ODLUKA SUDA

‘Ta država više nema prava na ova područja kod Tuhelja! Federativna Narodna Republika ima 15 dana za žalbu‘

Još 1939. država koja se tada zvala Kraljevina Jugoslavija dobila je založno pravo na šume i vinograde u Zagorju zbog duga od sedam dinara

Ilustracija

 Nenad Opacak/Cropix

Federativna Narodna Republika Jugoslavija izgubila je pravo zaloga na imovini zagorske obitelji iz okolice Tuhelja. Uknjižba prava zaloga na šumama, pašnjacima i vinogradu ukupne površine oko 5000 četvornih metara upisana je 13. studenoga 1939. godine u korist FNR Jugoslavije, i to zbog duga glavnice u iznosu od 7 dinara, saznaje Danica.hr.

Nakon 85 godina, sud u Klanjcu je u srijedu donio odluku da se “na temelju Zakona o zemljišnim knjigama, po službenoj dužnosti određuje brisanje založnog prava u teretovnici, na navedenom vlasničkom dijelu u katastarskoj općini Črešnjevec”.

Odluka je dostavljena vlasniku nekretnina, a FNR Jugoslavija o svemu je obaviještena putem e-Oglasne ploče suda. To je važno jer se državi koja je imala upisan zalog na nekretninama ostavlja pravo prigovora.

“Protiv ovog rješenja može se izjaviti prigovor. Prigovor se izjavljuje ovom sudu u roku 15 dana od dana dostave ovog rješenja, elektronički putem javnog bilježnika ili odvjetnika”, izvijestili su sa suda nepostojeću državu.

U doba dok se teret upisivao, u studenom 1939. godine, to je područje zapravo bilo u sastavu Kraljevine Jugoslavije. Federativna Narodna Republika Jugoslavija je proglašena 1945. te je trajala do 1963. godine, kad je proglašena SFRJ, piše Danica.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:59