ISTRAGA BRODOLOMA

TAJNA POTOPLJENE JEDRILICE KOD ŠIPANA Pronašli je na dnu mora nakon šest mjeseci, ali havarija nikad nije prijavljena

 http://www.mppi.hr

ZAGREB - U podmorju kod otoka Šipana pronađena je jedrilica za koju je pregledom zaključeno da je potopljena prije otprilike pola godine, iako u nadležnim ispostavama posljednih nekoliko godina nije prijavljivana nikakva havarija, nestanak, niti pomorska nezgoda koja bi se mogla dovesti u vezu sa potopljenom jedrilicom, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i veza.

Dojavu da je na poziciji kod rt. Žrnovsko na otoku Šipan, na osam do 10 metara dubine i pet metara od obale, nalazi potopljeno plovilo Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je jučer oko podneva. Do plovila su zaronili ronioci Pomorske policije Dubrovnik koji su utvrdili da u njemu nema utopljenika te su ga fotodokumentirali.

Prema prikupljenim podatcima utvrđeno je da se radi o plovilu oznake “Oldtimer 11991”, no iz posljednje vinjete utvrđeno je da je riječ o “Oldtimeru 24222 - A”, njemačke zastave, odakle su ujedno i vlasnici potopljene jedrilice. Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da je prva prijava plovila obavljena kopnenim putem 2005. u Lučkoj ispostavi Opatija, a zatim je vinjeta svake slijedeće godine produživana u Malom Lošinju sve do 2009. kada je izdana posljednja važeća vinjeta za ovo plovilo, navodi se u priopćenju.

Podmorskim pregledom plovila nisu uočeni veći tragovi oštećenja trupa koji bi mogli prouzročiti potonuće, osim oderotina boje, jarbol je odvojen od jedrilice, a po tragovima na držačima jarbola zaključeno je kako su isti prerezani nedavno te je potom jarbol položen na obližnje stijene.

"U nadležnim ispostavama posljednih nekoliko godina nije prijavljivana nikakva havarija, nestanak, niti pomorska nezgoda koja bi se mogla dovesti u vezu s potopljenom jedrilicom, odnosno vlasnicima plovila, no po stanju brodske boje na trupu zaključeno je kako je plovilo do nedavno održavano u plovnom stanju, na što upućuje i obrastanje podvodnog dijela, iz čega je zaključeno da je jedrilica potopljena prije otprilike pola godine", ističu u ministarstvu.

Na mjestu potonuća i dalje traje očevid, a nisu uočeni tragovi onečišćenja mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:52