'LIGHT IS LIFE'

SVJETLO JE ŽIVOT Šibenik je prije 122 godine postao prvi svjetski grad s javnom rasvjetom na struju, obljetnicu je obilježio svjetlosnim spektaklom

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Šibenik je 28. kolovoza 1895. godine ili prije 122 godine bio prvi grad na svijetu koji je dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Uz obilježavanje tog značajnog datuma šibenske povijesti, u ponedjeljak navečer na šibenskoj obali i u tamošnjem akvatoriju održan je svjetlosno-zabavni spektakl pod nazivom 'Light is life', a posvećen obnovljivim izvorima energije.

Program je započeo skokovima članova padobranske hrvatske reprezentacije na Obalu Franje Tuđmana s ugašenom javnom rasvjetom, koji su pri doskoku u rukama imali svjetleće baklje koje su simbolizirale sunčevu energiju. Posebno atraktivne bile su članice hrvatske reprezentacije sinkroniziranog plivanja i članice riječkog kluba 'Primorje Agua Mara'. One su svoju program izvele na osvijetljenom dijelu podmorja, a njihov nastup simbolizirao je energiju dobivenu iz rijeka i mora. Energija vjetra, pak, predstavljena je regatom tradicionalnih brodova na jedra.

U glazbenom dijelu spektakla, na brodu 'Lirica' usidrenom 30-ak metara od obale, nastupili su violončelistica Nina Lucija Perina i operna sopranistica Tea Slavica uz klavirsku pratnju prof. Ane Lucić.

Ovu manifestaciju organizirali su Grad Šibenik i Turistička zajednica. Njezin idejni začetnik je Zoran Lucić Luca, koji je i osmislio program.

- Podatak da je Šibenik prvi grad s javnom rasvjetom u svijetu, čini nas itekako prepoznatljivim na globalnoj razini. Obilježavanje ovog važnog datuma nastojimo svake godine obogatiti atraktivnim programom. A da smo u tome uspjeli svjedoči i veliki pljesak naših sugrađana i brojnih turista koji su se okupili na šibenskoj obali - kazao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 19:53