MEĐUNARODNI TEČAJ

SVJETSKI OFTALMOLOZI STIGLI U ZAGREB UČITI OD VRHUNSKIH HRVATSKIH STRUČNJAKA 'Jako sam zahvalna što sam dio ovoga. Toliko toga smo naučili'

 Waves komunikacije

„Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh nastavlja edukaciju oftalmologa koji su došli iz raznih dijelova svijeta, na način da dobivaju od naših oftalmologa najrecentnija znanja o oftalmologiji. Ovo je ne samo naš uspjeh, nego i uspjeh hrvatskog zdravstva, jer mi izvozimo znanje u zemlje od Ljubljane do Vladivostoka“- izjavio je prof.dr.sc. Mladen Bušić, prim.dr.med., pod čijim vodstvom traje Međunarodno stručno-edukacijski tečaj s ekspertizom iz bolesti stražnjeg segmenta oka, naziva Retina preceptorship.

Na tečaju sudjeluju oftalmolozi iz 10 zemalja svijeta, Azerbejdžana, Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Gruzije, Izraela, Mađarske, Rusije, Slovenije te Uzbekistana. U dva dana, koliko tečaj traje, dobili su priliku educirati se od vrhunskih oftalmologa KB-a „Sveti Duh“.

„Oftalmologija je definitivno struka u kojoj su tehnološka dostignuća na najvišoj razini. Ono što nama tehnologija omogućava jest jedan gotovo histološki prikaz strukture oka. I upravo je to ono što je Klinika za očne bolesti KB-a Sv. duh ponudila našim polaznicima. Iz razloga što tehnologija koju posjeduje naša Klinika, posjeduju i najjači oftalmološki centri u svijetu. Mnoge bolnice u kojima rade ovi polaznici takvo što nemaju“ - izjavila je doc.dr.sc. Mirjana Bjeloš, dr.med.

Nakon prvog dana tečaja, gdje su sudionici dobili sva teorijska znanja vezana uz bolesti straženjeg segmenta oka, danas su sudjelovali na pet različitih radionica. Tako su mogli naučiti sve potrebne vještine, ali i vidjeti kako izgleda jedinstvena 3D tehnologija operacije oka, koja je izumljena te usavršena upravo na Klinici za očne bolesti KB-a „Sveti Duh“. Riječ je o jedinstvenoj inovativnoj tehnologiji oftalmoloških operacija uz pomoć prve u svijetu širokokutne 3D tehnologije operacije oka, a njezin je izumitelj Benedict Rak, dr.med., specijalizant Klinike.

Polaznici tečaja iznimno su zadovoljni novostečenim zanjem i vještinama.

Boeyana Irinkova, oftalmologinja iz Bugarske: „Jako sam zahvalna što sam dio ovog tečaja. Toliko toga smo naučili od hrvatskih kolega koji imaju puno znanja iz oftamologije. Zahvalna sam što su ta znanja prenijeli na nas.“

Emil Yusifov, oftalmolog iz Azerbejdžana: „Jako mi se sviđa jer smo dobili puno novih znanja. Volio bih ponovno doći.“

Organiziranje ovakvog Međunarodnog tečaja veliko je priznanje za Kliniku, ali i hrvatsku oftalmologiiju, koja time daje velik doprinos globalnom protoku znanja i razvoju oftalmologije. Ovime se još jednom pokazuje kako je hrvatska medicina „izvoznik znanja“, a polaznici tečaja ta će znanja dijeliti diljem Europe i Azije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 21:41