SPOR U STAROJ NOVALJI

TAJNICA MINISTARSTVA GRADITELJSTVA SRUŠILA STARICI ZID KUĆE!? Prvo se branila da je zid bio na njezinoj parceli, ali poslije je promijenila je priču

 
Nikolina Nežić (sasvim lijevo) bila je u Ministarstvu dok ga je vodio Lovro Kuščević, a tamo je ostala i kada je došao Predrag Štromar

Sva sreća da 81-godišnja starica Šimica Peranić prošlog tjedna nije bila u svojoj kamenoj kući u Staroj Novalji na otoku Pagu.

Da kojim slučajem jest, i osobno bi se osvjedočila kako to izgleda dok ti, u samo nekoliko sati, u potpunosti “nestane” cijeli vanjski zid kamene kuće, a unutrašnjost sobe, jedan krevet i nekoliko ormara postanu izlog za cijelu Novalju.

Doslovno izlog, jer u kuću Šimice Peranić sada može ući bilo tko s ceste, i to nakon što je, tvrdi njen nećak Krešimir Peranić, njegova tetka postala žrtva susjede, ujedno glavne tajnice Ministarstva graditeljstva Nikoline Nežić.

Slike kao dokaz

Upravo ona je, tvrdi Krešimir Peranić, prošlog tjedna, točnije 13. listopada, angažirala radnike da počnu uklanjati zid na kući Peranić, a o čemu je Krešimira Peranića brzo obavijestila jedna susjeda.

- Bio sam u Rijeci, a kako nisam mogao vjerovati što su mi dojavili, zamolio sam da mi odmah pošalju fotografije kuće. Nisam mogao doći k sebi jednom kad su stigle slike. Susjedi su mi potom dojavili da je investitor tih radova stanovita gospođa Nikolina Nežić, koju sam ubrzo potom kontaktirao na mobitel. Potvrdila mi je da je investitor, ali da na kući moje tete ne obavlja nikakve radove. Ipak, jednom kad sam joj poslao fotografije pojasnila je kako uklanja jedan stari i opasan zid te da će, odmah nakon što ga ukloni, sagraditi novi - priča Peranić, dodavši kako ju je odmah zamolio da prestane s radovima te o svemu obavijestio policijsku postaju u Novalji.

Čini se uzalud jer se radovi, tvrdi Peranić, nastavljaju i u subotu unatoč činjenici da je pozvana policija te da je nećak vlasnice kuće telefonski kontaktirao i s izvođačem (podaci poznati redakciji) kojem je objasnio kako vlasnica kuće nije dala dozvolu za rušenje.

- Brzo nakon toga od gospođe Nežić primam poruku da joj se javim ako sam zainteresiran prodati parcelu. Zamislite, to čak više niti ne zove kućom nakon što joj je porušila vanjski zid - požalio se Peranić koji je tek u ponedjeljak 16. listopada smogao snage u automobil ukrcati 81-godišnju tetku te je odvesti da pogleda ono što je ostalo od kuće.

Pred njima tuga i jad; stara, kamena kuća čija unutrašnjost, sav namještaj i predmeti stoje nadohvat ruke bilo kojem prolazniku, a nigdje nikakve obavijesti o radovima niti investitorima koji su počeli uklanjati objekt.

“Zid je bio opasan”

Jutarnji list odmah nakon što je zaprimio ove prijave kontaktirao je s glavnom tajnicom Ministarstva graditeljstva Nikolinom Nežić koja je u prvom razgovoru potvrdila da ona uklanja sporni zid.

Ipak, popodne - sasvim druga priča.

- Gledajte, pravi investitor je zapravo moja sestra koja je u Njemačkoj i kojoj pomažem oko radova. Taj zid uopće nije pripadao susjednoj kući nego isključivo našoj, koja je bila naslonjena na kuću Peranić. Međutim, naš se objekt urušio prije nekih godinu dana, taman u ono doba kad je bio potres u Italiji, a nakon toga ostao je samo zid koji je bio opasan i raspadao se po mojoj parceli.

Moja je dužnost bila ukloniti ga. Ja sam nekoliko puta pokušala stupiti u kontakt s vlasnicima kuće da se dogovorimo oko uklanjanja zida, ali nisam uspjela. Sad sam ga morala ukloniti - utvrdila je Nežić.

Naknadno pronašli prijavu

Cijelu stvar dodatno je zakomplicirala i inertna služba građevinske inspekcije kojoj je Krešimir Peranić obavijest o rušenju elektronskom poštom poslao još 17. listopada. Iako mu je odmah potom stigao automatski odgovor da je prijava zaprimljena i da će biti proslijeđena dalje, u službenom odgovoru koji je Jutarnji list primio od Ministarstva graditeljstva prvo su inzistirali da te prijave nigdje nema odnosno da još iz središnje službe nije uspjela stići do podružnice u ličko senjskoj županiji.

Ipak, naknadno javljaju da su je pronašli.

“Obavještavamo Vas da je u međuvremenu prijava zaprimljena u područnoj jedinici građevinske inspekcije te da će građevinska inspekcija poduzeti korake u okviru zakonskih ovlasti. Kada građevinski inspektor izvrši inspekcijski pregled na terenu i utvrdi činjenično stanje na licu mjesta, o istom ćemo vas obavijestiti”, stoji u odgovoru Ministarstva graditeljstva, bez pojašnjenja kad će inspektor doista i izaći na teren.

Dodatno, u prilog građanima Ličko-senjske županije koji imaju problem na terenu ne ide niti vrlo neobično radno vrijeme inspekcije. Oni stranke, naime, primaju svaki prvi i treći ponedjeljak u mjesecu od 9 do podne, što su u telefonskom razgovoru poručili i novinarima Jutarnjeg.

Krešimir Peranić i njegova tetka Šimica u međuvremenu se pitaju nije li razlog odugovlačenju izlaska na teren možda u činjenici da su kao odgovornu osobu detektirali upravo glavnu tajnicu Ministarstva graditeljstva Nikolinu Nežić koja je, prema podacima iz imovinske kartice, članica HDZ-a i diplomirana pravnica.

Uključila se policija

Prije nego što je postala glavna tajnica, Nežić je u istom ministarstvu bila pročelnica Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove EU, a prema podacima o nekretninama, u Novalji je suvlasnica jedne kuće od 366 četvornih metara i jedne nedefinirane nekretnine (upisana je kao “druge nekretnine”) od 93 kvadrata.

O tome da želi ukloniti zid bivše kuće, kaže Peranić, Nežić nikad nije obavijestila ni njega niti njegovu tetku.

Iz PU ličko - senjske Jutarnjem su potvrdili kako su zaprimili prijavu i obišli teren, a cijeli slučaj potom proslijedili DORH-u u Zadru zaključivši da je riječ o nerješenim imovinsko - pravnim odnosima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:19