PREMIJER UZVRAĆA MILANOVIĆU

‘Taj huškač i prevarant je kriv zbog prijave koja je stigla u Vladu! Obveznog vojnog roka neće biti‘

Rekao je i kako nema velike razlike između Škorine retorike i Milanovićeve retorike cijelu godinu
 Paun Paunović/Cropix

Predsjednik HDZ-a premijer Andrej Plenković posjetio je danas Splitsko-dalmatinsku, nakon koje ide i u Šibensko-kninsku županiju, kako bi dao podršku kandidatima HDZ-a za župane i gradonačelnike uoči drugog kruga lokalnih izbora.

U Splitu Plenković daje podršku HDZ-ovu kandidatu za župana Blaženku Bobanu i kandidatu za splitskog gradonačelnika Vici Mihanoviću te drugim kandidatima. Zajedno s HDZ-ovim kandidatima na lokalnim izborima prošetao je Rivom i razgovarao s građanima.

Na Prokurativama se okupio veliki broj građana, a podršku HDZ-ovim kandidatima došli su dati i Ćiro Blažević, Nevenka Tuđman, Tonći Huljić, Julije Meštrović, Ana Gruica, Željko Jerkov, Ivica Pirić, Dragan Ljutić i Srećko Šestan...

U Splitu je premijer dao i izjavu za medije.

- Zadovoljstvo mi je biti u Splitu uoči drugog kruga lokalnih izbora i dati podršku našem kandidatu za gradonačelnika Vici Mihanoviću i kandidatu za drugi mandat župana Blaženku Bobanu. Želim zahvaliti Andru Krstuloviću Opari na protekle četiri godine predanog rada za boljitak Splita. Uvjeren sam da ćemo u nedjelju obnoviti većinsko povjerenje u drugom krugu i da će Mihanović imati prigodu realizirati svoje znanje, entuzijazam i program za budućnost Splita. U debatama je bilo jasno da Vice zna što je u nadležnosti grada, ovlasti gradonačelnika i uvjeren sam da će s iskustvom ravnatelja Lučke uprave, čovjeka koji se dokazao u biznisu i radio na javnim funkcijama te dobro poznaje sve teme ovog grada provesti program koji će Split učiniti boljim i kvalitetnijim. Siguran sam da će Blaženko Boban od njegovog Solina pa do priobalja, Zagore ili otoka, obnoviti mandata i nastaviti posao za unaprjeđenje života u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Obojica će imati potporu Vlade RH - kazao je Plenković.

Premijeru je postavljeno pitanje zašto je Dalmaciju izabrao za završnicu kampanje za lokalne izbore.

- Znate da ja dolazim iz Splitsko-dalmatinske županije i ja osjećam jednaku vrstu identifikacije i identiteta s Dalmacijom i Zagrebom i svim drugim krajevima RH. Došao sam jer je Split bitan, bitan je program HDZ-a, važno je da upravljanje drugim najvećim gradom u Hrvatskoj preuzmu ljudi koji to znaju i da nema eksperimenata koji će usporiti razvoj Splita, nego da se realizira sve što je spremno i pomognemo kvalitetnijem životu grada - kazao je premijer.

Premijer je kazao i da se HDZ osjeća kao pobjednik u Dalmaciji.

- Pobijedit ćemo i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Zadarskoj županiji, Šibensko-kninskoj županiji. Svi postaju svjesni koliko je cijela Dalmacija napredovala, koliko je ovdje investirano. Ono što sada radimo s procjepljivanjem stanovništva je da staramo preduvjete da imamo ozbiljnu turističku sezonu i rast gospodarstva - kazao je.

Na pitanje što ako tako ne bude, Plenković je kratko kazao: -Bit će.

- Najoštrije osuđujem sve prijetnje koje su bile. Bila je prijetnja gradonačelniku Brkanu, to ne smije biti dio kampanje i kulturne komunikacije koja može biti oštrija u kampanji ali ne smije prelaziti crtu - kazao je komentirajući retoriku u kampanji.

Premijer je komentirao i djecu koja su se našla na mjestu događaja.

- Drago mi je da su tu. A što se tiče navijanja, svi želimo da navijaju za Hajduk - kazao je.

Na pitanje je li djecu organizirao HDZ, premijer je kazao da ne zna.

Komentirao je i misli li da je prljava kampanja koju vodi DP u Zagrebu priprema za kampanju radikalne desnice prema HDZ-u.

- Ne znam spavate li zadnje dvije ili tri godine. Kampanja koja se služi lažima, koja se služi difamacijama, neistinama, vrijeđanjem, huškanjem je neprihvatljiva. To nije prvi put da to vidimo. Koja je razlika između Škorine retorike i Milanovićeve retorike cijelu godinu? Tko je s HRT-a? Vi? Ovdje je on govorio da su novinari HRT-a plaćenici. Sad čitam da je rekao da ako nekome kažete da je plaćenik da se to ne može. Koja je razlika? Koja je razlika ako huškate i vrijeđate nekome obitelj što je radio meni 2016. Koja je razlika ako nekome kažete da je komunistički gojenac? Koliko godina taloženja mržnje, gadosti, laži može očekivati tko takvu etiketu dobiva od prevaranta, kao što je taj huškač i prevarant odgovoran za prijavu koja je došla u MVEP i Vladu od strane bugarskog veleposlanstva za napade na troje bugarskih državljana zato što je on govorio nešto na Brdu kod Kranja. Ako je netko odradio nešto za Sjevernu Makedoniju onda je to HDZ i moja Vlada. Mi smo deblokirali pregovore i odluku da se donese odluka o pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i riješili problem koji su imali Nizozemska i Francuska. Nikada u našem politički jasno definiranom izlaganju potpore Sjevernoj Makedoniji nismo antagonizirali Makedoniju. On dođe jednom i napravi što? Da dođe nota za napadanje bugarskih državljana. To je huškač. Tu bozu prodavati neće hrvatskim građanima - kazao je premijer.

- Nije bilo prije te izjave napada na Bugare niti je veleposlanica dolazila to prijaviti jer se to dogodilo ničim izazvanom. Policija je svjesna i ima tu prijavu - kazao je premijer.

- Ministar je rekao da je krivo shvaćen, te teme nema, uvođenje vojnog roka neće biti - kazao je premijer komentirajući vojni rok.

Novinari su Plenkovića upitali jesu li Boban, za koga se tvrdi da je podmetanjem požara otjerao filmaše, i Mihanović, koji je osumnjičen za plagiranje doktorske disertacije, najbolje što HDZ može ponuditi Splitu.

- Ja mislim da je Blaženko Boban u 4 godine pokazao da je sjajan župan za Splitsko-dalmatinsku županiju, da će dobiti povjerenje većine sugrađana u županiji i da će ponovno biti župan. Smatram da je Vice Mihanović puno bolji kandidat nego njegov konkurent, koji se na jedan vrlo arogantan i bahat način u televizijskim sučeljavanjima lovi znanja engleskog jezika. Vice Mihanović ima potporu velikog broja birača, uvjeren sam da će pobijediti u drugom krugu, kao što će pobijediti i Boban - kazao je Plenković.

Komentirao je i izjavu Tomislava Tomaševića koji je, referirajući se na premijera, kazao da ne plaču zbog Škorinih napada.

- Nisam prozvao njega. Pratim hrvatsku scenu, komentatore, medije. Ovoliko naricanja i plakanja nije bilo dugo. Gdje su svi ti koji su šutjeli na čitav niz uvreda i napada najnižeg karaktera koji se odvijaju kontinuirano zadnjih nekoliko godina. Šute. Milanović je zabranio vašem urednicima da zovu komentatora Puhovskog. Prestravili su se i nisu ga više zvali. Napao je Jutarnji list da su lihvari, HRT da su plaćenici jedne političke opcije, čelnika srpske manjine na način koji je gori od ovoga što sada slušamo. Gdje su bili lijevi komentatori? Šute. To je pitanje onda stila. Onda nastupaju apologeti i trbuhozborci koji svu tu salvu uvreda, najperfidnijeg vrijeđanja svih aktera u sceni pretoče kao njegovi guslari u pitanje stila. Onda imamo komentatore koji pišu tko bolje vrijeđa. Umjesto da se zgražaju nad Škorom koji je idealan kandidat za ljevicu u Zagrebu, ne može biti idealniji lijevoj kliki jer sve što izgovori će ih mobilizirati ekstra da ćemo to vidjeti u nedjelju. Bitno je da javnost vidi tko je tko na sceni. Imate toliko angažiranih nastupa gdje su inače ovi koji se zna tko su išli sto koraka dalje - kazao je premijer.

Na pitanje što će nakon izbora ako rezultati ne budu zadovoljavajući, premijer je kazao da HDZ već sad ima pobjede što se vidi i po njihovom rejtingu.

- Kad netko vodi vladu u ovakvim okolnostima, Agrokora, epidemija, brodogradilišta, potresa, nije loše imati 30 posto prema istraživanjima - kazao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:53