VELIKA POTRAGA

TAJNA LOKACIJE KRAJ BIOGRADA Misterij traje gotovo 500 godina: Je li stari brod potopljen zbog dijamanata koji su bili na njemu?

Arhiva (ilustracija)
 Božidar Vukičević/CROPIX

Podvodna istraživanja lokaliteta Gnalić u blizini Biograda na Moru, na kojem je u 16. stoljeću potonuo brod Gagliana, u punom su zamahu. Ronioci svakodnevno iz olupine broda potonulog u studenome 1583. godine vade razne predmete: sićušna stakalca, dijelove svijećnjaka, amfore, luksuzno posuđe i čaše, škare za rezanje fitilja, zvonca za sokole... U olupini su pronađeni čak i topovi. Dosad je s dna mora izvučeno više od 20 tisuća predmeta: u novom istraživanju, koje vodi Irena Radić Rossi sa Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, od 2012. do danas izvučeno ih je nekoliko tisuća.

Bogat lokalitet

- To je zaista bogat lokalitet i moja procjena, u vrijeme kada smo počinjali s istraživanjem, jest da će projekt trajati sigurno barem deset godina. Sve ovisi o tome koliko detaljno želimo proučiti olupinu, naravno, a naš je cilj posve je istražiti. No, trajanje projekta zapravo ne ovisi o našoj želji, nego o sredstvima - kaže doktorica Radić Rossi.

Foto: Božidar Vukičević/CROPIX

Teret za sultana

Brod Gagliana plovio je iz Venecije za Istanbul, a u harem sultana Murata III. nosio je raskošne stvari. Naime, u svibnju te 1583. godine planuo je harem u palači Topkapi, pa je sultan naredio njegovu obnovu. Za svoje ljubimice, a one su ga zanimale više od državnih poslova, iz Mletaka je naručio, između ostalog, pet tisuća okruglih prozora. Među teretom, a stalo ga je puno jer je riječ o brodu nosivosti 720 tona, nalazile su se i fine tkanine namijenjene njegovoj majci, sultaniji Nurbanu. No, velika pošiljka nikad nije došla do Istanbula. Još uvijek se ne zna zbog čega je brod potonuo, no postoje indikacije da ga je potopio sam kapetan, Alvise Finardi. Navodno je brod prevozio i dijamante, a kapetan je u tome vidio priliku da riješi neke dugove. On je havariju preživio, no mnogi njegovi mornari nisu bili te sreće.

- Zasad smo jako zadovoljni napretkom istraživanja. Puno je još posla pred nama i puno predmeta. Svakodnevno roni 15-ak ronilaca, a u projektu sudjeluju volonteri iz naše zemlje, ali i Njemačke i Italije. Lokalitet na kojem ronimo u svijetu je veoma poznat. Puno ljudi nam se javlja i pita nas o rezultatima projekta, a mnogi i žele sudjelovati - kaže Radić Rossi.

Svi predmeti će nakon obrade vjerojatno biti dio stalne postave Zavičajnog muzeja u Biogradu na Moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:40