TKO JE PLASIRAO DIJELOVE TAJNOG ISKAZA?

Tajni iskaz Ivana Mravka: USKOK od policije traži istragu zbog teksta u Jutarnjem

Nije prvi put da je iscurila informacija iz uskočkih istraga
 Bruno Konjević/Cropix

ZAGREB - Tko je u javnost plasirao dijelove tajnog iskaza Ivana Mravka i time počinio kazneno djelo odavanja službene tajne? Odgovor na to pitanje nakon objave dijelova Mravkova tajnog svjodočenja u Jutarnjem lstu traži USKOK i najavljuje policijsku istragu. Na istragu o dubokom grlu USKOK ima snažno zakonsko uporište.

Novi Zakon o kaznenom postupku koji se na uskočke predmete primjenjuje punih 16 mjeseci kaže da su uskočke istrage tajne sve do trenutka podizanja optužnice. Prema slovu zakona uskočka istraga mora ostati tajna čak i za onoga tko joj je meta, sve dok mu jednog jutra policija prije budilice ne pozvoni na vrata i zamoli da pođe s njom.

Zaštita izvora

Interes USKOK-a da spriječi curenje informacija koju je ZKP okarakterizirao povjerljivim legitiman je. Jednako je legitiman interes medija da ih se dokopaju, pogotovo u okolnostima snažnog interesa javnosti pred čijim se zapanjenim očima mrvi jedan po jedan komad kulise koju smo do jučer smatrali vrhom hrvatske vlasti.

Kad je odnos prema informaciji posrijedi, uloge su jasno podijeljene. Posao novinara nije da brine o službenim tajnama već da se nastoji dokopati informacija od interesa za javnost. Da informacije označene povjerljivima ne procure u javnost moraju brinuti oni čiji je to posao. Ohrabrujuće je i da USKOK u svom priopćenju kojim najavljuje istragu precizira da će ona ponajprije biti usmjerena na onoga tko je službenu tajnu plasirao u javnost.

Zaštita izvora informacije jedna je od novinarskih svetinja, jer bez bez obzira iz koje ga pobude vodile kad dostavlja novinaru povjerljivu informaciju, izvor u novinarske ruke predaje svoj posao, egzistenciju, a katkad i više od toga. Ipak, reakcija USKOK-a čudi.

Branitelji i mediji

Informacije iz uskočkih istraga curile su i dosad; mjesecima mediji javljaju tko se od poznatih remetinečkih stanara brani šutnjom, tko je progovorio, tko je koga teretio, kome je ponuđena oprosnica. USKOK je na sve to uglavnom šutio. Budimo iskreni, bez obzira na zakonsku obavezu tajnosti istraga, u USKOK-u su svjesni da im podrška javnosti u onome što rade itekako treba.

U protivnom čitav bi medijski prostor bio prepušten braniteljima osumnjičenih koji bi slavne stanare Remetinca medijskim spinom učas pretvorili u političke žrtve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:46