu. Komunalni redar je naišao jutros, dvoje djece je dozivalo u pomoć, ali djevojčicu je pogodio u glavu kamen koji se urušio s kuće od bure. Curica je operirana u KBC-u Split, čujem se ja stalno s roditeljima. Nadam se da će sve proći dobro", kazao je Bulj.

Novinari su Bulja pitali gdje se točno kuća nalazi i kakva je situacija s burom te hoće li što poduzeti.

"To je jedna kuća u središtu grada Sinja, u jednom prolazu koji nije frekventan, raseljeno je tamo. Bura je prejaka, stotine i stotine cigli je po podu od bure. To je stari dio grada, bura je izazvala ogromne probleme, nitko ne pamti da se dogodilo nešto slično kao što je ova bura danas napravila, ne samo u gradu, nego i što se tiče stabala. Tako da je to bio nesretan trenutak kad je taj kamen pao i pogodio je u glavu", rekao je Bulj.

"U središtu Sinja imamo dosta zapuštenih dijelova, i starih dimnjaka koji su opasni. Najvažnije je da nikom ništa ne bude, pogotovo ovoj maloj curici. Morat ćemo poduzeti neke mjere. Ova je bura iznenadila i vatrogasce, imali su oko 25 dojava, i komunalne redare, Čistoću, Kamičak, HEP ima ogromne probleme. Bura je izazvala ogroman kaos, ali non stop smo na terenu. Tribamo moliti Boga i Gospu Sinjsku da maloj bude sve najbolje", rekao je gradonačelnik Sinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 12:25