VELIKA AKCIJA USKOK-a

TAKTIKA ISTRAŽITELJA Traži se pokajnik: Uhićen je velik broj ljudi, jedan mora puknuti

 CROPIX

Uhićenje gradonačelnika Milana Bandića, šefa Zg Holdinga Slobodana Ljubičića, poznatijeg kao Kikaš i zagrebačkog poduzetnika Petra Pripuza, brata poznatijeg Zorana Pripuza, zbilo se nešto ranije od planiranog. Policijski istražitelji odlučili su, nakon niza indicija koji su ukazivali na tzv. ‘probijanje’ mjera praćenja mobitela, privesti ukupno 16 ljudi u akciji koja je zahtijevala angažiranje velikog broja policajaca.

OTKRIVAMO ŠTO JE U SREDIŠTU POLICIJSKE ISTRAGE Optužba tvrdi: Bandić je Pripuzu namjestio posao od 7,5 milijuna kuna

Istodobno, dio privedenih već je tjednima znao da im se sprema privođenje što je, proteklog tjedna, postala glavna tema u političkim i društvenim krugovima Zagreba. Svaki upućeniji stanovnik Zagreba već desetak dana je točno znao što se istražuje oko Bandića, njegovih kompanjona iz Grada i Petra Pripuza. Uglavnom, sve što se pričalo pokazalo se zasad točnim unatoč činjenici da je u istrazi bio angažiran najpovjerljivi dio policije i istražitelja Uskoka.

Prisluškivanje Milana Bandića, po zakonitom sudskom nalogu, otkrio je javnosti predsjednik Saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman i njegov stranački kolega, član istog Odbora, Tomislav Čuljak. Oni su, u srpnju ove godine, tijekom nadzora OTC-a, tehničke službe za nadzor telekomunikacija, manipulacijom došli do tog podatka.

Ne zna se u kojem je stadiju pokrenuta istraga o tom čudnom postupku dr. Tuđmana i Čuljka, ali se zna da je, kad su Tuđman i Čuljak to objavili, Bandić već dugo nije bio pod mjerama.

Kako je Miro Tuđman u srpnju provalio tajnu istragu protiv Milana Bandića

FOTOGALERIJA: USKOK izvodi Bandića nakon pretresa stana

Jedan od privedenih, kako doznajemo, u svakodnevnoj telefonskoj komunikaciji spominjao je informaciju da ‘pouzdano zna da ga policija prisluškuje’. Bandić, pak, uopće nije koristio mobitel. Pričao je preko telefona svog vozača i nije ništa zanimljivo govorio.

Privođenje prvog Bandićeva suradnika Slobodana Ljubičića zbilo se na graničnom prijelazu Bregana. Nije bio indicija da se Ljubičić sprema na duži bijeg, jer je u posljednje vrijeme zbog privatnih razloga učestalo putovao.

Za uspjeh ili neuspjeh akcije USKOK-a i MUP-a ključna su sljedeća dva dana: u roku od 48 sati, od trenutka privođenja Bandića, Ljubičića, Pripuza i ostalih, USKOK mora odlučiti o pokretanju istrage, a sudac istrage na istražni pritvor. Odvjetnici pritvorenih imaju, po novom ZKP-u, pravo na žalbu na otvaranje istrage i mogući pritvor. Ali do toga je još daleko.

Čini se da ovako veliki broj uhićenih sugerira da policija želi da netko od privedenih podlegne pritisku i progovori. Široki obuhvat, puno uhićenika, znači samo jedno: traži se pokajnik. Bandić se, sasvim sigurno, biti zadnji ispitan. Tek kad svi ostali daju svoje iskaze na red dolazi gradonačelnik. Psihološki pritisak privođenja, a zatim noćenja u pritvorskoj jedinici PN Uskok-a, nije ugodno iskustvo. Mogućnost istražnog pritvora u Remetincu još je gora perspektiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:22