VILA KOVAČ

Tajnovita rezidencija oko koje se svađaju Milanović i Banožić: Ondje se odmarao i komunistički moćnik

Državna rezidencija na Hvaru "Vila Kovač" ovih je dana predmet prepucavanja između Milanovića i ministra Banožića

Vila Kovač na Hvaru

 Cropix

Državna rezidencija na Hvaru "Vila Kovač" ovih je dana predmet prepucavanja između predsjednika Republike Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića. Najprije je Banožić optužio Milanovića da je tražio adaptaciju rezidencije na Hvaru i tražio da se očituje o ulaganjima u Vilu Kovač u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna, no njegove navode predsjednik je demantirao.

Zviždačica Maja Đerek, bivša zaposlenica Državnih nekretnina, ustvrdila je prije nekoliko dana da je u vilu na Hvaru, baš u vrijeme mandata Marija Banožića na čelu Ministarstva državne imovine, uloženo 225 tisuća kuna.

U priču su se uključile i Državne nekretnine koje su odbacuju bilo kakvu mogućnost da je predsjednik išta nalagao te poručile da djeluju prema godišnjim planovima poslovanja te ulažu u stanove i rezidencijalne objekte s ciljem održavanja i sprečavanja od propadanja. Sve u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, istaknuli su.

Naveli su kako je za Vilu Kovač na Hvaru u 2020. rađena planirana i potrebna sanacija terase i hidrantske mreže te radovi na održavanju objekta odnosno građevinsko-obrtnički radovi u svrhu sprečavanja od štete, zaštite od požara i propadanja objekta koji je izložen vremenskim uvjetima, sveukupnog iznosa oko 190.000 kn.

image

Vila Kovač

Damjan Tadic/cropix

Prema planiranome u 2018., u 2021. je započet i projekt sanacije vanjske stolarije i sanitarnog čvora. U 2020. i 2021. iznos ulaganja u obnovu inventara namijenjenog državnim rezidencijama, smještenog u Vili Kovač, sukladno planiranom od strane nadležne službe, u 2019. i 2020. iznosio je oko 170 tisuća kuna.

Vila Kovač smještena je na samom kraju hvarske šetnice, u velikom vrtu, s neposrednim pristupom javnoj plaži i vezovima za plovila. Izgrađena je sredinom 20. stoljeća na površini od oko 2856 četvornih metara, a tamo se odmarao i Vladimir Bakarić, sekretar Centalnog komiteta Komunističke partije Hrvatske i jedan od najbližih suradnika Josipa Broza Tita, pa se po njemu i nazivala.

Iako bi se od ljetne rezidencije, rezervirane mahom za predsjednike i premijere, očekivalo da se radi o raskošnom zdanju, koje u svojem sklopu ima i dodatne sadržaje poput bazena i slično, vila Kovač zapravo je vrlo jednostavna kuća, skromnog unutarnjeg uređenja, s tri spavaće sobe na katu i velikom terasom. Njezina najveća prednost je njezin položaj i veliki vrt koji sa svih strana štiti od pogleda znatiželjnika. Plaža ispod samog izlaza iz kuće također je jedna od pogodnosti vile, kao i vezovi za brodove. Do vile se može doći jedino makadamskim putem koji se lako može kontrolirati, naravno, ako za tim ima potrebe.

image

Milanović na Hvaru 2014. godine

Damjan Tadic/Cropix

Bivšu Bakarićevu vilu popularizirao je bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji je tamo dolazio svako ljeto u svom desetogodišnjem mandatu, a čak je htio i nakon mandata plaćati za boravak, ali nije mogao pa je od tada godišnje odmore provodio na Pelješcu.

Milanović je također volio hvarsku rezidenciju. S obitelji je prvi put tamo boravio 2012., kada su s Korčule doletjeli helikopterom, a policijskim su gliserom odlazili na kupanje na Paklene otoke. Smještaj je, tvrdili su tada, plaćao sam, a fotoreporteri su ga tada snimili u jutarnjem joggingu po otoku.

Inače, dnevni najam cijele vile Kovač u sezoni košta 15.000 kuna. Državne rezidencije su i zgrada Visoka u Zagrebu, objekti na Brijunima, te vila Kovač, a imaju ih pravo koristiti predsjednik Republike, predsjednik Sabora, premijer, predsjednik Ustavnog suda, predsjednik Vrhovnog suda, te glavni državni odvjetnik, kao i strani dužnosnici s članovima njihove pratnje, na zahtjev dužnosnika.

U razdoblju između 31. ožujka i 2. travnja 2013. godine, Vila Kovač je opljačkana. Lopov je odnio tri televizora, bušilicu, rezalicu za obrezivanje živice i sitniji alat. Počinjena materijalna šteta procijenjena je na oko 15 tisuća kuna.

image

Vila Kovač

Damjan Tadic/CROPIX

Na jednokatnoj vili od 200-tinjak kvadrata, kao i na pripadajućem zemljištu koje ima približno dvije tisuće četvornih metara, nije bilo nikakvih nadzornih kamera niti nekog drugog osiguranja. O ugrađivanju videonadzora tek se naknadno počelo razmišljati.

Po svom arhitektonskom karakteru državna rezidencija na Hvaru je obiteljska vila, a na njezinom održavanju zaposlen je jedan djelatnik u svojstvu domara - barem je tako navedeno u Izvješću o provedbi Plana upravljanja državnom imovinom iz 2015. godine, prenosi tportal. Iz istog dokumenta razvidno je da je u Vili Kovač te godine ostvareno svega 13 noćenja, a godišnji troškovi tekućeg i investicijskog održavanja iznosili su 50.217 kuna. Istovremeno, rezidencija na Brijunima imala je 118 noćenja i deset cjelodnevnih posjeta, uz troškove od 2,9 milijuna kuna.

image

Sanja Musić Milanović 2012. godine na Hvaru

Damjan Tadic/cropix
image

Vrata tunela koji iz kuće vodi na plažu

Damjan Tadic/cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:35