ŠOKANTAN SLUČAJ

Tajna poziva Hitnoj u 14.14 sati: Ovo bi istražiteljima moglo pomoći u rasvjetljavanju Matijanićeve smrti

Andrea Topić odmah je zatražila da ga hospitaliziraju, no rekli su joj da za tim nema potrebe

Vladimir Matijanić

 CROPIX

Klupko tragedije vezane uz smrt novinara Vladimira Matijanića počelo se raspetljavati.

U subotu je obavljena obdukcija, a započeta je i histološka analiza koja bi trebala utvrditi uzrok smrti. U splitskom KBC-u u tijeku je unutarnji nadzor, a u čitav slučaj uključio se i DORH, koji je objavio da će provesti izvide protiv jedne ili više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja uslijed kojeg je prouzročena Matijanićeva smrt, piše Slobodna Dalmacija.

‘Javite se za pet dana‘

Istražitelji će, u to nema nikakve sumnje, kao jedan od prvih koraka preslušati snimke poziva koje je Matijanićeva životna partnerica i novinarka Andrea Topić upućivala Hitnoj pomoći u nastojanju da teško oboljelog Matijanića što hitnije hospitaliziraju. I sam Matijanić u svojim je zadnjim danima razgovarao s nizom liječnika pokušavajući ih upozoriti na svoje autoimune bolesti i loše stanje u kojemu se nalazio nakon što je u utorak, 2. kolovoza otkrio da je pozitivan na COVID. Između ostalog i s liječnikom sa splitske Infektologije, koji mu je, kao što se vidi iz snimke pohranjene na njegovom mobitelu, savjetovao da se javi za pet dana ako i dalje bude imao temperaturu i teže disao. Svi ti razgovori su snimljeni i na raspolaganju su istražiteljima.

Iz njih se vidi da su Matijanić i Topić u četvrtak i petak, 4. i 5. kolovoza više puta zvali KBC Split i Hitnu pomoć tražeći pomoć i hospitalizaciju. Matijanić je desetak puta zvao hitni infektološki prijem u splitskoj bolnici, a zabilježeni su i njegovi pozivi Hitnoj na 194. Između ostalog i onaj u 12.37. Djelatnici Hitne došli su u Matijanićev stan u 13.07. Andrea Topić odmah je zatražila da ga hospitaliziraju. No rekli su joj da za tim nema potrebe te da se u slučaju pogoršanja jave na Hitnu infektologiju.

Tajna poziva u 14.14

Među telefonskim pozivima, posebno se važan čini onaj kojega je Andrea Topić u 14.14 uputila Hitnoj pomoći. Matijanić je tada već bio potpuno oslabio. Više nije mogao disati i potpuno je poplavio. Tada su joj na Hitnoj rekli da Matijaniću spakira stvari za bolnicu. Taj njezin razgovor s djelatnicima Hitne mogao bi postati ključni dokaz koji će demantirati tvrdnje da nitko za Matijanića nije tražio da ga se preveze u bolnicu. Iz njega će istražitelji jasno moći vidjeti što se doista događalo tog kobnog 5. kolovoza i utvrditi gdje je u Matijanićevoj hospitalizaciji zapelo, piše Slobodna Dalmacija.

Kolega Matijanić do bolnice nije došao. Nakon što je izdahnuo, ekipa Hitne pomoći, prema svjedočenju Andree Topić, reanimirala ga je više od sat vremena.

Bezuspješno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:14