USKORO NOVA OPTUŽNICA PROTIV SANADERA

Tajni detalji dogovora: Kako je Sanader dogovarao isplatu 10 milijuna eura mita od MOL-a

Dok se ovaj tjedan očekuje podizanje druge optužnice protiv Ive Sanadera u slučaju Ina-MOL, otkrivamo nepoznate detalje ugovaranja isplate milijunskog duga

ZAGREB - Krajem 2008. godine, nakon jednog sastanka u Vladi, Ivo Sanader me zaustavio, pozvao na stranu i pitao bih li mu pomogao organizirati primanje većeg novčanog iznosa koji mu je trebao biti isplaćen.

Tim je riječima Robert Ježić, suvlasnik Diokija i riječkog Novog lista, počeo iskaz koji je istražiteljima USKOK-a bio ulaz u otvaranje istrage u slučaju Ina - MOL protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija, te prijašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Jutarnji list donosi najzanimljivije dijelove Ježićeva svjedočenja.

Hernadijev posjet

- Nakon dva do tri mjeseca na poziv premijera Sanadera došao sam u Vladu, u njegov ured. Sanader mi je tada rekao da bih trebao organizirati primitak iznosa od 10 milijuna eura, koji bi mu trebao biti isplaćen za neke konzultantske usluge. Pritom mi je rekao da će isplata doći od MOL-a. Po načinu njegove komunikacije i tonu kojim je govorio zaključio sam da mu to treba žurno napraviti - ispričao je Ježić, navodeći da je to pristao organizirati preko svoje švicarske tvrtke Xenoplast & Shipping AG.

O realizaciji transfera novca Ježić nije iznosio mnogo detalja. Međutim, naveo je da je Sanadera odmah upozorio da bi troškovi za takvu isplatu mogli biti poveći.

- Kada sam mu rekao da bi troškovi mogli biti i 20-ak posto od ukupnog iznosa, Sanader to nije najbolje primio, te mi je rekao da se potrudim da budu što manji - izjavio je Ježić.

Prema njegovu iskazu, a što je naknadno potvrđeno uvidom u službenu evidenciju ulazaka i izlazaka u Banskim dvorima, Sanadera je u njegovu uredu u prostorijama Vlade u svibnju 2009. godine posjetio Zsolt Hernadi. Ježić je tada došao Sanaderu i rekao mu kako realizacija transfera novca ne ide očekivanom brzinom.

- Kada sam tog dana došao u zgradu Vlade, vidio sam da Hernadi i Jozo Petrović napuštaju Sanaderov ured. Ja sam nakon njih ušao kod Sanadera i čim sam mu spomenuo problem, odmah ih je pozvao natrag u ured. Uistinu su se brzo vratili, ušli su kod njega i zadržali se svega nekoliko minuta - posvjedočio je Robert Ježić.

Tehnički razlozi

Dana 26. svibnja uistinu su zabilježena dva ulaska Zsolta Hernadija u zgradu Vlade, a drugi je boravak trajao svega pet minuta. Zanimljivo je da su savjetnički ugovori s Ježićevom tvrtkom u Švicarskoj na temelju kojih su uslijedile isplate “provizija” sklopljeni svega tjedan dana kasnije, 3. i 4. lipnja 2009. godine.

Polovica tog iznosa, pet milijuna eura, sjela je na račun Xenoplasta u nekoliko tranši sredinom lipnja. Kao što je poznato, Sanader do uhićenja u prosincu prošle godine nije preuzeo ni jedan cent od tog iznosa. Međutim, Ježić u svom iskazu tvrdi da Sanader nije dirao taj novac iz tehničkih razloga.

- Vrlo brzo nakon što su sredstva uplaćena Sanader me tražio da mu podignem i predam jedan veći iznos. Ja sam mu rekao da to ne ide tako, da se radi o Švicarskoj gdje se svaka isplata veća od deset tisuća eura provjerava ako nije jasna svrha isplate sredstava. Sanader je na to reagirao vrlo skeptično pa sam mu rekao: ‘Ako meni ne vjeruješ, pitaj svog brata Flavija, on živi u Švicarskoj pa nek’ ti on kaže kako to tamo ide”. Sanader ništa više nije komentirao - ispričao je Ježić, koji je zajedno sa Sanaderom pod istragom u slučajevima HEP-Dioki, Janaf i financiranje blindiranog BMW-a.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:25