ŠEF EUROPSKOG PARLAMENTA

TAJANI POSLAO PISMO ISPRIKE PREDSJEDNICI I PLENKOVIĆU 'Žao mi je ako su moje riječi uvrijedile vaše sugrađane, nisam imao teritorijalnih pretenzija'

Kolinda Grabar Kitarović i Antonio Tajani
 Marko Todorov / Hanza Media, Profimedia, Alamy

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani poslao je danas, kako Jutarnji list ekskluzivno saznaje, pismo isprike hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u kojem je, između ostalog, naveo kako nije imao nikakvih teritorijalnih pretenzija.

Podsjetimo, Tajani je tijekom Dana sjećanja na žrtve fojbi u nedjelju u Bazovici kod Trsta, prilikom polaganja vijenaca rekao "živio Trst, živjele talijanska Istra i talijanska Dalmacija", što je izazvalo pravu političku i diplomatsku buru, a njegove su riječi osudili svi slovenski i hrvatski čelnici.

- Kao što sam u ponedjeljak već rekao premijeru Plenkoviću u telefonskom razgovoru u kojem mi je on iznio svoju zabrinutost, žao mi je i ispričavam se što sam upotrijebio riječi koje su mogle povrijediti osjećaje vaših sugrađana i koje su mogle navesti na pomisao da je posrijedi neki oblik teritorijalnih pretenzija. To, naravno, nije bila moja želja ni ono što sam mislio - piše Tajani.

Tajani u pismu ističe kako se njegova referenca na Istru i Dalmaciju odnosila "na istarske i dalmatinske esule, odnosno na njihovu djecu i unuke" koji su bili na svečanosti.

Želio poslati poruku mira

- Moja politička povijest djelima dokazuje veliko prijateljstvo i duboko poštovanje koje sam oduvijek gajio prema hrvatskom narodu. Upravo je zbog toga i vaša zemlja bila među prvima koje sam posjetio kao predsjednik Europskog parlamenta - piše Tajani u odgovoru na pismo naše predsjednice.

- Gospođo predsjednice, s vama se potpuno slažem o potrebi osude svih oblika totalitarizma i poklanjanja svi žrtvama, bez obzira jesu li žrtve fašista, nacista ili komunista. U svom sam govoru u nedjelju, objavljenom i u jednom velikom talijanskom dnevniku, htio istaknuti upravo tu poruku - piše Tajani.

Pismo zaključuje konstatacijom kako Italiju, Hrvatsku i Sloveniju danas povezuje čvrsto prijateljstvo, a Tajani piše i kako mu je namjera bila poslati poruku mira među narodima kako se "ono što se dogodilo više nikada ne bi ponovilo".

Iz Vlade su kasnije priopćili da je isto pismo isprike stiglo i u Banske dvore, a upućeno je premijeru Andreju Plenkoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:16