PRORAČUNSKE ZALIHE ISPRAZNILE ARBITRAŽE

TAJNI UGOVORI Državne rezerve presušile i zbog izdašnih honorara za američke odvjetnike

Iz proračunskih rezervi plaća se zastupanje RH pred Arbitražnim sudom i Centrom za rješavanje sporova
Zagreb, 100714.Redovna sjednica Vlade Republike Hrvatske odrzana je u Banskim dvorima.Na fotografiji: Boris Lalovac, Orsat Miljenic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

Hrvatska je gotovo ostala bez proračunskih zaliha, kako je to ustvrdio u četvrtak na sjednici Vlade ministar financija Boris Lalovac, a glavni krivac je - Ina.

Naime, sukob između mađarskog MOL-a i Vlade oko upravljačkih prava u Ini doveo je do toga da su i proračunske zalihe presušile jer se američkim odvjetnicima svaki mjesec isplaćuje više od 600.000 kuna honorara.

Ništavnost ugovora

Na taj je način do sada Hrvatska isplatila gotovo 4 milijuna kuna. Budući da je Sabor proračun za 2014. donio u prosincu 2013. tada se nije moglo predvidjeti da će se naftne tvrtke međusobno tužiti pa se troškovi postupaka isplaćuju iz proračunske zalihe.

Podsjetimo, MOL je prvo u studenom 2013. pokrenuo arbitražni postupak protiv Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu zbog kršenja “određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj”.

Nakon toga, u siječnju ove godine Hrvatska je odgovorila istom mjerom i tužila MOL pri Arbitražnom međunarodnom sudu UN-a u Ženevi. Naša strana traži proglašavanje ništavnim ugovora iz 2009. o upravljačkim pravima u Ini i glavnog ugovora o plinskom poslovanju.

Strogo povjerljivo

Zbog toga je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak angažirao američku odvjetničku tvrtku Patton Boggs i haškog odvjetnika Luku Mišetića. Američki odvjetnici za pravno savjetovanje i ostale usluge dobivaju mjesečni honorar od minimalno 80.000 eura. U to pak nisu uračunati i drugi troškovi postupka.

- Ugovor o zastupanju između Ministarstva gospodarstva i Patton Boggs potpisan je 15. ožujka 2014. te je na temelju članka 5. Zakona o tajnosti podataka klasificiran oznakom “povjerljivo”, i nismo u mogućnosti objaviti podatke iz ugovora - odgovorili su iz Ministarstva gospodarstva.

Prema izvješćima o utrošku sredstava proračunske zalihe u siječnju Ministarstvo gospodarstva je za odvjetnike tražilo nešto više od 610.000 kuna.

U izvješću za travanj taj se iznos popeo na 1,2 milijuna kuna, ali u to su uračunata dva mjesečna honorara od 611.000 kuna.

Ugovoreni budžet

Međutim, ono zbog čega su u svibnju presušile proračunske zalihe je ogromno povećanje troškova za američke odvjetnike.

U svibnju je, naime, iz proračunske zalihe isplaćeno više od 2 milijuna kuna za odvjetnike koji Hrvatsku zastupaju pred Arbitražnim međunarodnim sudom UN-a u Ženevi, ali i prvi put gotovo 700.000 kuna za troškove postupka pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu.

Dakle, samo na troškove ta dva spora iz proračunskih je zaliha u svibnju potrošeno 2,7 milijuna kuna.

U Ministarstvu gospodarstva nisu nam mogli reći zašto je toliko povećan trošak za odvjetnike, ali kažu da je sve utrošeno prema potpisanom ugovoru koji je tajan.

Veliki porast troškova za odvjetnike u svibnju

U Državnom proračunu za 2014. planirano je 200 milijuna kuna za zalihe. U siječnju je doznačeno 20,7 milijuna, u veljači 9,7 milijuna, u ožujku 15,2 milijuna, a u travnju 92,7 milijuna kuna. Kritičan je bio svibanj kada je iskazano negativno stanje od 3,3 milijuna kuna. U tom je mjesecu Ministarstvo gospodarstva dobilo 2,7 milijuna za odvjetnike i za troškove vođenja postupka pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:47