REPIČIN SJAJNIK

'TA ŠTETOČINA OTPORNA JE BAŠ NA SVE, IZGUBILI SMO 100 TISUĆA KUNA' Proizvođači uljane repice u potpunom očaju

 
 Nikola Wolf / Podravski.hr

Proizvođači uljane repice u Hrastovskom u Podravini očajni su zbog kukca koji im je ove godine uništio usjev. Naime, repičin sjajnik pojeo je cvijet biljke, a time i plod, piše Podravski.hr i dodaje da je od biljke ostala samo gola stabljika pa su proizvođači morali sve ispočetka preorati. Šteta iznosi oko 100 tisuća kuna.

Nikola Wolf / Podravski.hr

'Jesmo li prskali? Naravno, ali nije bilo koristi. Čak smo triput prskali, ali uzalud. Čini se da su proizvođači pesticida krenuli na ruku pčelarima koji se žale da im od otrova stradavaju pčele, pa su ih napravili drugačiji pesticid. Naravno, na štetu nas ratara. S druge pak strane, nema kontrole sjemena. Sjemenom se prenose razni nametnici, a nitko to ne kontrolira', ispričala je Franka Pajnogač, čija se obitelj bavi proizvodnjom uljane repice.

Nikola Wolf / Podravski.hr
Franka Pajnogač

Stočar i ratar Drago Herenčić u sličnoj je situaciji. Uljanu repicu je zasadio na čak 12 hektara. On svoje usjeve nije izmalčirao i preorao, ali od žetve strahuje. I on kaže da je prskao, no to nije bilo djelotvorno, a štetu će moći procijeniti kad počne kombajnirati.

Nikola Wolf / Podravski.hr
Drago Herenčić

'Štetnik je očito postao otporan. Treći put prskati nisam stigao, repica je već bila u cvatu i tako bih naštetio pčelama kada bih prskao danju. Noću pak ne mogu, trebao bi mi GPS za veće parcele jer bih se izgubio', kaže Herenčić i dodaje da su ratarima mogućnosti ograničene u ovakvim slučajevima jer su neka sredstva za prskanje zabranjena na razini Europske unije.

Nikola Wolf / Podravski.hr

'Uskoro ćemo vidjeti što ćemo žeti, no ja sam ipak optimist. Možda na kraju sve i neće biti tako loše. Prije šest godina, s čim da si god poprskao repicu, nestalo je sjajnika. Ovaj put koristio sam zadnju liniju obrane, ali nije pomoglo. Vidjet ćemo kako će biti nagodinu', rekao je za Podravski.hr Drago Herenčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:15