DODACI PREHRANI

'Tablete sam platila 630 kn, uzimala ih prema uputi, a onda otkrila da ispod naljepnice na hrvatskom stoji potpuno drugačija uputa na engleskom'

 
 Profimedia, BSIP

“Kupila sam dodatak prehrani Beta glucan američkog proizvođača Transfer Pointa kako bih ojačala imunitet jer sam na kemoterapiji. Uzimala sam ga onako kako piše na hrvatskoj uputi - jednu kapsulu dnevno na prazan želudac, što znači 500 grama, pola sata prije obroka.

No, onda sam shvatila da je ispod naljepnice na hrvatskom ispisana uputa originalnog proizvođača, da trebam uzimati dvije kapsule dnevno, što me potpuno zbunilo”, rekla je čitateljica Jutarnjeg lista i pitala se, s obzirom na to da jednu kapsulu dnevno uzima već dva mjeseca, nije li zapravo bacila 630 kuna po kutiji u vjetar.

Pitanje doza

Dodatno se informirala i saznala još “lošiju” vijest jer su joj stručnjaci objasnili da je i ta druga doza za nju premala jer onkološki pacijenti trebaju drukčije doziranje, odnosno doza ovisi o tjelesnoj težini! Naravno da se osjeća prevareno, a mi smo potražili obrazloženje o tome tko je moguće pogriješio i kako se uopće odnositi prema dodacima prehrani.

Naime, u nas se godišnje troše stotine milijuna kuna za razne dodatke prehrani, tj. proizvode koji nisu registrirani kao lijek i nisu u nadležnosti Agencije za lijekove. Zato se teško može procijeniti kolika je njihova stvarna korist za zdravlje, a liječnici kratko kažu - važno je da ne štete. U osobito osjetljivoj su grupi pacijenti koji boluju od teških bolesti.

Onkološki pacijenti

Upravo oboljeli od karcinoma zbog podizanja imuniteta nerijetko koriste Beta glucan, a za njih je, kaže proizvođač, način uporabe drukčiji.

“Beta glucan nije lijek i zato mi nemamo onako široke upute za uporabu kao što je obveza za lijekove. Preporučena doza je jedna kapsula od 500 miligrama dnevno za opću populaciju, što je određeno europskim propisima, a američka je dvije kapsule”, kaže Deniza Bujas iz Bonimeda, tvrtke koja distribuira Transfer Pointov Beta glucan. Dodaje da za onkološke pacijente vrijede druge doze, da ovise o tjelesnoj težini - 25 miligrama po kilogramu težine, ali da to ne mogu pisati u uputama.

Da se ne radi o lijeku potvrđuje i onkolog prof. dr. Damir Vrbanec i naglašava da ga pacijenti nerijetko “obavještavaju” kako uzimaju neki dodatak prehrani ne bi li “ojačali organizam”. “Osobno ne preporučujem neku drugu terapiju, barem dok traje ona lijekovima”, kaže prof. dr. Vrbanec.

Tomislav Krišto / CROPIX
Dr. Damir Vrbanec nije za drugu terapiju dok traje ona lijekovima

U svakom slučaju, s obzirom na to da su dodaci prehrani u pravilu siromašni informacijama u uputama, osobito u odnosu na lijekove, pacijenti koji boluju od ozbiljnih bolesti prije uporabe trebali bi se očito dodatno informirati kako ne bi naštetili zdravlju ili pak uzimali premale doze da bi postigli željeni učinak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:24