KVARNER 1916.

‘Taj potres postao je udarna vijest unatoč ratu, bilo je oštećeno više od 1000 objekata‘

Jutarnji list stavio ga je 14. ožujka 1916. godine na naslovnicu dajući mu prednost u odnosu na ratne vijesti

Potres u Grižanama

 /Pmf

Područje Vinodola u prošlosti je doživjelo nekoliko vrlo snažnih potresa, od kojih je najsnažnji bio 12. ožujka 1916. godine u 4 sata i 23 minute desetak kilometara istočno od Novog Vinodolskog. Njegova magnituda bila je 5,8, a uslijedila je serija mnogo slabijih potresa, navele su seizmologinje Davorka Herak, Iva Dasović, i Ines Ivančić u članku "Stogodišnjica Vinodolskog potresa (Grižane)".

image

Potres 1916. godine u Grižanama

Pmf/

Potres su osjetili stanovnici Primorja, Istre, Trsta, Like, Karlovca, Zagreba, Slovenije, Donje Štajerske (Graz), Koruške (Celovec ili Klagenfurt), te Bosne i Hercegovine. Potres je postao udarna vijest u hrvatskim pisanim medijima, a Jutarnji list stavio ga je 14. ožujka 1916. godine na naslovnicu dajući mu prednost u odnosu na ratne vijesti. Najveće štete potres je napravio u općinama Grižane i Bribir, a znatne štete ostavio je iza sebe u Triblju, Senju, Brinju, Liču, Fužinama, Vratima i Drežnici.

image

Potres 1916. godine u Grižanama

Pmf/

No, 14. srpnja 1916. godine u 21 sat i 27 minuta na tom području dogodio se novi potres magnitude 5,4. Potres je najveću štetu prouzročio u Grižanama gdje oštetio preko stotinu kuća, a nešto manje šteta bilo je i na području Bribira. U te dvije općine bilo je oštećeno oko 1000 stambenih i gospodarskih objekata.

Unatoč Prvom svjetskom ratu, što je značilo tešku gospodarsku situaciju i nedostatak ljudstva, obnova je dovršena u nešto više od godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:57