OTKRIVAMO: KAKO SU DOGOVORILI PRIMIRJE

Tajni pakt Vlade i poduzetnika: 'Dali su nam Čačića i obećali povući štetne odluke Slavka Linića'

Vlada je shvatila da ne može biti u svađi sa svima ako želi napredak

Vlada će se pri donošenju zakona ubuduće više konzultirati s Hrvatskom udrugom poslodavaca, a HUP će zauzvrat manje napadati politiku Vlade.

Problemi poduzetnika

Tako u najkraćim crtama izgleda novi savez Vlade i poslodavaca, s kojim Hrvatska dočekuje crnu jesen, prepunu minusa i padova svih glavnih makroekonomskih pokazatelja. Da se situacija u dosad prilično napetim odnosima Banskih dvora i krovne poslodavačke udruge mijenja, vidjelo se već prošlog tjedna, kada su u zagrebačkom hotelu Westin vodstvo HUP-a i potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić najavili bolju suradnju.

Tko je prvi pružio ruku pomirenja, u ovom je trenutku teško reći, no u poslovnim i političkim krugovima kolaju dvije verzije.

Prema prvoj, susret pomirenja u Westinu uslijedio je nakon intervencije premijera Zorana Milanovića kojega je više sugovornika, navodno, upozorilo na probleme s kojima se suočava poslovna zajednica u Hrvatskoj.

Posebice kada je riječ o odnosu ministra financija Slavka Linića prema poslodavcima. Nakon toga je palica vođenja dijaloga s poduzetnicima prepuštena Čačiću.

Jačanje dijaloga

Prema drugoj varijanti, susret s HUP-ovcima inicirao je sam Čačić, i to uz Milanovićev blagoslov.

- Razlog jačanja dijaloga Vlade i HUP-a je taj što je situacija u gospodarstvu zapravo znatno gora nego što se misli.

Ako nešto na tom planu ne poduzemo, bit će samo još gore, a to nije nikome u interesu. Pa, nikome valjda ne odgovara ovakva polarizacija između jedinih koji stvaraju novu vrijednost i Vlade - kaže nam jedan od naših sugovornika iz redova HUP-a.

Korist za sve

Okretanje nove stranice u odnosima između Vlade i poslodavaca naši sugovornici odbijaju definirati kao stvaranje nove osovine, koja bi okupljala krupni kapital i političku elitu.

Po njima, ne radi se čak ni o paktu o nenapadanju jer će HUP-ovci, kažu naši sugovornici, i dalje kritizirati poteze Milanovićeva kabineta kojim nisu zadovoljni.

No, da će od pomirbe obje strane imati koristi jasno je samo po sebi. S jedne strane, Milanovićevoj Vladi odgovara sklapanje primirja barem na jednoj fronti (a ima ih otvorenih puno!), i to u vrijeme kada, kako je proljetos ocijenio bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski, “pada sve što ne bi trebalo padati”, a lokalni izbori se bliže. S druge strane, poslodavci žele da ih Vlada konačno shvati ozbiljno i da se pri predlaganju zakona konačno počne konzultirati s njima.

Zategnuti odnosi

Ne bi im, kažu, smetalo da Vlada povuče neke od svojih ranijih spornih odluka, poput retroaktivnog oporezivanja dividendi, koje su pomogle iskapanju rovova u odnosima Vlade i poslodavaca. O tome je, kaže naš sugovornik iz poduzetničkih krugova, i bilo riječi na sastanku u Vladi.

- Sklapanje primirja s poslodavcima pokušaj je pronalaska rješenja u dosad zategnutim odnosima. Vlada je u sukobu sa svima - kaže nam jedan sugovornik iz vladajuće koalicije.

Odluke Milanovićeva kabineta nisu jedini razlog zategnutih odnosa između Vlade i HUP-a. U HUP-u i ne taje da ih iritira retorika koja dolazi od ministra financija Slavka Linića i njegovih suradnika.

Uvođenje reda je, kažu naši sugorovornici, jedno i to podržavaju, ali represiju i agresivnost, koju oni vide u tim potezima i izjavama, ne mogu podržati.

Diktatorske ovlasti

- Njegova je retorika antipoduzetnička. On za svaki problem krivi poduzetnike. Ne znam jeste li primijetili i da su tijela poput Porezne uprave i Fine dobila gotovo diktatorske ovlasti? - pitao nas je jedan istaknuti poduzetnik kada smo ga pitali što im toliko smeta kod aktualnog šefa državne blagajne.

To, tvrdi on, nije dobro okruženje za razvoj poduzetništva, a bez toga neće biti ni izlaska iz recesije.

Izbor poduzetnika sada je očito Čačić, koji zna zasvirati glazbu koja će prijati njihovim ušima. Prvi potpredsjednik, kažu nam sugovornici iz poslovnih krugova, razumije poduzetništvo jer je i sam iz njega došao. Osim toga, Čačić se, kažu, posljednjih mjeseci promijenio: “Bio je grub i arogantan, a sada je smiren i realan”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:12