PROPADA ZBOG NEMARA

TAJNA 'PARTIJSKE ŠKOLE' Zašto država ne može izbaciti ugostitelja iz bivše SDP-ove vile?

Vila "Irena" u Makarskoj, poznatija kao "partijska škola", smještena je na vrlo atraktivnoj lokaciji

Vila “Irena” u Makarskoj poznatija kao “partijska škola”, smještena na vrlo atraktivnoj lokaciji uz samu plažu na poluotoku Sveti Petar u uvali Donja Luka, već četiri godine propada, iako se država još u travnju 2009. uknjižila kao vlasnik objekta, piše Slobodna Dalmacija.

Država se uknjižila nakon dobivene pravomoćne presude protiv SDP-a koji se dotad vodio kao vlasnik, no u objekt se do dana današnjeg ne može ući jer ključeve ima makarski ugostitelj Leopold Puharić koji ih ne želi predati. A zašto Puharić, koji je sa SDP-om u ožujku 1991. potpisao ugovor o najmu, ne želi predati ključeve vile?

– Prekini, neman ti šta reći. Imaš državu, neka ti kažu šta imaju reći, neću više imati posla s njima – komentirao je Puharić nakon što smo mu kazali zbog čega ga zovemo.

Naime, usprkos našem trudu, nemoguće je, bar zasad, saznati tko je u ime SDP-a s ugostiteljem Puharićem prije 22 godine potpisao ugovor o najmu atraktivne vile. Nismo mogli doznati ni koliko je iznosio najam objekta, je li Puharić ugovorom bio obvezan plaćati najam mjesečno, kvartalno, godišnje ili na neki drugi način, gdje je i kome odlazio novac, te je li Puharić i koliko novca uložio u objekt. Pokušali smo to doznati od makarskoga gradonačelnika Tončija Bilića, aktualnog predsjednika gradskog SDP-a.

– Vila “Irena” je pravomoćnom presudom vraćena državi i Grad je u pregovorima s Agencijom za upravljanje državnom imovinom da se ona vrati u vlasništvo Grada. Što se tiče odnosa SDP-a i privatne osobe koja je koristila objekt, ugovor je, koliko znam, u centrali stranke u Zagrebu, a ja ne znam detalje iz tog ugovora koji je potpisan prije mog političkog angažmana – kazao je Bilić.

U centrali SDP-a u Zagrebu su se poigravali s nama očito ne želeći odgovoriti na pitanja. Nakon što smo nazvali središte stranke na Iblerovu trgu, ljubazna tajnica nam je rekla da se javimo glasnogovornici Vlade, a ona nam je, dva dana nakon poslanog upita, odgovorila: “S obzirom da se Vaša pitanja odnose na SDP, a ne na Vladu, molimo uputite ih na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.”. To smo i učinili, no odgovore do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

Središnjica bez odgovora

U razgovoru s nekolicinom bivših “visokih” makarskih SDP-ovaca, doznajemo da su se oni u nekoliko navrata žalili centrali da su tijekom 2000-ih godina računi za telefon, vodu i struju dolazili na plaćanje stranci. Kad su na to upozorili “centralu”, odgovoreno im je da “to nije briga Gradskog odbora SDP-a Makarske te da se računi koji dolaze moraju potpisati jer da to Puharić naknadno refudnira”. No, koliko je i kome te na kakav način refundirao troškove, nismo uspjeli doznati.

Vila “Irena” je još 1954. godine Zakonom o nacionalizaciji, nakon što su njezini vlasnici nestali u “vihoru rata i poraća”, uknjižena kao općenarodna imovina u korist Narodnog odbora općine Makarska. U tom je statusu zgrada i bila sve do ožujka 1990. kada je u vlasničkom listu zabilježeno da “društvenom imovinom” upravlja, koristi je i njome raspolaže Općinski komitet SKH-SDP Makarska. Zanimljivo je da u vlasničkom listu stoji i da je 10. travnja 1992. godine zaprimljena zabilješka po kojoj se “na temelju pravomoćnog rješenja Ministarstva pravosuđa od 22. travnja 1993. godine i Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima uknjižuje pravo vlasništva nad nekretninom u korist Socijaldemokratske partije Hrvatske”. Kako je godinu dana prije mogla biti zaprimljena zabilješka o nečemu što se još tada nije ni dogodilo, pitanje je za neke druge instuticije.

Država je 1998. podnijela prijedlog da se upiše u knjige kao vlasnik vile, a 2003. godine je pokrenuta tužba protiv SDP-a radi utvrđivanja vlasništva. U srpnju 2008. godine Županijski sud u Splitu potvrdio je dvije godine prije donesenu presudu po kojoj se vila vraća državi te se u travnju 2009. godine država uknjižila kao vlasnik, ali do danas ne može ući u posjed. Naime, Puharić ne želi izaći iz vile i trenutačno je s državom na sudu. Isto tako, Vrhovnom sudu žalio se i SDP zbog izgubljene nekretnine, a i ta se presuda, po našim saznanjima, još čeka, piše Slobodna Dalmacija.

Kronologija slučaja

1954.

vila “Irena” na temelju Zakona o nacionalizaciji uknjižena je kao općenarodna imovina u korist Narodnog odbora općine Makarska

1990.

u vlasničkom listu zabilježeno je da “društvenu imovinu” koristi Općinski komitet SKH-SDP Makarska

1992.

uknjiženo je pravo vlasništva u korist Socijaldemokratske partije Hrvatske

1998.

država je podnijela prijedlog da se upiše u knjige kao vlasnik vile

2009.

država se uknjižila kao vlasnik, ali do danas ne može ući u posjed

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:25