RUŠENJE

Tajnici ministarstva koja je starici srušila zid kuće prijeti do pet godina zatvora?

Nikolina Nežić (u krugu)

Utvrdi li se da je doista kriva za oštećenje nastalo na kući 81-godišnje starice s otoka Paga, glavnoj tajnici Ministarstva graditeljstva Nikolini Nežić prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Tako, naime, propisuje članak 221 Kaznenog zakona koji bi, kažu Jutarnjem listu pravni stručnjaci, najbolje odgovarao opisu djela o kojem posljednjih dana izvještavaju sve novine i televizije.

Taj članak govori o opasnom izvođenju građevinskih radova i kaže da će svatko tko pri uklanjanju građevine postupa protivno propisima te izazove opasnost za život ljudi ili imovinu većeg opsega biti kažnjen kaznom zatvora do maksimalno pet godina, dok je maksimalno tri godine zatvora predviđeno za osobe koje takvo nedjelo počine iz nehaja.

Pravi investitor?

Koji je bio motiv narušavanja imovine, stare kamene kuće u vlasništvu Šimice Peranić u Staroj Novalji zasad nije poznato, a Nikolina Nežić od prošlog je tjedna nedostupna novinarima.

Podsjetimo, nju je nećak vlasnice oštećene kuće Krešimir Peranić optužio da je na kući njegove tete u potpunosti uklonila kompletan vanjski zid, dovevši u opasnost možda i statiku kuće te ostavivši kuću starice u potpunosti otvorenu, tako da u nju sada može doslovno netko ući s ceste.

U prvom telefonskom razgovoru s novinarima Nežić je priznala da je doista uklonila zid braneći se “da se trusio po njenoj parceli”, ali je već tijekom poslijepodneva promijenila priču i tvrdila da je pravi investitor zapravo njena sestra.

U priču se, jednom kad je ona objavljena u novinama, sa zakašnjenjem uključila i građevinska inspekcija, i to tri dana nakon što je šteta već bila prijavljena i počinjena, poslije čega su utvrdili da su se radovi obavljali mimo Zakona o gradnji, zbog čega su odmah zatvorili gradilište.

Detektirali su također da se radovi izvode na parceli koja je doista u vlasništvu Nikoline Nežić i njene sestre Ive Schwob te se sad čekaju daljnji nalazi inspekcijskog nadzora.

Nikolina Nežić, koja je u Ministarstvu graditeljstva zaposlena na mjestu glavne tajnice, zaposlena je na mandat od četiri godine, i to ne preko natječaja nego je na poziciju imenovana, zbog čega se tretira kao državni dužnosnik, a ne službenik.

Zasad, doznajemo, nije suspendirana s radnog mjesta, ali u Ministarstvu najavljuju kako detaljno iščitavaju etički kodeks kako bi provjerili predviđa li on kakvo postupanje u ovom slučaju i može li se uz službenike primijeniti i na državnog dužnosnika.

Bez dozvole

“Gledajte, to je specifična situacija, zasad smo zatražili njeno usmeno i pisano očitovanje, a treba čekati daljnje nalaze inspekcije kako bismo znali kako postupiti. Zasad još nije utvrđeno da je Nežić investitor, samo da su se radovi obavljali na parceli koja je u njenom suvlasništvu”, kaže jedan izvor iz Ministarstva graditeljstva.

Prema informacijama koje je Jutarnji list dobio od Upravnog odjela za graditeljstvo Ličko-senjske županije, za rušenje zida na kamenoj kući u Staroj Novalji nije bila izdana nikakva dozvola, a cijeli je slučaj po obilasku policije predan i zadarskom DORH-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:20