ODLUKA KOLEGA

TAJNO GLASANJE Sudac Kolakušić nije dobio dosta glasova za ulazak u Državno sudbeno vijeće

 screenshot HRT

Suci svih sudova u Hrvatskoj u utorak su na tajnom glasovanju birali sedam novih članova Državnog sudbenog vijeća (DSV-a) iz sudačkih redova.

Prema neslužbenim i još uvijek nepotpunim rezultatima u Državno sudbeno vijeće izabrani su Damir Kontrec i Željko Šarić, dvojica sudaca građanskog odjela Vrhovnog suda.

Županijski sudovi

Iz redova sudaca županijskih sudova u DSV sasvim sigurno ulazi Ivica Veselić, sudac Županijskog suda u Zagrebu, te najvjerojatnije sudac Županijskog suda u Splitu Neven Cambi. Kako u utorak navečer još uvijek nisu bili prebrojani svi glasovi postoji mogućnost da umjesto Cambija u DSV uđe Zvonko Vrban, sudac Županijskog suda u Osijeku.

Iz redova općinskih sudaca u DSV prema večerašnjim rezultatima sasvim sigurno ulazi Mijo Galiot, sudac Općinskog suda u Splitu. Galiotu je ovo drugi uzastopni mandat u DSV-u. Iako je 2010., kada je sadašnji Zakon o DSV-u donošen, u njemu stajala odredba da se nitko u to tijelo ne može kandidirati dva puta uzastopno, ta je odredba ove godine u tišini izbrisana iz Zakona, što je Galiotu omogućilo da u DSV zasjedne na još četiri godine.

Boban bio bolji

U DSV je prema nepotunim rezultatima najvjerojatnije ušla i sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Sabina Dugonjić.

Iz redova specijalizranih sudova, u DSV je izabran Nediljko Boban, sudac Visokog prekršajnog suda. On je dobio dvadesetak glasova više od Mislava Kolakušića, suca Trgovačkog suda u Zagrebu koji je široj javnosti postao poznat jer je pokušao pred Ustavnim sudom poništiti Zakon o predstečajnim nagodbama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:03