AFERA SPICE

Tajna Aneksa 4 otvorila vrata mađarskom preuzimanju

Navodna obrana od neprijateljskog preuzimanja koprivničku je tvrtku stajala stotine milijuna koje je mogla uložiti u razvoj
 Ivica Barać/CROPIX

ZAGREB - Do trenutka kad dospijeva na naplatu OTP-ov kredit za 10,64 posto dionica Podravke , taj će se dug popeti na 38 milijuna eura jer, dok traju prepucavanja, rastu i kamate. Istodobno, u Koprivnici su sve uvjereniji da 10,62 posto njihovih dionica nije niti u Fima Ami-ju niti u OTP-u, nego u MOL-u.

Fima Ami je u zalog za 34,2 milijuna eura kredita, kojim je vraćen dug Merrill Lynchu, dala u zalog svoje dionice Podravke. MOL je traženi iznos kredita položio u svoju banku OTP, a banka je novac proslijedila Merrill Lynchu. Kako je pravi kreditor MOL, jer je cijeli posao obavljen njegovim novcem, u Koprivnici vjeruju kako on ima i pravo raspolaganja njihovim dionicama.

Pravo prvokupa

U međuvremenu istraga afere Podravka nije još dovršena, a stalno izranjaju novi dokumenti. Jutarnji je u posjedu aneksa 4 Sporazuma Podravke i Fime. Osnovni je sporazum, podsjetimo, potpisan 8. rujna 2007., a njime je Fima Grupa, preko svoje tvrtke kćeri Fima Ami, stekla 576.880 dionica Podravke, što je 10,64 posto temeljnog kapitala. Tim je sporazumom Podravka dobila pravo prvokupa svojih dionica kod Fime Ami, kao i pravo prvokupa same tvrtke Fima Ami.

Aneks 4 sumira ono što piše u prijašnjim aneksima i u samom osnovnom sporazumu te omogućava 'mađarski aranžman', to jest prenošenje dionica u zalog novom vjerovniku. Još se ne definira da je to OTP, to jest MOL. Prema tumačenjima iz krugova bliskih obrani okrivljenih u aferi Podravka, upravo taj aneks 4 dokaz je da je sav posao smišljen i vođen kako bi se Podravka zaštitila od neprijateljskog preuzimanja. Insinuiraju kako on na cijelu aferu baca novo svjetlo.

Zaobišli Nadzorni odbor

Iz papira koji su opet počeli izlaziti u javnost, uoči podizanja optužnice jasno je da će se obrana temeljiti na tezi da su samo branili kompaniju od neprijateljskog preuzimanja te da nisu imali namjeru sami preuzeti tvrtku. Tvrdit će kako su dionice koje su u toj obrani prebacili na Fima Ami u stvari sve vrijeme bile pod kontrolom same Podravke, no zakon im nije dopuštao da ih prebace u Podravkin trezor, pa je Fima Ami služila samo kao njihov pouzdani čuvar.

Bit će zanimljivo čuti kako će obrazložiti zašto nisu Nadzornom odboru izložili problem i zatražili odobrenje za prebacivanje dionica u trezor kompanije. I, još važnije, zašto nisu tražili dopuštenje za prebacivanje Podravkinih milijuna na račun Fime i Merrill Lyncha kad je započeo pad vrijednosti dionica. A Podravku je ta obrana od neprijateljskog preuzimanja, zbog koje je, navodno, i počela cijela operacija s Fimom, stajala ili će je stajati stotine milijuna kuna, koje bi inače mogle biti uložene u razvoj kompanije.

I sam aneks 4 govori o obvezama tvrtke. Primjerice, definira se obveza Podravke prema Fimi od 152 milijuna kuna, od čega je 15 milijuna kuna 'na ime troškova kapitala i ostalih troškova', dok je 137 milijuna kuna dug Erste Factoringu i Prvom Faktoru temeljem mjenica. Za te je mjenice Podravka jamčila upravo radi financiranja aranžmana oko stjecanja i zadržavanja vlasništva nad dionicama. Dug je Ersteu vratila Podravka početkom veljače.

Potpisnik aneksa

Aneks 4 otvara put 'mađarskoj fazi' u aferi Podravka, jer uvodi u priču novog vjerovnika umjesto Merrill Lyncha. Kasnije se doznalo da je riječ o OTP banci i njenom partneru MOL-u. Novi se vjerovnik uvodi kako bi se paket dionica zaštitio od preuzimanja treće strane, jer je Merrill Lynch prijetio da će, zbog pada cijene dionica, prodati paket i naplatiti dug.

Aneksom Podravka preuzima sve financijske obveze koje Fima ima ili bi mogla imati zbog održavanja vlasništva nad spornim paketom dionica.

Aneks je potpisao Zdravko Šestak, bivši Podravkin predsjednik Uprave, nedavno pušten iz pritvora. Na molbu da nam pojasni motive potpisivanja aneksa, kratko je poručio: - Previše ljudi u ovoj državi komentira sudske postupke u tijeku, ja to smatram neprimjerenim.

Što utvrđuje Aneks 4

- obvezu Podravke prema Fimi od 152 milijuna kuna (15 troškovi, 137 dug Erste Factoringu i Prvom Faktoru)

- da su zajam Merrill Lyncha od 26,059.400 eura plus 10,540.600 eura kamate koja se plaća unaprijed, nepovoljni zbog pada cijene dionica

- da je Podravka tražila ulazak novog vjerovnika koji će platiti kredit Merrill Lynchu i da će Fima Grupu osloboditi rizika

- da će Podravka preuzeti sve obveze Fima Grupe vezane za aranžman s kupnjom Podravkinih dionica i nadoknaditi joj troškove

- da je Fima u aranžman ušla isključivo u interesu i pod uvjetima Podravke

Mimović je fantom, nema ni imovinu ni poslovnu prošlost

“Ranko Mimović nema imovine, nema poslovnih pothvata, nema poslovnu biografiju... Ranko Mimović je nepoznat u poslovnim krugovima i iza njega ne stoji ničiji kapital, pa tako ni srpski, talijanski ili švicarski!” Takve su odgovore poslali istražni organi Slovenije i Srbije svojim hrvatskim kolegama na njihov upit tko je Ranko Mimović, čovjek koji tvrdi da je kupio Fima Ami i tako stekao 10,64 posto dionica Podravke, te da će preuzeti većinski udio u koprivničkoj tvrtki.

Mimovićevu priču naveliko prenose i srpski mediji. Tabloid Kurir danas je donio veliki tekst s naslovom “Podravka će biti srpska”. U tekstu Mimović poručuje Hrvatima da “ne vjeruju svojim medijima koji pišu kako ne postoji šansa da njihov brend pripadne Srbima”. Najavio je dodatna ulaganja kojima će preuzeti većinsko vlasništvo u Podravki i žali se na medijski linč koji je doživio u Hrvatskoj.

- Teško im je prihvatiti činjenicu da se srpski kapital našao u njihovu nacionalnom brandu i na sve moguće načine se trude da nas predstave kao neprijatelje kojima je namjera uništiti njihovu najveću kompaniju - požalio se Mimović Kuriru. Pohvalio se da je velik prijatelj Damiru Polančecu, ali i dodao da on ne stoji iza njegova posla s Fimom. Mimović je Kuriru rekao da ga je kupnja 10,64 posto dionica Podravke koštala 400 milijuna kuna ili 55 milijuna eura. ( D. Miljuš, B. Stipić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:26