KAKVA LJUDINA

Taksist pronašao 90.000 kuna u svom autu pa vozio do Dubrovnika da ih vrati: ‘Nisam dvojio!‘

‘Došao sam do njega, on novac nije ni prebrojao samo je kazao: Da, to je valjda to. Dao mi je 100 kuna‘

Nikica Rukavina

 Robert Fajt/Cropix

Do prije četiri mjeseca Nikica Rukavina, osoba s 80-postotnim invaliditetom, bio je nezaposlen i živio je od socijalne pomoći, onda je postao taksist, a danas je ljudina, primjer dobrog i poštenog čovjeka. U taksiju je pronašao skoro 100.000 kuna koje su ispale čovjeku kojega je vozio. Mogao je to zatajiti i popraviti si financijsku situaciju, no ne samo da mu ih je vratio, nego se vraćao oko 200 kilometara da mu ih preda.

- Nazvao me šef oko ponoći u srijedu i rekao da bih trebao prevesti osobu iz Ogulina do Dubrovnika. Koliko sam shvatio, on je imao prometnu nesreću i nakon pružene pomoći trebao se vratiti kuću. Bilo mu je bitno da dođemo na odredište u četvrtak u 8 sati. Bio je malo smušen i čudan, možda od sedativa, čitav put je praktički prespavao - govori Nikica.

Ostavio ga je u Dubrovniku i krenuo natrag, a nešto prije Splita opet je nazvala centrala. Rekli su mu da se javila stranka koju je vozio do Dubrovnika i pitala je li vozač taksija pronašao možda kakav novac. Radilo se, rekli su mu, o većoj količini.

- Rekao sam da sam na autocesti i da ne mogu sada pogledati, stao sam na prvom odmorištu i doista vidio na sjedalu dvije koverte, s dokumentima i novcem. Pao mi je mrak na oči. Ne zbog novca, već jer sam bio svjestan da moram natrag za Dubrovnik. Nazvao sam centralu i to priopćio. Upisali su mi vožnju za natrag i krenuo sam. Došao sam do njega, on novac nije ni prebrojao samo je kazao: Da, to je valjda to. Dao mi je 100 kuna. Pozdravili smo i to je bilo to - kaže Nikica.

image

Nikica Rukavina

Robert Fajt/Cropix

On je, prije nego mu je predao, otvorio kovertu poslikao novčanice i poslao šefu sliku. Kaže da je vidio između 60 i 70 novčanica od 1000 kuna, plus po 200 u drugoj koverti, procjenjuje možda oko 90.000 kuna. Tim novcem čovjek kojega je vozio je trebao isplatiti radove na objektu koje su mu izvodili majstori.

Pitamo ga je li barem na trenutak pomislio da novac - ne vrati.

- Ne! O takvim situacijama sam razmišljao davno prije. Takve se stvari događaju, pa pomisliš što bi ti napravio da ti se dogodi takva situacija. Ja sam davno odlučio da, ako mi se dogodi, vraćam, jer ne znaš kome uzimaš, koje su posljedice, možda mu o tome ovisi život. Znate kakva je karma, uništiš život njemu, njegovom djetetu, ono postane narkoman pa te ispika na cesti - govori Nikica, koji očito vjeruje u karmu.

Dugo godina je Nikica radio kao vozač autobusa i kamiona u Italiji. Od rođenja ima paraparezu spasticu, te teško hoda. U jednom trenutku s godinama se više nije mogao penjati po kamionima i morao je prestati raditi taj posao.

Vratio se u Karlovac, nije mogao pronaći novi posao, pa je završio na "socijali", a onda mu je prijatelj ponudio posao taksi vozača koji je objeručke prihvatio. Najveća vrijednost prije ovog događaja koju je pronašao, pa vratio, bio je mobitel jedne djevojke.

image

Nikica Rukavina

Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 20:59