SUĐENJE U OSIJEKU

Tajno snimljeni razgovori u aferi SMS, uhvaćen i Mamić: ‘Daj da više vidim neke rezultate!‘

Vargu se sumnjiči da je izrađivao lažnu SMS korespodenciju, a Curić mu je, smatraju u USKOK-u, u tome pomagao
Blaž Curić i Franjo Varga
 Cropix

Čak 17 mjeseci nakon podizanja optužnice, na Županijskom sudu u Osijeku u ponedjeljak je počelo suđenje u tzv. aferi SMS u kojoj su optuženi bivši policijski informatičar Franjo Varga (38) iz Belišća te bivši vozač u Ministarstvu poljoprivrede Blaž Curić (51) iz Zagreba, koje USKOK tereti za kazneno djelo sprečavanja dokazivanja, odnosno pomaganja u sprečavanju dokazivanja.

Obojica su se na početku suđenja pred sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Vlasta Šimenić-Kovač izjasnili kako se ne smatraju krivima za kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Vargu se sumnjiči da je izrađivao lažnu SMS korespodenciju za potrebe suđenja Milanu Pernaru, Zdravku i Zoranu Mamiću te Damiru Vrbanoviću na Županijskom sudu u Osijeku, kojom se pokušalo diskreditirati bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, odnosno za postupak kojeg je protiv Ivice Todorića pokrenulo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, a u kojima su mete bili premijer Andrej Plenković i tadašnja potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

image
Vlado Kos/Cropix

Curić, koji je inače kum potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, mu je, smatraju u USKOK-u, u tome pomagao na način da mu je dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata državnih i pravosudnih dužnosnika i drugih osoba te da mu je dojavio kako se nalazi pod mjerama praćenja.

Konkretno, Curića se tereti da je Vargi dostavio i telefonske brojeve Plenkovića i Dalić. Istražitelji USKOK-a pri tome nisu povjerovali Varginu iskazu kojim je tvrdio kako mu je lažnu SMS korspodenciju predao sam Zdravko Mamić zamolivši ga da provjeri njezinu vjerodostojnost.

image
Blaž Curić
Vlado Kos/Cropix

Na prvom je ispitivanju porekao krivnju, ali je priznao kako ga je Curić upozorio da se nad njim vrši kriminalističko istraživanje. Curić se, inače, tijekom istrage branio šutnjom.

Obrane okrivljenih prije početka rasprave podnijele su prijedloge za proglašenje Županijskog suda u Osijeku stvarno nenadležnim, ali i za izdvajanje iz spisa naloga za posebne dokazne radnje, odnosno prisluškivanje okrivljenika, kao i naloga za pretrage te izdvajanje svih dokaza, kao i nalaza i mišljenja informatičkog vještačenja, smatrajući da se radi o nezakonitim dokazima.

image
Franjo Varga s odvjetnikom
Vlado Kos/Cropix

No sudsko vijeće odbilo je njihov zahtjev na što žalba nije dopuštena. Nakon toga pristupilo se izvođenju dokaza, među kojima i preslušavanje tajno snimljenih razgovora kojih ima svega 20-ak. U njima prevladavaju Vargini pozivi pojedinim osobama sa željom da mu srede operaciju kralježnice na Rebru. Zabilježen je i jedan razgovor sa Zdravkom Mamićem, kojemu Varga u jednom trenutku kaže da će "sve dobiti na sticku".

- Daj da više vidim neke rezultate... Hoće to negdje u javnosti? - rekao mu je Mamić, nakon čega su opet razgovarali o Varginoj operaciji na Rebru, pa ga je Mamić upitao: "Koga si zvao?", a ovaj mu je odgovorio: "T.K.". Mamić mu je na to rekao da mu ta osoba to može srediti.

image
Vlado Kos/Cropix

Predzadnji snimljeni razgovor bio je, pak, prema tvrdnjama Uskoka, s drugookrivljenim Curićem, nakon čega su istražitelji shvatili da su mjere pukle i to vrlo brzo nakon što su pokrenute. No, Curićev odvjetnik rekao je da on nije prepoznao Curićev glas.

- Sve što imaš izbriši i makni. Apsolutno sve. Izbriši i brojeve, poruke, apsolutno sve, nemoj mi potpitanja. Apsolutno sve - govori Vargi osoba s druge strane telefona, ali Varga je sumnjičav.

- S kojeg me to broja zoveš? Nešto će biti? Ozbiljno te pitam? Zašto da brišem sve, jel' mi treba doći tko? - uzvraća Varga s pitanjima, ali njegov sugovornik ne odustaje.

image
Vlado Kos/Cropix

- Nema pitanja, potpitanja, apsolutno sve briši. Ovaj broj će biti ugašen, ne čujemo se do daljnjega - završila je osoba s druge strane linije s razgovorom. Nakon toga zabilježen je još samo kraći razgovor Varge i njegove supruge Marijane kojoj je rekao: "Marijana, ne znam zašto mi je to rekao!“. Nedugo nakon tog razgovora Varga je uhićen u svojoj obiteljskoj kući, a veliku većinu podataka koje je imao na svojim uređajima nije izbrisao i oni su danas dokazni materijal.

Suđenje se nastavlja 22. i 23. rujna kada će biti saslušani svjedoci Ivica Todorić, Bruno Hotko, Tomislav Karamarko... Iskaz Zdravka Mamića trebao bi biti pročitan, no prvookrivljeni Varga zatražio da se i Mamića ispita videokonferencijskom vezom. Odluka o tome nije donesena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:39