NEPOŽELJAN GOST

SVJETSKI STRUČNJAK IZ SRBIJE NE SMIJE DOĆI NA UGLEDNI SIMPOZIJ U ZAGREB 'On se zalaže za tjelesno kažnjavanje djece. To je u Hrvatskoj zabranjeno!'

 
 Matija Djanješić / CROPIX

Liječnik dr. Zoran Milivojević iz Novog Sada, poznat po zagovaranju tjelesnog kažnjavanja kao legitimne odgojne metode u pojedinim situacijama kod djece od 18 mjeseci do 12 godina, ipak neće sudjelovati na uglednom stručnom simpoziju “Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te”, koji danas počinje u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar”.

Simpozij na koji je pozvan i dr. Milivojević uživa ozbiljan ugled u stručnim krugovima, organiziraju ga Dom zdravlja Zagreb - Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska - CroMSIC, sufinancira ga Grad Zagreb, podržavaju Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

- S obzirom na sve medijske napise o dr. Zoranu Milivojeviću koji su skrenuli interes na neke druge teme, dr. Milivojević neće sudjelovati u programu kako ne bismo umanjili važnost ciljeva stručnog simpozija. Ograđujemo se od bilo kakvih izjava dr. Zorana Milivojevića koje nisu tema simpozija, a iznesenih u medijima po pitanju tjelesnog kažnjavanja manje djece, koje je u Hrvatskoj zabranjeno - potvrdio nam je dr. Vjekoslav Jeleč, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo.

Podsjetimo, dr. Milivojević bio je jedan od najžešćih protivnika zabrane tjelesnog kažnjavanja u Srbiji tijekom 2014. godine, kad je novi Zakon o porodici - po uzoru na europske obiteljske zakone, među kojima je od 1999. i hrvatski - namjeravao zabraniti tjelesno kažnjavanje jer je dokazano da ne daje nikakvih rezultata osim što kod djeteta stvara strah od roditelja, sram i inat da neželjena ponašanja ponavlja kad zna da roditelji za to neće saznati. Dr. Milivojević pak misli suprotno, a za Nedjeljni Jutarnji dao je i detaljne upute kada se djecu smije istući, kako, po kojim dijelovima tijela i slično.

Gotovo 150 sveučilišnih profesora, psihologa, psihijatara i pedagoga iz Srbije potpisalo je peticiju u kojoj objašnjavaju pogrešnost njegovih stavova sa stručne pozicije, a dr. Milivojeviću u najvećoj se mjeri zatvorio prostor javnog djelovanja u matičnoj državi nakon što je ove godine objavio kontroverznu kolumnu u Politici nakon dvostrukog ubojstva u centru za socijalni rad. Otac je ubio bivšu partnericu i 4-godišnje dijete, a dr. Milivojević je, ugrubo, zaključio kako je možda ne bi ubio da je slijedila sudske odluke i davala mu da viđa dijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:44