SDP I HSLS ZA IZLAZAK IZ KRIZE

Tajni plan SDP-a za spas Hrvatske: 5000 eura za svako novo radno mjesto

Doznali smo koje su glavne mjere u SDP-ovu programu suzbijanja nezaposlenosti, a svoju jednu mjeru predstavio je i HSLS
Zagreb, 271010.Sabor, Markov trg.Sjednica Sabora s temom povjerenje Hrvatskoj vladi.Na slici: Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Prvo zaposlenje treba biti oslobođeno od plaćanja doprinosa, i to na jednu ili dvije godine - glavna je mjera koju i SDP, odnosno Kukuriku koalicija , ali i oporbeni HSLS namjeravaju ponuditi biračima iz svojih paketa programa za suzbijanje nezaposlenosti, koja je u veljači dosegla rekordni broj - 336.411.

HSLS-ovci će od građana zatražiti da se izjasne podržavaju li takav prijelog ili ne dok u najvećoj oporbenoj stranci u tajnosti bruse detalje svojih nekoliko mjera za borbu protiv nezaposlenosti prije nego s konačnim rješenjima izađu u javnost.

Ukidanje nameta

“Prvo zaposlenje treba biti oslobođeno od svih poreza i doprinosa u prvoj godini rada, da ili ne?” - s takvim referendumskim pitanjem pred građane u 100 gradova i mjesta idućeg četvrtka izlazi HSLS, najavljuje predsjednik te stranke Darinko Kosor.

Riječ je, kaže Kosor, o poboljšanju sadašnjeg modela prema kojemu poslodavci za novozaposlene ne plaćaju zdravstveni doprinos.

Novi model

- Imamo i poticaje za zapošljavanje koji se ostvaruju preko županijskih centara za zapošljavanje, ali je dobivanje tih poticaja toliko komplicirano da ih nitko ne koristi. Traži se potvrda da su sva davanja prema državi podmirena i da se poslodavac obveže da neko vrijeme neće otpuštati radnike.

Upravo zbog toga 90 posto poslodavaca preskače poticaje, ali i nova zapošljavanja - objašnjava predsjednik HSLS-a Darinko Kosor uz napomenu kako njihov prijedlog podrazumijeva da se četiri nameta na plaće - poreza na dohodak, doprinosa za zdravstveno i mirovinsko te prireza - država odriče bez ikakvih uvjeta prema poslodavcu.

S tim modelom država neće imati nikakvih troškova, kaže predsjednik HSLS-a, “a mladi ljudi dobit će radno iskustvo i plaću koju će trošiti i kroz PDV vraćati u proračun”.

- Svi nešto nude i sve ima negativan predznak, predlažu ‘protiv’, a mi počinjemo akciju ‘za’. Za radna mjesta, za smanjenje nezaposlenosti, za priliku mladima - objašnjava Darinko Kosor uz napomenu da žele prikupiti 100.000 potpisa i onda te potpise predati predsjednici Vlade.

- Ti potpisi bit će upozorenje Vladi da postoje rješenja koja neće biti usmjerena protiv nje. Za ovu akciju, uvjeren sam, potpisat će pripadnici svih političkih opcija, a osim mladih, očekujemo i potpise starijih kojima je važno da im se djeca zaposle - uvjeren je Kosor.

Sličan model “S faksa na posao” primjenjivao se u vrijeme trečesiječanjske Vlade do kraja 2003., a predsjednik HSLS-a Darinko Kosor sada govori da je peticija koju pokreću jedan oblik nadogradnje onoga što su radili kada su bili na vlasti u koaliciji sa SDP-om. Ne čudi stoga što su i SDP-ove mjere na tom tragu.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:29