DRESS CODE

Tajice, minice i goli pupak u razredu: Neke škole uvode stroga pravila odijevanja; Anketa: Jeste li za ili protiv?

Na ulazu u školu imamo sličice koje pokazuju što jest primjereno, a što nije, kaže ravnateljica OŠ Medvedgrad

Ilustrativna fotografija

 Dasha Petrenko/Imagebroker/Profimedia

Majka sedmogodišnjakinje revoltirana se vratila kući s roditeljskog sastanka i u dogovoru s ocem djevojčice pala je odluka: prebacit ćemo je u drugu školu. Problem je, ispričala je Jutarnjem, nastao kad je razrednik izložio stroža pravila odijevanja koja će se primjenjivati od prvog razreda osnovne škole, a uključuju zabranu nošenja tajica, hlača i suknji iznad koljena te majica bez rukava.

- Na roditeljskom su nam rekli da najveći problem predstavljaju djevojčice 7. i 8. razreda koje dolaze provokativno odjevene pa ih onda dječaci fotografiraju na velikom odmoru i nakon škole. Razumijem razliku između prikladno i neprikladno odjevene djece, no ovdje se djevojčice seksualiziraju, a za odijevanje dječaka nije bilo nikakvih komentara - rekla nam je razočarana majka učenice koja je ove godine krenula u drugi razred.

Primijetila je da se ni učiteljice te škole ne odijevaju prema kriterijima postavljenima za učenice te posvjedočila kako je po ulasku u školu zatekla jednu od djelatnica u kraćoj lanenoj suknji s majicom bez rukava.

- Smatram apsurdnim da se djeca moraju pridržavati pravila odijevanja kad ih se ne pridržavaju oni koji bi im trebali biti uzor. U našem razredu nitko se ne slaže s novim pravilima, ali svi šute jer se boje - uvjerena je ova majka.

Druga majka druge djevojčice koja upravo pohađa peti razred osnovne škole ne dijeli njezino mišljenje, nego smatra kako se djeci od malih nogu treba usaditi osjećaj što je to - primjereno odijevanje.

- Degutantno je vidjeti trinaestogodišnjakinju golog trbuha u dekoltiranoj majici koja tako odjevena ide u školu. Svašta je danas moderno, no roditelji izbjegavaju odgovornost, pozivajući se na kreativnost i slobodu izražavanja. Treba postojati red, škola je odgojno-obrazovna ustanova, a ne cirkus - govori nam majka troje školaraca.

Pravila propisuje škola

Kako su nam potvrdili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, oni ne propisuju pravila odijevanja u školama. Takozvani kodeks odijevanja može se propisati kućnim redom koji donosi svaka pojedinačna škola.

Zbog toga smo razgovarali sa sedam ravnatelja i pedagoginjom Osnovne škole Srdoči, škole koja je prošle godine revidirala kućni red, među ostalim i stavku koja se odnosi na odijevanje.

Ravnatelji svih zagrebačkih osnovnih škola koje smo kontaktirali (OŠ Matije Gupca, OŠ Medvedgrad, OŠ Ive Andrića, OŠ Miroslava Krleže, OŠ Ivana Filipovića i OŠ Josipa Jurja Strossmayera) rekli su kako u njihovim kućnim redovima stoji samo površna odredba da "učenici u školu moraju dolaziti primjereno i uredno odjeveni". Nije definirano što se pod tim podrazumijeva, a i sami ravnatelji imaju različita viđenja što bi trebalo dopustiti ili zabraniti.

OŠ Medvedgrad jedina je zagrebačka osnovna škola koja je revidirala kućni red te je novi sad u procesu donošenja.

- Djeca se uglavnom pridržavaju pravila, novim kućnim redom dotakli smo se duljine odjevnih predmeta - odnosno da odjeća ne bude prekratka. Na ulazu u školu imamo sličice koje pokazuju što je primjereno za školu i što nije - rekla je ravnateljica škole Marija Kovač.

Izostanak formalnog kodeksa odijevanja potvrdili su i ravnateljica OŠ Ive Andrića te ravnatelj OŠ Josipa Jurja Strossmayera, kažu da u slučaju da je učenik neprikladno odjeven, to s njegovim roditeljima komuniciraju razrednici.

- Dođe li učenica u dekoltiranoj majici, kažemo joj da okrene topić. Planiramo u kućni red ubaciti detaljnija pravila odijevanja i pravila za korištenje mobitela, ali to je pravni postupak - rekla je ravnateljica Dubravka Miklec.

Nove odluke na Kvarneru

Pedagoginja riječke Osnovne škole Srdoči kaže kako je do promjene njihova kućnog reda došlo u suradnji s Timom za kvalitetu škole koji je utvrdio smjernice, pregledali su ih i odobrili Vijeće učitelja i Vijeće roditelja, a zatim je Školski odbor donio konačnu odluku. Dakle, ipak nije tako komplicirano ako postoji volja.

- Nismo kućnim redom propisali zabrane, nego smo stavili odredbu da odijevanje učenika mora biti primjereno funkciji i dobi te da odjeća ne smije sadržavati uvredljive ili vulgarne napise. Bilo kakvu vrstu zabrane smatram kontraproduktivnom, a djeca se mogu osjećati posramljenima ako ih se izdvoji. Odjećom djeca pokazuju svoj stil, identitet i individualnost - rekla je pedagoginja Aleksandra Smolić.

Dodaje da se djeci ne propisuju kazne, nego se problem pokušava riješiti razgovorom. Da bi se kućni red uspješno provodio, tvrdi, najvažnija je ustrajnost.

Riječka Osnovna škola Turnić na svojoj internetskoj stranici jasno je istaknula Kodeks ponašanja učenika u školi u kojemu stoji: "Neprikladno je dolaziti u prekratkim suknjama, šorcevima, majicama na bretele i s velikim dekolteima, otkrivenog trbuha, prozirne odjeće, nečiste i neuredne odjeće, nečiste i neuredne kose, upadljive boje kose i frizure i s pirsingom, zabranjeno je šminkanje te lakiranje noktiju".

Ravnateljica škole Jasna Sandalj na poziciju je došla nedavno, no smatra da je do takve odluke došlo zbog nekolicine učenika koji su dolazili u majicama iznad pupka, s geliranim noktima i šminkom, u rasparanim trapericama - "više goli, nego odjeveni".

image

Silvana Galinović i Ivo Josipović

Bruno Konjevic/CROPIX

‘Prava je borba s roditeljima jer su oni odgovorni za odijevanje djece‘

Silvana Galinović, ravnateljica OŠ Miroslava Krleže, usporedila je prakse američkih osnovnih škola sa zagrebačkima i zaključila da bi kućni red trebalo detaljnije razraditi.

- U SAD-u se djeca i učitelji od ponedjeljka do četvrtka odijevaju službeno - u uniforme i odijela, a petkom mogu doći slobodno odjeveni, primjerice u trapericama i majicama. Kod nas se djeca tijekom cijele godine preslobodno odijevaju, a mame napadaju učiteljice ako upozore dijete. Koliko god bilo vruće, ne može se doći u odjeći za plažu - kaže.

Ravnateljica škole na Gornjem gradu smatra kako bi pravila trebalo donijeti na razini države i precizno definirati smjernice koje objašnjavaju što je primjereno.

Isto misli i Andrea Vindiš, zamjenica ravnateljice OŠ Ivana Filipovića.

- Komuniciramo s roditeljima što je primjereno, a što nije - primjerice dolazak u vrućim hlačicama ili topiću bez rukava. Prvih dana bilo je onih koji su se neprimjereno odjenuli, no to je sad riješeno. Odlukom na razini grada ili čak države mislim da bi se lakše riješili problemi oko toga što se smatra neprimjerenim, osobno bih odvojila pravila za niže i više razrede osnovne škole - rekla je Vidiš.

Ravnateljica OŠ Matije Gupca, Liljana Klinger, tvrdi da je prava borba ona s roditeljima jer su oni odgovorni za odijevanje djece. Jedina je ravnateljica koja je priznala da se ponekad i učiteljima dogodi da nekim odjevnim predmetom prekrše pravila, a ona onda to s njima rješava direktno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:34