DOBRO ULAGANJE?

Tajna parcele od 9410 m2: Svi detalji o bivšem državnom terenu koji će HC skupo platiti Penavinu ocu

Otac gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, Ante Penava, u svibnju 2019. kupio je danas spornu oranicu
Ivan Penava
 
 Vlado Kos/Cropix

Ante Penava, otac vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, kupio je u svibnju 2019. godine za 50.000 kuna dva poljoprivredna zemljišta u Borovu Naselju ukupne površine 15.023 kvadrata, što je razvidno iz kupoprodajnog ugovora koji smo dobili u vukovarskoj gruntovnici.

Riječ je o dvije međusobno dosta udaljene čestice, no, prema pisanju portala Telegram, pozornost je privukla ona koja se nalazi na trasi buduće vukovarske obilaznice. Riječ je o oranici površine 9410 kvadrata pa se, shodno činjenici da bi preko nje trebala proći obilaznica, postavilo pitanje je li Penavin otac imao povlaštenu informaciju i je li tu oranicu kupio kako bi na njoj potencijalno dodatno zaradio nakon što Hrvatske ceste krenu u otkup zemljišta za gradnju obilaznice.

Penavin otac, kojega smo htjeli pitati i koji su konkretni razlozi za kupnju oranica, o ovome nije želio razgovarati, nego je odgovore na sva pitanja prepustio svom sinu, gradonačelniku Vukovara, koji bi zbog svog položaja upravo mogao biti osoba koja raspolaže povlaštenim informacijama. No, gradonačelnik to u svom priopćenju demantira, navodeći kako je trasa obilaznice poznata još od 2002. godine kada ju je prostornim planom usvojila Vukovarsko-srijemska županija.

Javno dostupno

"Danas je izašao jedan članak koji senzacionalno otkriva kako je moj otac Ante kupio zemljište od druge fizičke osobe, navodno zbog saznanja da će se tamo graditi obilaznica pa će država to zemljište otkupiti po nekoj visokoj cijeni. Navodi se u tekstu da sam iskoristio "povlaštenu" informaciju iako je trasa obilaznice ucrtana još 2002. i javno je dostupan podatak u prostornoplanskoj dokumentaciji Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Dakle, najmanje je 19 godina ta "povlaštena" informacija javno dostupna i jednako toliko dugo se po pitanju gradnje te obilaznice, koja je državni projekt, nismo pomaknuli s mrtve točke", navodi Penava i dodaje kako se "od 2002., kada je ucrtana obilaznica, pa do danas promijenilo čak pet vlasnika tog zemljišta, ali, eto, jedino sam ja imao "povlaštenu" informaciju koja je, ponavljam, najmanje 19 godina javno dostupna svima", napisao je Penava.

Niža cijena

Kontaktirali smo i gospođu Adžaga koja je prodala zemljišta.

- To je privatni kupoprodajni ugovor između dvije fizičke osobe i stvarno ne vidim niti jedan razlog da o tome dajem ikakve izjave - rekla nam je gospođa Adžaga.

Cijena koja je plaćena čak je i niža od uobičajene za poljoprivredna zemljišta u Vukovaru i okolici gdje se hektar, ovisno o lokaciji, prodaje za 7000 do 10.000 eura. Penavin je otac, dakle, 1,5 hektara platio manje od 7000 eura. Kad je, pak, riječ o gradnji obilaznice, HC ima dozvolu za dionicu Bršadin - Lužac, no s radovima se čeka jer se prvo moraju obaviti arheološka istraživanja.

Za dionicu koja bi trebala spojiti Bršadin i Trpinjsku cestu, a na kojoj se nalazi i Penavino zemljište, neslužbeno doznajemo, još nije napravljen ni parcelacijski elaborat. Iz HC-a navode da površina dijela predmetne čestice koju će slučaju realizacije projekta, a sukladno razrađenim projektnim rješenjima, biti potrebno izvlastiti iznosi 1.824 m2.

Država prodala zemljište iako je znala za cestu

Do 5. listopada 2004. vlasnik sporne čestice bila je RH koja ju je tada prodala jednoj fizičkoj osobi za 15.000 kuna.

U sljedećih 15 godina čestica će promijeniti još tri vlasnika prije nego što je 28. svibnja 2019. kupi Ante Penava.

Zašto je tadašnje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva išlo u prodaju državne zemlje kada se već dvije godine ranije, prema prostornom planu Vukovarsko-srijemske županije, znalo da će ta čestica trebati državnoj tvrtki Hrvatske ceste za gradnju obilaznice pitanje je na koje bi također netko trebao dati odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 16:35