NOVI BROJ MAGAZINA 'LIKE' U NEDJELJU

TAJNA INSPEKCIJA HRVATSKIH DUĆANA Otkrili smo kako nas varaju na 'gratis' proizvodima

Promotivno pakiranje mini hrenovka, obilježeno velikim natpisom 3+1 gratis, stoji 14,99 kuna. No pojedinačno pakiranje stoji manje od 4 kune, 3,99. Ako četiri pakiranja kupljena pojedinačno stoje samo kunu više od promotivnog paketa, što je zapravo u cijeloj priči gratis?

Nekoliko polica dalje na akciji su četkice za zube: 1+1 gratis, jasno je na njoj istaknuto. No kako onda pojedinačna četkica stoji 19,99, a promo pakiranje s dva komada 27,99? Druga četkica očito nije besplatna, kako ambalaža sugerira, već stoji osam kuna.

Tri plus jedan gratis, kupiš dva, treći besplatan, promotivno pakiranje s 25 posto gratis sadržaja... To su samo neke od zamki koje vrebaju u svakodnevnoj kupovini, a koje razotkriva novi broj magazina Like! koji će se naći na kioscima u nedjelju uz Nedjeljni Jutarnji za samo tri kune.

Reporteri Like!-a tjednima su obilazili trgovačke lance i uspoređivali cijene proizvoda obilježenih upečatljivim crveno žutim natpisima 3+1 gratis, 25 posto gratis i slično. Uspoređivali su cijene tih parkiranja s redovnim cijenama pojedinačnih proizvoda. Rezultati su šokantni: u gotovo svim trgovačkim lancima prodaju se “gratis” proizvodi koje trgovci itekako dobro naplate. Nekad je cijena “gratis” proizvoda potpuna jednaka redovnoj, nekad se radi o manjim razlikama, ali Zakon o zaštiti potrošača tu je jasan: ono što se reklamira kao gratis i besplatno ne smije se naplaćivati.

U kojim smo dućanima i na kojim proizvodima pronašli najveće razlike u oglašenoj i krajnjoj cijeni, provjerite u nedjelju u magazinu Like! za samo 3 kune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:52